Högalids församling Besöksadress: Högalids Kyrkväg 11, 11730 STOCKHOLM Postadress: BOX 9048, 10271 STOCKHOLM Telefon: +46(8)6168800 E-post till Högalids församling

Vigsel och välsignelse

Vigselakten är en symbolhandling där vi som par lovar att vi vill älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet.

Vi ber att kärleken alltid ska finnas mellan oss i våra liv. Gud är kärleken och all kärlek har ytterst sitt ursprung i Gud.

Bröllop är ofta en fest och ett minne för livet, inte bara för dem som gifter sig, utan också för släkt och vänner. Ofta planeras det långt i förväg. Men vigseln i sig måste inte alls vara stor och påkostad. Den är gratis för kyrkans medlemmar och kan i princip äga rum var som helst. Förutom brudparet behövs egentligen bara prästen och två vittnen för att vigseln ska bli juridiskt giltig.

Vigseln sker ofta i kyrkan. Själva kyrkorummet förstärker stämningen av högtid och allvar. Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt. I samråd med vigselförrättare och musiker kan man göra vigseln personlig med olika symbolhandlingar, dikter och sånger.

Den kyrkliga vigseln präglas av tanken att äktenskapet är en Guds gåva och ett heligt förbund. Man uttrycker det med läsning av bibelord, brudparets löften ”inför Gud och i denna församlings närvaro”, bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet. Att vigas i kyrkan med bön och Guds välsignelse stärker gemenskapen och samhörigheten.

...inför Gud och i denna församlings närvaro

Innan man kan gifta sig måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket.

Vigsel av samkönade par

Samkönade par kan vigas i kyrkan. De som redan har registrerat ett partnerskap kan ändra detta till ett äktenskap antingen genom en anmälan till Skatteverket eller genom en vigsel i kyrkan.

Högalids församling välkomnar detta beslut och samtliga präster hälsar alla vigselpar välkomna. Ta kontakt med oss för att boka tid. I samtal med vigselprästen formas en vigselgudstjänst som tolkar er kärlek.

Läs mer här!

Kyrklig välsignelse av partnerskap eller borgerlig vigsel

De som registrerat partnerskap eller gift sig borgerligt är välkomna att få en kyrklig välsignelse över sitt partnerskap/äktenskap.

Vigsel och välsignelse i Högalid

Om ni vill viga eller välsigna er, eller har frågor och funderingar, hör av er till församlingsexpeditionen på 08-616 88 00. Bokning kan göras tidigast ett år i förväg.