Orgeln - en gåva från kungen

Orgeln byggdes på uppdrag av Gustaf IV Adolf och är en gåva till Lovö kyrka. När Lovö kyrka lämnar tillbaka orgeln till kungahuset skänker dåvarande kungen,Oscar II, den vidare till Sånga kyrka.

Kyrkans nuvarande orgel byggdes 1797 av kammarvaktmästare Pehr Niclas Forsberg på uppdrag av kung Gustav IV Adolf. Forsberg var en amatörorgelbyggare och kammarvaktmästare på Drottningholms slott och det sägs att han lärde sig orgelbyggandet av Johan Ekengren (mannen som förmodligen byggde Hilleshögs kyrkoorgel). 

Orgeln skänktes till Lovö kyrka.1833-34 genomgår den omfattande renovering av Pehr Zacharias Strand som byter ut pipverk, väderlåda och mekanik.

När Lovö kyrka införskaffar en ny orgel lämnas den gamla Forsberg-Strandorgeln tillbaka till kungen (Oscar II) som i sin tur skänker den vidare till Sånga kyrka. Där får den stå fram till 1964 då kyrkan renoveras och orgeln magasineras. 1973 byggs den tillfälligt upp i Skå kyrka av Walter Thür Orgelbyggen AB. 1981 renoveras orgeln av Åkerman & Lund och dispositionen från 1833-34 återställs. 7 stämmor, 1 manual och bihangspedal.

2010 – får orgeln flytta tillbaka till Sånga kyrka och placeras på den nybyggda läktaren.

Fakta om sångas orgel

Traktursystem och registratursystem: mekaniskt

Väderlåda: slejflåda

Bälgverk: magasinbälg

Omfång: manualen C-d3, pedalen C-f

Disposition:

Manual

P.Z. Strand 1833/34:

Gedackt 8 Fot

Fugara 8 Fot

Principal 4 Fot

Fleut 4 Fot

Rekonstruerade stämmor 1981:

Qvinta 3 Fot

Octava 2 Fot

Trompet 8 Fot Bas (C-h)

Trompet 8 Fot Disc (c1-d3)

Pedal 

Bihängd