Other languages with Google Translate

Svenska kyrkan Östersund Besöksadress: S Gröngatan 33, 83135 ÖSTERSUND Postadress: Box 3083, 83103 Östersund Telefon:+46(63)195000 E-post till Svenska kyrkan Östersund

Odensalakyrkan - historik

odensalakyrkan

• Odensalakyrkan byggdes 1985 för att fungera som distriktskyrka i det växande Odensalaområdet.
  • En röd- och vitmålad kyrka i Odensala.
  • 360-vy Odensalakyrkan
Odensalakyrkan byggdes 1985 för att fungera som distriktskyrka i det växande Odensalaområdet. Det unika med byggandet av kyrkan vara att det skedde i samarbete med Östersunds kommun som behövde lokaler för sin förskoleverksamhet. Kommunen hyrde lokaler i Odensalakyrkan fram till och med 2001 då församlingen behövde använda alla lokaler i kyrkan till sin verksamhet.

Kyrkan, som ritades av arkitekt Jörgen Grönvik, har en stor och ljus kyrksal i mitten och mindre rum för olika verksamheter runt om. Fasaden är i röd träpanel och kyrkan smälter väl in i Odensalaområdet som domineras av trähus.

Altaruppsatsen och dopskålen är gjorda av Silversmeden Kerstin Öhlin Lejonklou från Östersund.

I kyrksalen finns också tre bildsviter målade av Arne Isacsson, Stockholm.
Första bildsviten ”IHS-bilden” är den mest komplicerade blidsviten av de tre. Den är stram och kanske kan verka lite överlastad. De nedre fälten är abstraktioner ur der jämtländska landskapet vintertid.
Andra bildsviten ”Livets träd” sitter bakom dopfunten. Livets träd har fått mänskliga former med en mans- och en kvinnofigur. En blåton dominerar den här bildsviten.
Tredje bildsviten ”Höst och vinter i Jämtland” är uppbyggd som ett gammalt altarskåp. De nedre fälten har en ockrafärg som påminner om höstväxtligheten i fjällen. De övre centrala fälten är blåvita och vintriga och står i skarp kontrast mot ockrafärgen.