En bebis doppar handen i en glasskål med vatten.
Foto: Louise Hedberg /Ikon

Dop

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en högtid när vi får säga välkommen till jorden och välkommens in i Guds gemenskap. Den som döps blir medlem i Svenska kyrkan och en del av den världsvida kyrkan. Välkommen att boka dop i Färingsö församling!

Dop för alla åldrar

I Svenska kyrkan döps man oftast som barn, men det finns ingen övre åldersgräns. Om du är vuxen är det enda som behövs din egen önskan om dop. Vid barndop är det föräldrarnas val att barnen blir döpta. När barnet blir större kan hon eller han själv ta ställning till kyrkan och kristen tro. Konfirmationen kan vara ett sådant tillfälle när man får fundera kring sin tro tillsammans med andra. 

Boka dop

Dopet kan ske antingen i en särskild dopgudstjänst eller i söndagens gudstjänst. Det kan vara en eller flera som döps samtidigt. Längre ner på sidan kan du skicka in en bokningsförfrågan. Du kan även kontakta församlingens expedition för att boka dop eller ställa frågor.

Mailadress: faringso.forsamling@svenskakyrkan.se 

Telefonnummer: 08-564 209 21. 

Våra öppettider är måndag, tisdag och fredag 10-12 och 13-15. 

När dopet är bokat kontaktar en präst dig för dopsamtal. 

Dopsamtal och dopgudstjänst

I dopsamtalet går ni igenom hur gudstjänsten går till och ni kommer överens om vilka texter som ska läsas, vilka psalmer som ska sjungas och vilken musik ni vill ha. 

Namnet på den som ska döpas sägs flera gånger i gudstjänsten. Det är viktigt eftersom det visar på att det är just den här unika personen som ska döpas. När ett barn döps ställer prästen frågan ”Vilket namn har ni/du gett ert barn?” Någon av vårdnadshavarna svarar. Vid dop av ett äldre barn eller vuxen frågar prästen: ”Vilket är ditt namn?” Den som ska döpas svarar. 

Faddrar eller någon familjemedlem eller vän kan läsa bibeltexten om Jesus och barnen. Alla läser tillsammans kyrkans trosbekännelse - en sammanfattning av vad kyrkan står för. Prästen ställer i samband med den fråga till den som ska döpas: ”Vill du döpas till denna tro och vara en del av Kristi kyrka?” Samma fråga kan ställas till vårdnadshavarna som vill döpa sitt barn: ”Vill ni att ert barn ska döpas till denna tro och vara en del av Kristi kyrka?” Den som ska döpas eller vårdnadshavarna svarar då ja. 

När vattnet ska hällas upp i dopfonten kan ett syskon, en fadder eller någon annan göra det. Att någon släkting eller vän läser en text eller sjunger en sång är också vanligt. 

Här hittar du ordningen för en dopgudstjänst. 

Fadder

Många väljer att ha en eller flera faddrar till sitt barn. Fadderns uppgift är att vara en viktig vuxenperson vid sidan av vårdnadshavarna och vara ett stöd i barnets kristna fostran. Det innebär bland annat att komma ihåg barnets dopdag och be för barnet. Att vara fadder - eller gudfar och gudmor som det också kallas - är ett livslångt uppdrag. 

För att bli fadder måste man ha fyllt 15 år och man måste vara döpt i Svenska kyrkan eller i något annat kristet trossamfund. 

Dopkaffe

Om ni vill träffas för dopfika efter dopceremonin finns det möjlighet att låna eller hyra (vi tar ut en liten avgift för icke församlingsbor) någon av våra lokaler. Vi har församlingshemmet bredvid Färentuna kyrka, Kyrkstugan vid Sånga kyrka och Stora salen i vår församlingsgård i Stenhamra. Vi erbjuder även catering

Dopdräkt

Färingsö församling har fem stycken dopdräkter i olika storlekar till små barn som vi lånar ut kostnadsfritt. Kontakta expeditionen för mer information.  

Dopklänningar Färingsö församling Foto: Elin Eldestrand

Dopänglar

Som en hjälp att minnas dopet har vi tagit fram en dopängel som vi vill ge till alla barn som döps i Färingsö församling.

Dopänglar Foto: Elin Eldestrand

När ditt barn döpts skriver vi barnets namn och dopdatum på en lapp och hänger på en dopängel av tovad ull. Ängeln sätts upp i Timmermannens kapell. På Den helige Mikaels dag är det gudstjänst med dopfest och dit bjuds dopfamiljerna in året efter dopet för att hämta sina änglar. Ängeln har designats av vår församlingsassistent Annika Becker och tillverkas av Färingsö kyrkliga syförening.

På församlingsexpeditionen säljer vi även handgjorda silveränglar som är fina som dopminne. En ängel kostar 550 kronor och för varje såld ängel går 100 kronor till projektet Mentormammorna. Änglarna tillverkas av silversmeden Annika Lundmark.

Välkommen att skicka in din bokningsförfrågan. 

  • Välj ledig tid och kyrka. 
  • Fyll i formuläret.
  • Alla personuppgifter behandlas enligt GDPR. 
  • Hittar du ingen tid som passar med den kyrka du önskar? Eller önskar du att dopet sker i söndagens gudstjänst? Kontakta bokningen på 08-564 209 21 eller faringso.forsamling@svenskakyrkan.se .
  • Behöver du om- eller avboka? Kontakta bokningen. 

Våra kyrkor och kapell

För tusen år sedan byggdes tusen kyrkor. Fyra av dem var på Färingsö.