Färingsö församling Besöksadress: Herman Palms plan 4 A, 17961 Stenhamra Postadress: BOX 7, 17903 STENHAMRA Telefon: +46(8)56420920 E-post till Färingsö församling Webbplats

Hilleshögs kyrka

Med slutna ögon och öppen mun möter hon oss. Hilleshögs kyrka ligger vackert inbäddad i grönska på sin kulle vid viken. Liten och söt med mycket spännande att berätta. Visste du att orgeln är inbyggd i en byrå?

Hilleshögs kyrka

Bild: Christian Appelsved

Medeltida kyrka från 1170-talet. Kalkmålningar från 1200-talets slut. Orgel av Jonas Ekengren 1773, 4 stämmor. I kyrkan finns en av de äldsta Birgitta-bilderna i Sverige.

Kyrkan rymmer 75 personer.

Tidig romansk

Den har kvar sin ursprungliga planlösning, men sakristian och vapenhuset har byggts till under 1400-talet. Tornet är högt och smäckert i proportionerna. Det har haft parkopplade, smala ljudgluggar, såsom man ännu kan se på den östra, mot långhuset vettande sidan. Deras motsvarighet på de södra och västra sidorna försvann då de nuvarande stora ljudöppningarna tillkom i samband med att klockorna år 1785 flyttades från en tidigare trästapel upp i tornet. Kyrkan hör med sitt smäckra västtorn till en tidig romansk kyrkotyp, som i Uppland har sin utgångspunkt i S:t Pers kyrka i Sigtuna.

Den romanska kärnkyrkan hade öppningar endast på den södra, mot solen och livet vända sidan. Där har ett par små, högt sittande rundbågiga fönster funnits, vilka försvunnit vid senare fönsterupptagningar. Kyrkan har fortfarande kvar den ursprungliga smala ingången som från början, innan vapenhuset byggdes, ledde direkt in från kyrkogården.

Kyrkan har ett ovanligt stort antal medeltida träskulpturer. Av stort värde är också ett altarbrun från tiden omkring 1490.

I malpåse

På en gemensam kyrkostämma den 31 oktober 1871 beslöt Färentuna och Hilleshögs församlingar om "begagnande av Färentuna kyrka för båda församlingarna gemensamt". Detta fastställdes sedan i skrivelse given på Stockholms slott den 9 september 1873, undertecknad av Oscar II.

Kyrkan i Hilleshög återinvigdes som församlingskyrka 1928 av ärkebiskop Nathan Söderblom. Genom frivilliga uppoffringar av församlingsborna hade kyrkan nödtorftigt underhållits fram till restaurationen 1922, och gudstjänsterna hade under kyrkoherde W. E. Johanssons tid fördelats mellan Färentuna och Hilleshögs kyrkor.

Vägbeskrivning till Hilleshögs kyrka

Gatuadress: Prästnibblev 66.

Vägbeskrivning från Brommaplan:

Med bil:

Åk mot Ekerö på väg 261, Drottningholmsvägen, kör 10,4 km. I rondellen, ta första avtaget mot Färentuna/Stenhamra på Färentunavägen, kör 13,6 km. Sväng höger in på Hilleshögsvägen, kör 1.3 km.

Med lokaltrafik:

Klicka här för att hitta din resa till Hilleshögs kyrka.

Kartbild.

GPS-koordinater: N 59° 23.439', E 17° 42.152'