Lyssna

Visste du att...

Saker du kanske inte visste om påsken.

...anledningen till att vi symboliserar färgen gult med påsk är antagligen kopplat till äggen, eller rättare sagt kycklingarna som kommer från dem. Även höns, tuppar och fjädrar i glada färger, som pryder både påskkort och bonader, har ju starka kopplingar till just ägget.

...det finns flera orsaker till att vi äter mycket ägg under påsken. Ägg är en gammal symbol för liv, därför passar det bra med ägg när vi firar att Jesus uppstått från döden. Genom det hårda skalet, en symbol för graven, bryter Kristi nya liv fram.

...att ordet påsk kommer från judarnas åminnelsehelg som de kallade ”pesach” vilket betyder ”skonande förbigång”.  

...man kanske kan säga att påskharen är påskens motsvarighet till jultomten som kommer med (påsk)ägg till barnen. I många familjer ordnas lekar där påskäggen göms och barnen får leta efter dem, i tron att påskharen gömt påskäggen. Ursprungligen kommer traditionen från Tyskland. I Sverige är påskharen kanske mest känd som marsipan- eller chokladfigur.

...påskens äggtradition har också en praktisk anledning. Tidigare var det många som inte åt ägg under fastetiden före påsk. När fastan var slut var det vår, en tid på året när hönorna börjat värpa och det fanns mycket ägg. Då fick man passa på att njuta av äggen.

…man förr trodde att man med eld och smällare kunde skrämma häxorna som återvände från Blåkulla där de hade träffat djävulen. Påskkärringarna idag är annorlunda än de häxor man förr trodde fanns. Idag klär barn ut sig till påskgummor och påskgubbar, knackar på dörrar, bjuds på godis och önskar en glad påsk.

...anledningen till att påsktuppen är en dekoration på påskbordet är att på skärtorsdagskvällen då Jesus höll den sista måltiden med sina lärjungar förutspådde han att Petrus skulle förneka honom. Jesus sade till honom ”Förrän hanen gal, skall du tre gånger förneka mig” (Matteus 26:74-75). Vilket även skedde då Judas förrådde Jesus. Sedan dess har tuppen symboliserat vaksamhet, Jesu död och uppståndelse.

...på natten till påskdagen besöker många påsknattsmässan. Påskdagen är Kristi uppståndelsedag och den vill man möta med så mycket fest och glädje som möjligt. Därför sker det en dramatisk övergång från långfredagens sorg till påskdagens glädje under den här mässan. Inne i kyrkan tänds ljus och man hälsar varandra med den urgamla påskhälsningen: ”Kristus är uppstånden. Ja han är sannerligen uppstånden.”