En viktig mötesplats och ett unikt kulturarv bevaras!
Högalidskyrkan med sina två unika torn, ståtar högt uppe på Högalidsberget, med utsikt över staden. En välkänd Stockholmsprofil. Kyrkan uppfördes under åren 1917-1923 och är en av den nationalromantiska tidens viktigaste byggnadsverk i Sverige. Arkitekt var Ivar Tengbom. Kyrkans interiör får betraktas som ett allkonstverk dirigerat av Tengbom och utfört av flera av tidens mest framstående konstnärer och konsthantverkare.
År 2023 fyller kyrkan 100 år och tiden har tydligt satt sina spår. Den är i akut behov av renovering. Vi är glada för att renoveringen av kyrkan äntligen har påbörjats och det är ett mycket stort ekonomiskt ansvar som Högalids församling nu tar. Vi har också ett ansvar gentemot Kulturmiljölagen som säger att kyrkor ska vårdas och bevaras.
Syfte och mål
Det övergripande målet är att återföra kyrkobyggnadens interiör samt exteriör i form och kulör till det utseende den hade år 1923 när kyrkan invigdes, samt tillgodose byggnadens underhållsbehov. Ambitionen är att säkerställa att kyrkans interiör och exteriör bevaras för framtiden för sitt konstnärliga, arkitektoniska och kulturhistoriska värde.
Hållbarhet och beprövade metoder
Projektet utgår från ett långsiktigt tidsperspektiv. Valda material och metoder ska ha beständighet i minst ett femtioårigt och helst ett hundraårigt perspektiv. De material och metoder som används är traditionella och väl beprövade och skall åldras på ett värdigt och naturligt sätt.
Stort renoveringsbehov
Takplåtarnas infästningar, som är av järn, har rostat sönder och därmed lossnar plåtar som riskerat blåsa av. Murstenar har varit lösa och fasaden har vittrat p.g.a. luftföroreningar. Brandskydd, elsystem och avloppsstammar är uttjänta och ska anpassas till dagens krav. En ordentlig rengöring behövs och betydande sprickbildning fanns i innertaket och delar av putsen i koret hade fallit ned. Lokalerna under kyrkan anpassas till både verksamhet och arbetsplatser. Kyrkan ska också tillgänglighetsanpassas så att alla människor kan delta och vistas i kyrkans lokaler.
DETTA SKA GÖRAS
Först ut exteriört är fasaden och taket på långskeppet som följs upp av de 2 tornen. Arbeten interiört planeras att pågå under hela projektet.
Arbetena exteriört omfattar i korthet att kyrkans samtliga fasader och takytor, inklusive tornhuvar, ses över och stora delar av fogarna i tegelfasaden kommer att lagas och skadat tegel bytas ut. Skadad natursten i fasaden lagas eller byts ut. Taktäckningen av kopparplåt byts ut till stor del.
Invändigt kommer omfattande arbeten utföras i kyrkorummet och i källaren. I kyrkorummet kommer valvet att lagas och tilläggsisoleras och putsen i väggarna och valven kommer att restaureras. Golvvärme kommer att läggas under kyrkbänkarna och en hiss ska installeras. Ljud och ljus ska förbättras. Konservatorsåtgärder omfattar så väl inventarier, fast inredning, dekormåleri, restaurering av ljuskronor och annan armatur, samt rengöring av
kyrkans valv. Utöver det ska också källaren under kyrkan utvidgas och anpassas till församlingens behov av lokaler nu och för framtiden.
Finansering och tidplan
Renoveringen finansieras av kyrkoavgifter som medlemmar i Svenska kyrkan, Högalids församling betalar, banklån, kyrkoantikvarisk ersättning KAE och insamlade medel.
Arbetet görs etappvis och kyrkan kommer att återinvigas 10 juni 2023. Delar av projektet kommer att fortgå under 2023.
I samverkan med
Högalids församling som byggherre samverkar i detta projekt med Kyrkans fastighetssamverkan Stockholm AB (KFS) som är projektledare och IN3PRENÖR som är generalentreprenör.
Stödinsamling för Högalidskyrkan
Var med i stödinsamlingen för Högalidskyrkans renovering. Insamlingen är ett sätt att finansiera delar av renoveringen. Också en möjlighet för dig och andra människor att få vara med och bidra till att Högalidskyrkan kommer att fortsätta att vara en viktig mötesplats för kommande generationer. Högalidskyrkan är också ett unikt kulturarv! Alla gåvor kommer att göra nytta! Vad vill du bidra med? På insamlingssidan finns flera förslag.