Hoppets & Trons kapell

Det finns fem kyrkor och två kapell. Läs mer om byggnaderna här.

Hoppets & Trons kapell

Förutom de båda kapellen finns ett besöksrum för urnor, krematorium och kyrkogårdsexpedition i huset. Besöksrummet för urnor används mestadels vintertid, då urnor inte kan gravsättas. I detta rum kan man hedra den avlidnes minne med ett besök.

Besöksrum för urnor
Besöksrum för urnor Bild: Anders Gustafsson

Byggnaden uppfördes 1952 efter ritningar av arkitekten Birger Borgström (1890-1964), som bland annat ritat Västerledskyrkan i Stockholm från 1932 och Råsunda fotbollsstadium från 1936. Huset har byggts till i två omgångar, 1984-1985 och 2006-2007.

Hoppets kapell
Hoppets kapell Bild: Petter Frisell

Hoppets kapell

Det större Hoppets kapell är enkelt inrett med en stor putsad korvägg med en oljemålning på duk av Thor Fagerkvist. ”Liv-död-liv” invigdes i januari 1953. Duken om 4,5 meter gånger 2,4 meter (liggande format) är klistrad på korväggen. 2007 hängdes en altarväv upp framför korväggen som kan dras åt sidan så att oljemålningen kommer fram. Textilen är formgiven av Agneta B. Lind.
Kapellet rymmer max 125 personer.

Detta kapell används även vid begravning som inte sker enligt Svenska kyrkans ordning, t ex borgerlig begravning eller annan ordning.

Trons kapell

Det mindre Trons kapell har en originell putsad och rundad takform, med ett högre mittparti och två lägre sidor, nästan som en minimal basilika. Fönstret är smyckat med en glasmålning. Här sker begravningar både i svenska kyrkans ordning och som borgerlig begravning.
Kapellet rymmer max 20 personer.

Kyrkor

Våra andra kyrkor är Marielundskyrkan, Odensalakyrkan, Lugnvikskyrkan, Gamla kyrkan och Stora kyrkan. Där sker begravningar i svenska kyrkans ordning.