Dop för alla åldrar
I Svenska kyrkan döps man oftast som barn, men det finns ingen övre åldersgräns. Om du är vuxen är det enda som behövs din egen önskan om dop. Vid barndop är det föräldrarnas val att barnen blir döpta. När barnet blir större kan hon eller han själv ta ställning till kyrkan och kristen tro. Konfirmationen kan vara ett sådant tillfälle när man får fundera kring sin tro tillsammans med andra.
Boka dop
Dopet kan ske antingen i en särskild dopgudstjänst eller i söndagens gudstjänst. Det kan vara en eller flera som döps samtidigt. Längre ner på sidan kan du skicka in en bokningsförfrågan. Du kan även kontakta församlingens expedition för att boka dop eller ställa frågor.
Mailadress: faringso.forsamling@svenskakyrkan.se
Telefonnummer: 08-564 209 21.
Våra öppettider är måndag, tisdag och fredag 10-12 och 13-15.
När dopet är bokat kontaktar en präst dig för dopsamtal.
Dopsamtal och dopgudstjänst
I dopsamtalet går ni igenom hur gudstjänsten går till och ni kommer överens om vilka texter som ska läsas, vilka psalmer som ska sjungas och vilken musik ni vill ha.
Namnet på den som ska döpas sägs flera gånger i gudstjänsten. Det är viktigt eftersom det visar på att det är just den här unika personen som ska döpas. När ett barn döps ställer prästen frågan ”Vilket namn har ni/du gett ert barn?” Någon av vårdnadshavarna svarar. Vid dop av ett äldre barn eller vuxen frågar prästen: ”Vilket är ditt namn?” Den som ska döpas svarar.
Faddrar eller någon familjemedlem eller vän kan läsa bibeltexten om Jesus och barnen. Alla läser tillsammans kyrkans trosbekännelse - en sammanfattning av vad kyrkan står för. Prästen ställer i samband med den fråga till den som ska döpas: ”Vill du döpas till denna tro och vara en del av Kristi kyrka?” Samma fråga kan ställas till vårdnadshavarna som vill döpa sitt barn: ”Vill ni att ert barn ska döpas till denna tro och vara en del av Kristi kyrka?” Den som ska döpas eller vårdnadshavarna svarar då ja.
När vattnet ska hällas upp i dopfonten kan ett syskon, en fadder eller någon annan göra det. Att någon släkting eller vän läser en text eller sjunger en sång är också vanligt.
Här hittar du ordningen för en dopgudstjänst.
Fadder
Många väljer att ha en eller flera faddrar till sitt barn. Fadderns uppgift är att vara en viktig vuxenperson vid sidan av vårdnadshavarna och vara ett stöd i barnets kristna fostran. Det innebär bland annat att komma ihåg barnets dopdag och be för barnet. Att vara fadder - eller gudfar och gudmor som det också kallas - är ett livslångt uppdrag.
För att bli fadder måste man ha fyllt 15 år och man måste vara döpt i Svenska kyrkan eller i något annat kristet trossamfund.
Dopkaffe
Om ni vill träffas för dopfika efter dopceremonin finns det möjlighet att låna eller hyra (vi tar ut en liten avgift för icke församlingsbor) någon av våra lokaler. Vi har församlingshemmet bredvid Färentuna kyrka, Kyrkstugan vid Sånga kyrka och Stora salen i vår församlingsgård i Stenhamra. Vi erbjuder även catering.
Dopdräkt
Färingsö församling har fem stycken dopdräkter i olika storlekar till små barn som vi lånar ut kostnadsfritt. Kontakta expeditionen för mer information.