Färingsö församling Besöksadress: Herman Palms plan 4 A, 17961 Stenhamra Postadress: BOX 7, 17903 STENHAMRA Telefon: +46(8)56420920 E-post till Färingsö församling Webbplats

Söndagens texter

Här kan du läsa bibeltexterna för nästa söndag.

Den helige Johannes Döparens dag

Berättelsen om Johannes döparen börjar hos den gamle prästen Sakarias och hans hustru Elisabeth. De börjar bli gamla, de är barnlösa, men så möts de av en ängel och får veta att de ska få ett barn och ge honom namnet Johannes, som betyder Gud är nådig. Johannes döparen var nära släkt till Jesus och förberedde folket på att något nytt skulle komma. Han brann för att människor skulle omvända sig, döpas och förändras som människor. Han drog sig undan världen och ville ha regler, krav och konsekvens. Som en rit för detta döpte han människor i ett slags omvändelsedop, och fick därför namnet Johannes döparen. Johannes förväntningar möttes av något annorlunda när Jesus, som han banat väg för, kom med förlåtelse och kärlek. Johannes stod för det han trodde på och hamnade i fängelse för att han kritiserade kejsarens kärleksaffärer med sin brors fru. Till slut blev han halshuggen och fick sitt huvud serverat på ett fat på en fest hos Herodes. Så småningom blev Johannes döparen martyr. Både den tredje söndagen i advent och den helige Johannes döparens dag, som infaller mitt i sommaren, handlar om detta.

Den Högstes profet

Liturgisk färg

Vit

Altardekoration

På altaret ställer vi ängsblommor och vi tänder fyra ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Jesaja kapitel 42, vers 5 - 9

Så säger Gud, Herren, han som har skapat himlen och spänt upp den, brett ut jorden med allt vad den alstrar, han som gett liv åt människorna där, livsande åt dem som vandrar på jorden: Jag, Herren, har i min trohet kallat dig, jag tar dig vid handen och skyddar dig. Genom dig ingår jag ett förbund med mitt folk till ett ljus för de andra folken. Du skall öppna de blindas ögon och befria de fångna ur fängelset, ur fängelsehålan dem som sitter i mörkret. Jag är Herren, detta är mitt namn. Jag delar inte min ära med någon, inte min berömmelse med gudabilder. Det som förut var är förbi, nu förkunnar jag något nytt. Innan det ännu spirat kungör jag det för er.

Apostlagärningarna kapitel 10, vers 37 - 38

Ni känner till det som har skett i hela Judeen, med början i Galileen efter det dop som Johannes predikade: hur Jesus från Nasaret blev smord av Gud med helig ande och kraft och hur han vandrade omkring och gjorde gott och botade alla som var i djävulens våld; Gud var med honom.

Evangeliet enligt Lukas kapitel 1, vers 67 - 80

Hans far Sakarias fylldes av helig ande och talade profetiska ord: ”Välsignad är Herren, Israels Gud, som besöker sitt folk och ger det frihet. Han reser för oss frälsningens horn i sin tjänare Davids släkt, så som han för länge sedan lovat genom sina heliga profeter, frälsning från våra fiender och alla som hatar oss. Han visar barmhärtighet mot våra fäder och står fast vid sitt heliga förbund, den ed han svor vår fader Abraham: att rycka oss ur våra fienders hand och låta oss tjäna honom utan fruktan, rena och rättfärdiga inför honom i alla våra dagar. Och du, mitt barn, skall kallas den Högstes profet, ty du skall gå före Herren och bana väg för honom. Så skall hans folk få veta att frälsningen är här med förlåtelse för deras synder genom vår Guds barmhärtighet och mildhet. Han skall komma ner till oss från höjden, en soluppgång för dem som är i mörkret och i dödens skugga, och styra våra fötter in på fredens väg.” Och pojken växte och blev stark i anden. Och han vistades i öde trakter till den dag då han skulle träda fram inför Israel.

Psaltaren

Psaltaren kapitel 96, vers 1 - 13

Sjung till Herrens ära, sjung en ny sång, sjung till Herrens ära, hela världen! Sjung till Herrens ära, prisa hans namn, ropa ut hans seger dag efter dag! Förkunna hans ära bland folken, bland alla människor hans under! Ty stor är Herren, högt är han prisad, värd att frukta mer än alla gudar. Folkens alla gudar är avgudar, men Herren har gjort himlen. Han omges av prakt och glans, av makt och härlighet i sitt tempel. Ära Herren, alla folkslag, ära Herrens majestät, ära Herrens höga namn! Kom till hans förgårdar, kom med offer, fall ner inför Herren i helig skrud! Darra inför honom, hela jorden! Förkunna bland folken: Herren är konung! Världen står fast, den kan inte rubbas. Han dömer folken med oväld. Må himlen fröjdas och jorden jubla, havet brusa och allt det rymmer, marken och allt den bär må glädja sig. Då skall alla träd i skogen jubla inför Herren — se, han kommer, se, han kommer för att råda över jorden, råda rättvist över världen, råda trofast över folken.