Foto: Albin Hillert /ikon

Dop

Vill du döpa ditt barn? Eller själv bli döpt? Dopet är en gåva, den finaste vi har i kyrkan. Oavsett om det är en förundrad bebis, en fnittrig konfirmand eller en äldre man, säger Gud - Jag älskar dig - vi hör ihop.

Dopet handlar om kärlek. Om Gud som älskar oss, om föräldrar som älskar sina barn och vill dem allt gott, om att vilja bli döpt själv för att besvara Guds kärlek.

Hur beställer jag dop?
Om du vill döpas eller låta döpa ditt barn i någon av våra kyrkor, ring till vår församlingsexpedition på telefon 063-19 50 00 och beställ tid och plats. Längre ner på sidan finns också möjlighet att anmäla intresse för dop online.

Det finns lokal att låna kostnadsfritt för samling efter dopet. Vi har också dopklänningar att låna ut om ni behöver det.

DOPORDNINGEN I SVENSKA KYRKAN

Inledningsorden till dopet.
Tackbön
Evangeliet om Jesus och barnen (Utelämnas om den som skall döpas är vuxen)
Befrielsebönen
Bibelläsning
Psalm
Dopbönen Vatten hälls i dopfunten.
*Trosbekännelsen (Credo)
*Dophandlingen
Välkomnande och överlämnande av dopljus
Förbön
Herrens bön
Välsignelsen
Psalm

Här kan du enkelt anmäla intresse om dop! Tänk på att dopet inte är bokat förrän vi hört av oss till dig från pastorsexpeditionen!

Dopsamtal
När du bokat tid för dop tar dopprästen kontakt för ett samtal om hur dopet kan gå till, vad dopet betyder för dig och för kyrkan, samt om dina frågor och önskemål inför dopet. Prästen är ansvarig för dopgudstjänstens innehåll men föräldrarna får gärna komma med önskemål t ex i fråga om val av psalmer, sånger och dikter.

Dopklänning
Vid dop i någon av församlingens kyrkor finns det dopklänning att låna. Lån av dopklänning beställs i samband med bokning av dopet.

Fadder, gudfar, gudmor
Fadder, gudfar, gudmor är den som vid sidan av föräldrarna följer barnet med sitt intresse, sina förböner och sitt stöd. Fadder, gudfar, gudmor ska vara döpt.

Lokal för dopkaffe
Vid dop i någon av våra kyrkor kan du gratis låna lokal för fika eller mat efteråt. Du bokar lokal i samband med bokning av dopet.