Dop

Vill du döpa ditt barn? Eller själv bli döpt? Dopet är en gåva, den finaste vi har i kyrkan. Tre skopor vatten och i Faderns, Sonens och den Heliga Andens namn.

Dopsamtal
När du bokat tid för dop tar dopprästen kontakt för ett samtal om hur dopet kan gå till, vad dopet betyder för dig och för kyrkan, samt om dina frågor och önskemål inför dopet. Prästen är ansvarig för dopgudstjänstens innehåll men föräldrarna får gärna komma med önskemål t ex i fråga om val av psalmer, sånger och dikter.

Dopklänning
Vid dop i någon av församlingens kyrkor finns det dopklänning att låna. (Lån av dopklänning beställs i samband med bokning av dopet.)

Fadder, gudfar, gudmor
Fadder, gudfar, gudmor är den som vid sidan av föräldrarna följer barnet med sitt intresse, sina förböner och sitt stöd. Fadder, gudfar, gudmor ska vara döpt.

Lokal för dopkaffe
Vid dop i någon av församlingens kyrkor kan du gratis låna lokal för dopkaffe. (Lokal för dopkaffe beställs i samband med bokning av dopet.)

Bild: IKON

Bokning av dop

Ring församlings-expeditionen (063-19 50 00) och boka tid och plats för dopet. Vanligast är att dopet hålls i en av våra kyrkor, men det kan också äga rum på andra platser (i hemmet eller i naturen).

I våra kyrkor döps både barn, ungdomar och vuxna. Nyblivna föräldrar, som tillhör Svenska kyrkan, inbjuds att döpa sitt barn. I våra kyrkor har vi dopgudstjänster på lördagar, i söndagens gudstjänst eller efter söndagens gudstjänst.

Mer information om dop