Trons kapell
Foto: Anders Gustafsson

Planera en begravning

När en anhörig ska begravas är det ofta många val som ska göras. Så långt det är möjligt ska den avlidnes önskemål uppfyllas, annars beslutar närmast anhöriga.

Den avlidnes önskemål

Den avlidnes egna önskemål, skrivna eller oskrivna, ska genomsyra begravningen, enligt begravningslagen. För att underlätta för anhöriga är det bra att skriva ner sina önskemål om sin begravning. Här finns häftet Mina önskemål (pdf). Skriv ut eller skicka dokumentet till den du vill. 

Planera begravningen

Många väljer att anlita en begravningsbyrå för att få hjälp med det praktiska kring begravningen. Då är det ofta begravningsbyrån som bokar begravning och sköter kontakten med kyrkan. Det går också bra att ordna delar eller allt praktiskt själv.

Om du ordnar begravningen själv:

Begravning i Svenska kyrkans regi

Kontakta kyrkogårdsförvaltningen och boka begravningsgudstjänst. Vid bokningen bestäms tid, plats, präst och kyrkomusiker. Inom de närmsta dagarna hör prästen av sig för att boka tid för ett begravningssamtal. Lämna uppgifter om den avlidne ska kremeras eller jordbegravas samt var den avlidne ska gravsättas. Inbjudan skickas för tacksägelse i samband med gudstjänst. 

Borgerlig ceremoni

En borgerlig begravning kan ledas av en borgerlig begravningsförrättare eller av anhöriga och vänner själva. 

Det finns inga särskilda bestämmelser för hur ceremonin ska vara utformad. Vill ni vara i något av begravningskapellen bokas det via oss, se kontaktuppgifter längst ner på sidan. Kontakta kyrkogårdsexpeditionen med uppgifter om den avlidne ska kremeras eller jordbegravas samt var den avlidne ska gravsättas.

Jordbegravning eller kremation

Ett viktigt beslut är om den avlidne ska kremeras eller jordbegravas. Läs mer här.

Gravtyper och gravsättning

Det finns olika typer av gravar och olika alternativ för gravsättning. Läs mer här.

Hoppets kapell

Kapell

Tegelbyggnaden vid Östra begravningsplatsen i Östersund rymmer två kapell, det stora Hoppets kapell och det lilla Trons kapell.

Omslaget till skriften Om begravning. Vallmoblommor på en äng.

Skriften Om begravning

Om begravning är en skrift som beskriver hur begravningar går till. Den finns på flera olika språk och innehåller information om bland annat gravplatser, ceremonier och aktuell lagstiftning.

Urnnedsättning

Checklista vid begravningar

Vad får och vad får man inte göra i samband med begravningen? Vi listar vad du som anhörig och närstående själv får göra och vad som inte är tillåtet.

En kyrkogård i solsken.

Begravningsavgiften

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Alla som är folkbokförda i Sverige – oavsett religion – och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst betalar en begravningsavgift via sin skattsedel. Det är begravningsavgiften som finansierar begravningsverksamheten.

Kyrkogårdsförvaltningens expedition

063-19 50 00
Telefontider: Måndag, tisdag, torsdag och fredag 10-12. Onsdagar 13-15.

Vid frågor om begravningar, gravar, gravsättningar, skötsel, plantering med mera. 
Besöka urna eller bokning av besöksrum för urnor. 

Mejl: ostersund.kgf@svenskakyrkan.se
Adress: Mariavägen 23, 831 48 Östersund