Vigsel och välsignelse

Planerar ni att gifta er? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Ni som registrerat partnerskap eller gift er borgerligt är välkomna att få en kyrklig välsignelse över ert partnerskap/äktenskap.

Boka tid för vigsel/välsignelse

Här kan ni boka tid och ställa frågor om ni har funderingar. Bokning kan göras tidigast ett år i förväg. Församlingsexpeditionen, tel. 08-616 88 00.

En vigsel behöver inte vara kostsam

Bröllop är ofta en fest och ett minne för livet, inte bara för dem som gifter sig, utan också för släkt och vänner. Ofta planeras det långt i förväg. Men vigseln i sig måste inte alls vara stor och påkostad. Den är gratis för kyrkans medlemmar och kan i princip äga rum var som helst men kyrkorummet är en fin och värdig plats för ceremonin. Förutom brudparet behövs egentligen bara prästen och två vittnen för att vigseln ska bli juridiskt giltig. Själva kyrkorummet förstärker stämningen av högtid och allvar. Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt. I samråd med vigselförrättare och musiker kan man göra vigseln personlig med olika symbolhandlingar, dikter och sånger.

Ett heligt förbund

...inför Gud och i denna församlings närvaro

Den kyrkliga vigseln präglas av tanken att äktenskapet är en Guds gåva och ett heligt förbund. Man uttrycker det med läsning av bibelord, brudparets löften ”inför Gud och i denna församlings närvaro”, bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet. Att vigas i kyrkan med bön och Guds välsignelse stärker gemenskapen och samhörigheten.

hindersprövning

Innan ni kan gifta er måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket.

Vigsel av samkönade par

Vi viger självklart även samkönade par i kyrkan. Ni som redan registrerat ett partnerskap kan ändra detta till ett äktenskap antingen genom en anmälan till Skatteverket eller genom en vigsel i kyrkan.

Högalids församling välkomnar detta beslut och samtliga präster hälsar alla vigselpar välkomna! Ta kontakt med oss för att boka tid. I samtal med vigselprästen formas en vigselgudstjänst som tolkar er kärlek.

Kyrklig välsignelse av partnerskap eller borgerlig vigsel

Läs mer om vigsel och välsignelse