Foto: Anna Littmarck

Sångas målningar

En skäggig S:t Gertrud, en av Sveriges äldsta landskapsmålningar och världens undergång. Sånga kyrka består av många spännande målningar.

De flesta kalkmålningar kom till under 1400-talet då kyrkan renoverades. Ingen vet säkert vem som gjorde målningarna, men det kan ha varit kyrkomålare Albert Pictor (f. i Tyskland 1440-45 och d. i Stockholm 1509) eller någon av hans elever.

Världens undergång

I vapenhuset finns målningar som föreställer de femton tecken som ansågs förebåda världens undergång. Sviten inleds med kyrkofader Hieronymus som skriver ner profetian. Målningarna tillkom ca år 147

En av Sveriges äldsta landskapsmålningar. Foto: Lars Lindgren

 

Kyrkoherde Tyneson och hans barn

I kyrkan finns en minnestavla som är en av Sveriges äldsta landskapsmålningar. Målningen är från 1584 och föreställer kyrkoherde Bengt Tyneson tillsammans med tre av hans döttrar och tre av hans söner. I bakgrunden syns den gamla Vasaborgen i Svartsjö och eventuellt den ursprungliga kyrkan i Skå. Tyneson var en av de första protestantiska prästerna i Sånga. Tavlan kom till efter att prästen och sex av hans barn omkom i en drunkningsolycka i slutet av mars 1584.

De skäggiga damerna

1897 gjordes ett försök att ta fram de gamla målningarna som överkalkades på 1600-talet. . Enligt historien anlitades en dekorationsmålare vars konsthistoriska kunskaper var ytterst begränsade. Han använde sig av färger med kemisk sammansättning i stället för växtfärger som använts på 1400-talet och när han knackade fram målningarna både halkade han och tog i lite väl hårt. Det resulterade i att en del av målningarna blev väldigt skadade, men konstnären var en kreativ man och placerade helt enkelt helskägg på de figurer som var alltför illa däran. Det resulterade i att bland annat S:t Applonia och S:t Gertrud utrustades med imponerande ansiktsbehåring.