Carina Grinde, diakon i Svenska kyrkan Östersund
Lyssna

Diakoni

Diakoni är kyrkans omsorg om medmänniskan och skapelsen, ibland kallas det också kyrkans sociala arbete. Det handlar om att genom delaktighet, med respekt och i ömsesidig solidaritet möta människor i utsatta livssituationer.

Diakoni – omsorg om och kärlek till medmänniskan

Kyrkan har ett diakonalt uppdrag att "försvara människors rätt" och "stå på de svagas sida". Det handlar om att ge röst åt svaga, erbjuda helande miljöer och protestera mot övergrepp. 

Svenska kyrkan Östersund har bland annat besökstjänst till sjuka eller ensamma och en värmestuga för socialt utsatta. Vi hjälper missbrukare och deras anhöriga, stöttar familjer i kris och erbjuder sorgegrupper. Vi rör oss på stan och vi erbjuder mötesplatser för både gammal och ung. Vi är en del av samhällets skyddsnät och har täta sammarbeten med samhällets sociala institutioner, andra kyrkor, samfund och ideella organisationer.

Samhällsengagemang
Omsorgen om medmänniskan tar sig också uttryck i engagemang i samhällsfrågor. Samhällsengagemanget gäller många olika områden av betydelse för människors livsvillkor och för hela skapelsen. Det kan gälla fredsarbete, internationella rättvisefrågor och att värna om miljön. När kristna engagerar sig i frågor av detta slag i olika folkrörelser och partier är det också en del av kyrkans diakoni.

Omsorgen om enskilda individer och arbetet för att förbättra samhället behöver gå hand i hand. De är båda uttryck för kyrkans diakoni.

 

Värmestugan

Till Värmestugan kommer människor i olika livssituationer. Här kan man bland annat värma sig, få frukost och lunch, ta en dusch, tvätta sina kläder, få tillgång till dator och telefon. Men framförallt får man ta del av det mänskliga mötet i form av gemenskap, samtal, mänsklig värme och omsorg.

Mötesplatser

Ta en kopp kaffe, lyssna på en föreläsning, pyssla, sjung i kör, umgås och träffa andra. Promenera och prata. Vi erbjuder massor av trevliga aktiviteter varje vecka. Välkommen in i gemenskapen!

Diakoner och diakoniassistenter

Som diakoner finns vi mitt i församlingen och har ansvar för kyrkans sociala arbete. Söker du efter en plats i tillvaron, har det svårt och vill ha någon att prata med? Ring oss!

Sinnesro i Gamla kyrkan

Sinnesrogudstjänst i Gamla kyrkan. En gudstjänst med rötter i tolvstegsprogrammet. Söndagar en gång i månaden kl 19:00.

Samtal och stöd

Svenska kyrkan Östersund erbjuder olika typer av samtal och stöd . För präster och diakoner är tron på Gud självklar, men du behöver inte vara troende för att prata med oss.

Marie Strandgren

Enhetschef Diakonienheten, Prästgården, Svenska kyrkan Östersund