När någon tagit sitt liv...

Du som är närstående till någon som tagit sitt liv. Vill du träffa andra i liknande situation? Ny grupp startar 19/10.

Chocken, sorgen, frågorna

Självmordet är en chock och en katastrof. Det som har hänt är svårt att fatta. Anhöriga lämnas med många frågor som söker svar. Varför har det hänt? Hur kunde det undvikas? Men efter självmordet finns sällan tydliga svar. Och nästan ingenting lindrar smärtan.

Hur vanligt är det?
Självmord är den vanligaste dödsorsaken för unga vuxna mellan 15-25 år. Det är en vanlig dödsorsak i alla åldrar bland både kvinnor och män. Antalet anhöriga som sörjer någon som tagit sitt liv är därför stort.

Artikel ur tidningen 100% Östersund från 2015

Finns någon hjälp?
Svenska kyrkan i Östersund erbjuder samtalsgrupper för anhöriga (oavsett vilken församling du bor i). Det är läkande att träffa andra i samma situation.
I enkel och ordnad form får vi höra andra sätta ord på sin smärta och sorg. Någon kanske säger det du bara vågat tänka...men som är för svårt att säga. Sorgen är olika för alla. Och våra berättelser ser olika ut. Men alla är drabbade.

Att träffas i samtalsgrupp
Vi samlas vid 8 st. samtalstillfällen. Varje träff har ett tema som vi utgår ifrån (t ex chocken, begravningen, tiden efteråt). Alla (som vill) får tillfälle att berätta utan att bli avbruten.

Vi har regler som är viktiga för att alla i gruppen ska känna sig trygga. Ingen berättar något utanför gruppen om vad som sägs på våra träffar.
Målet är att tillsammans tala om saknaden och sorgen. Det finns ingen avsikt att tala om religiösa frågor. Vi som leder gruppen heter Carina Grinde och Christer Gladh.

En grupp utan krav
Om du har drabbats, som anhörig eller nära vän till någon som tagit sitt liv, är du välkommen till våra träffar!
Vi har erfarit att många deltagare varit tacksamma för samtalsgruppen. Man har fått hjälp att bära sorgen och saknaden.

Om du har frågor eller vill ha mer information är du välkommen att höra av dig till oss. Möjlighet till enskilda samtal finns också.

För mer information kontakta

Carina Grinde