Meny

Värmestugan

Till Värmestugan kommer människor i olika livssituationer. Här kan man bland annat värma sig, få frukost och lunch, ta en dusch, tvätta sina kläder, få tillgång till dator och telefon. Men framförallt får man ta del av det mänskliga mötet i form av gemenskap, samtal, mänsklig värme och omsorg.

När det är kallt ute behöver alla någonstans att värma sig, men Värmestugan handlar förstås om mer än bara temperaturskillnaden. I en värld med allt hårdare klimat vill vi visa att den medmänskliga värmen är minst lika betydelsefull.

Till Värmestugan kommer människor i olika livssituationer. Det kan röra sig om trasslig ekonomi, missbruk, sorg eller ensamhet. Kort sagt, allt det som gör att man ibland behöver få träffa andra människor i en gemenskap. Här kan man dagligen få frukost, smörgåsar, kaffe och fikabröd. Två dagar i veckan bjuder vi på lunch och  man kan även ta sig en dusch och tvätta sina kläder här. Dessutom finns en telefon att låna för att kontakta myndigheter samt en dator för att kunna uträtta ärenden på internet.

Ändå är det något annat som är ännu viktigare och det är det mänskliga mötet. Många av besökarna vill ha gemenskap, samtal, mänsklig värme och omsorg.

Alla kan hjälpa till
I början är de flesta besökarna ganska slutna men många blommar ut och öppnar sig alltefter som tiden går. Personalen försöker också att göra alla delaktiga på något vis, till exempel kan man baka något till fika eller sköta om blommorna. 

Samtal
I Värmestugan finns det alltid någon att tala med och den som vill kan få gå till samtalsrummet och tala med en diakon som har tystnadsplikt. Ingen av personalen tvingar någon att tala om Gud eller religion, men samtalen runt borden handlar om allt möjligt, även om de stora frågorna.

Tydliga regler
För att alla ska känna sig trygga har man tydliga regler i Värmestugan. Man får inte använda droger eller alkohol utanför eller inne i lokalerna. Man ska vara lugn och visa ett trevligt bemötande. De som inte sköter sig kan bli avstängda i en vecka och om det blir alltför oroligt har man avtal med en bevakningsfirma som kan komma och hjälpa till. För det mesta är det ändå lugnt, och personalen kan ägna sig åt att få människor att växa.

 

Öppettider: 
Måndag kl 9.00-15.00
Tisdag-Fredag kl 8.30-15.00
(avvikelser kan förekomma) 

Gatuadress:
Kyrkgatan 51 (Betelkyrkan)

Lisa Lundell

Lisa Lundell

Svenska kyrkan Östersund

Föreståndare, Tjänstledig, Värmestugan