Högalidskyrkans två torn och byggnader i närheten.

Digitala visningar

*** Nyfiken på Högalidskyrkan *** Här kan du följa med på digitala visningar om kyrkan, konsten, konstnärerna, kolumbariumet och Högalidskyrkans orglar. Varje puff innehåller en textad film. Vill du bara läsa, finns text på sidan.

Högalidskyrkan med sina två torn, blå himmel och träd. Det ser ut att vara höst.

Högalidskyrkans historia

Varför har Högalidskyrkan två torn och tre portar? Ja, hur tänkte arkitekten Ivar Tengbom där? Och när blev egentligen Högalid en egen församling? Det och mycket mer får du veta när vi beger oss tillbaka till 1800-talets slut.

Bild på hur Jesus blir döpt av Johannes Döparen.

Konsten i Högalidskyrkan

Högalidskyrkan representerar flera olika konststilar. Arkitekten Ivar Tengbom knöt en mängd konsthantverkare och konstnärer till sig under byggtiden. Den konstnärliga utsmyckningen syns både i den fasta inredningen och på dekorationsmålningarna.

Ivar Tengbom och Nathan Söderblom

Den här helgedomen har han skapat, men vad berättar stenarna? Här får du veta mer om Högalidskyrkans arkitekt, Ivar Tengbom. Och om Nathan Söderblom, ärkebiskopen som invigde kyrkan. Kanske kan man säga att han var den teologiska arkitekten?

Ett fotografi av Filip Månsson

Filip Månsson

Vem var egentligen Filip Månsson, dekorationsmålaren som har målat taket i Högalidskyrkans vapenhus? Här får du veta mer om Filip och konsten, och en anekdot om en speciell bekantskap.

Altartavlan som Erik Jerkan gjorde, med altaret framför och ljus på var sin sida

Erik Jerken och altartavlan

Berättelsen om Erik Jerken och Högalidskyrkans altartavla. Hur gammal är den egentligen och vem var den unge konstnären, Erik Jerken?

En urna, två tända ljus, en bukett vita rosor på ett bord med en vit duk.

Högalidskyrkans kolumbarium

Att ha en begravningsplats invid kyrkan är funktionellt, framförallt för de anhöriga som kan ha en gravplats mitt i staden, nära sin bostad. Så tänkte arkitekten Ivar Tengbom. Här får du veta mer om utformningen och tankarna kring Högalidskyrkans kolumbarium som rymmer 8.800 nischer med platser för 1-8 urnor.

Inuti Högalidskyrkan, bänkar, lampor, valv och den stora orgeln.

Högalidskyrkans läktarorgel

Orgeln är det största av alla musikinstrument. Högalidskyrkans stora läktarorgel invigdes 1966, har 64 stämmor och ca 3.500 pipor. Här får du veta mer.

En orgel och en person som sitter vid den. kyrkbänkar, ljus, höga fönster.

Högalidskyrkans kororgel

Kyrkans förnämliga kororgel har som modell sitt ursprung från barocken med inspiration från södra Europa. Den invigdes 1984 och har 900 pipor och 17 stämmor.

En liten beigefärgad orgel.  En man står bredvid och håller ena handen på orgeln.

Högalidskyrkans minsta orgel, continuo-orgeln

Högalidskyrkan har tre orglar och det här är den allra minsta, continuo-orgeln. Den invigdes 2015 och är en kopia av en 1700-talsorgel. Den kommer från Lettland och är byggd av orgelbyggaren Janins Kalnins.

Högalidskyrkan med omnejd sett från luften. Det är sommar.

Högalidskyrkans renovering

Startskottet har gått för Högalidskyrkans renovering. Den är nu stängd för allmänheten och beräknas vara klar våren 2023. Kyrkan kan fortsätta att vara en öppen, trygg och tillgänglig mötesplats för framtida generationer och vi bevarar ett viktigt kulturarv för folket. Det första nödvändiga steget i renoveringen är kyrkans stora tak. Läs mer.