Foto: Joakim Carlström/ikon

Vigsel

En kyrklig vigsel är en vacker och symbolrik gudstjänst. I Guds och alla vittnens närvaro lovar brudparet varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Välkommen att boka vigsel i Färingsö församling!

Vigsel i Svenska kyrkan

Vad kul att ni vill gifta er! 

Vigselakten är en symbolhandling där paret lovar att de vill älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet. Den kyrkliga vigseln präglas av tron att äktenskapet är Guds gåva och ett heligt förbund. Man uttrycker det med läsning av bibelord, brudparets löften ”inför Gud och i denna församlings närvaro”, bön över ringarna och välsignelse över brudparet. 

Välkommen att boka

Vi erbjuder vigseltider på lördagar klockan 11, 13 och 15. Längre ner på sidan kan ni fylla i en bokningsförfrågan. När vi tagit emot er bokningsförfråga kontaktar vi er så snart vi kan. I största möjliga mån försöker vi tillgodose era önskemål gällande tid och kyrka. När det är bokat får ni en bekräftelse via e-post.

Det går även bra att boka genom att maila till oss: faringso.forsamling@svenskakyrkan.se eller ringa bokningen: 08-564 209 21 - våra öppettider är måndag, tisdag och fredag klockan 10-12 och 13-15. 

Vigselsamtal

En tid innan vigseln kontaktar prästen er för att boka in ett vigselsamtal. Vid detta samtal talar man om allt kring er vigsel och ni får möjlighet att komma med egna önskemål. Själva ordningen för vigsel regleras av Den svenska kyrkohandboken, men psalmer, musikstycken, böner, löften och vissa andra moment i vigseln kan variera och väljs i samråd med prästen. 

Glöm inte att ta med intyg om hindersprövning till samtalet. 

Här hittar ni ordningen för en vigselgudstjänst. 

Formella krav för att få gifta sig

Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Enligt svensk lag finns följande hinder mot att få gifta sig:

Ålder - om någon av er är under 18 år.
Släktskap - om ni är för nära släkt.
Redan gift - om någon av er redan är gift/registrerad partner. 

När hindersprövningen är klar får ni ett intyg om hindersprövning och ett vigselintyg från Skatteverket. De gäller i fyra månader. Ta med intygen till prästen när det är dags för vigselsamtal. Utan en giltlig och godkänd hindersprövning får en präst inte genomföra vigseln. Efter vigseln fyller prästen i dem och skickar till Skatteverket. 

Tänk också på att för att få gifta er i Färingsö församling måste minst en av er vara medlem i Svenska kyrkan. Om ni inte är medlemmar kan ni bli det här.

Förnya äktenskapslöften och välsignelse 

Det finns möjlighet för er som ingått borgerligt äktenskap att få en kyrklig välsignelseakt över ert äktenskap. Kontakta oss direkt på 08-564 209 21 eller på faringso.forsamling@svenskakyrkan.se.

Brudkrona

Färingsö församling har fyra brudkronor som vi lånar ut: två i Färentuna, en i Skå och en i Sånga kyrka.

Brudkronan högst upp till vänster tillhör Sånga kyrka och är tillverkad 1850. Den är av förgyllt silver med ädelstensimiterade glasbitar. Längst upp till höger är  Färentunas brudkrona som är komponerad av Olle Pettersson, Bollnäs, och är en gåva från Kyrkliga syföreningen 1971. 

Längst ner till vänster har vi Skå kyrkas brudkrona från 1700-talet. Den är av förgyllt silver. Längst ner till höger är också Färentuna kyrkas brudkrona. Den är tillverkad av fru Lisa Morell och skänktes till kyrkan 1920.  

Brudkronor Färingsö församling Foto: Sofi Sandström

Fyll i så mycket som möjligt. Vi kontaktar er så snart vi kan.

Vi kan tänka oss följande kyrka eller kyrkor: