Foto: Andréas Lindström

Saltsjöbadens församling

Saltsjöbadens församling vill utifrån den kristna tron bidra till det goda livet, så att de som lever, bor och vistas i Saltsjöbaden finner en tro som bär och fördjupar ett liv i kärlek.

AKTUELLT

Guds andedräkt - mässa i irländsk ton

Saltarkören, Fresta seniorkör, Leif Nahnfeldt, musiker, kompositör och präst, Kristina Ekhem, präst, Christina Gustafsson, solist, Pasi Pasanen, ackordeon, Lars Ekman, kontrabas, Kalle Källman, slagverk, Leif Nahnfeldt, gitarr, Katja Själander, piano, Staffan Alveteg, Karin Krigsman Järnskoog, körledare. Pingstdagen 19 maj kl 11.00, Uppenbarelsekyrkan.

Vårlunch med musikunderhållning

Vårlunch, 100 kr. Under lunchen blir det musikunderhållning. Anmälan senast 17 maj, saltsjobaden.forsamling@svenskakyrkan.se eller 08-748 19 00 (växel) meddela gärna om du är allergisk mot någon Tisdag 21 maj kl 12.00  Saltsjöbadens församlingshem.

Vår på Skogsö

Skogsö kyrkogård är en viktig plats för dem som bor i Saltsjöbaden. Många har nära och kära som vilar där, ibland sedan flera generationer. Kyrkogården ligger vackert belägen nära vattnet vid Baggensstäket, vilket gör att många besöker den för att njuta av miljön, eller för promenader.

Skogsö kapell återöppnat

På Kristi himmelsfärds dagen var det återöppning av Skogsö kapell efter höstens och vårens renovering.

Vackra Vita Vår

Musik av Stenhammar, Beethoven, Poulenc, Makaroff med flera. Vokalensemblen Alicia, Therese Törnblom Larri sopransolist, Björn Borseman piano, dirigent. Lördag 25 maj kl 16.00, Uppenbarelsekyrkan. Entré 150 kr (under 18 år fri entré).

Northern lights

Sommarkonsert  med Saltsjöbadens kammarkör efter deras hemkomst från Norge. Stefan Själander, orgel och piano, Katja Själander dirigent. Söndag 2 juni kl 16.00, Uppenbarelsekyrkan. Entré 100 kr (under 18 år fri entré)

Böcker för livet

Bibelsamtal där vi tillsammans i ”det goda samtalet” får möjlighet att utifrån vår livserfarenhet utforska olika personliga och litterära perspektiv på livet. Torsdagar kl. 15.00 (jämna veckor), Prästgården.

Babycafé

Lek & Sång. Prat & Fika. Välkommen till vårens babycaféet med sångstunder. Varje torsdag kl 09.30-12.30 under våren. Avslutning 30/5 kl 10.00 i Uppenbarelsekyrkan.

LÄS MER

Nytt biskopsbrev om livets början och livets slut

I slutet av januari publicerade Svenska kyrkans biskopar ett nytt biskopsbrev med titeln ”Livets början och livets slut - redskap för orientering i etiska vägval”. De ställer frågor om vad ett liv är, när det börjar och när det tar slut.

Se bilder från Missa Brevis

Söndag 28 januari fick vi njuta av Missa Brevis, Monica Dominiques hyllning till kärleken, naturens skönhet och att se det storslagna i det lilla. Dessutom andra ”örhängen” som Önskan och Tillägnan.

Traditionen att tända ljus på allhelgona växer fram på nätet också

Ljuständning på nätet betydelsefull

Antalet tända digitala ljus på Svenska kyrkans bönewebb ökar stadigt. 2022 tändes över 11 000 ljus, vilket är en ökning med 34 procent från föregående år. Flest digitala ljus tändes dock under pandemins första år med över 12 000 ljus.

Populär mötesplats

På babycaféet kan föräldrar och bebisar mötas. Det är en plats för de allra yngsta bebisarna och musikstunden är anpassad efter ålder.

Konfirmander vill ha tydliga svar om Gud

Unga som konfirmeras i dag vill ha tydlig undervisning om Gud och Jesus för att kunna ta ställning till den kristna tron. Men för kyrkan är det viktigt att konfirmationen inte handlar om att landa i ett ”antingen-eller”-beslut. Det framkommer i en ny rapport om hur konfirmandarbetet i Svenska kyrkan utvecklats under 2000-talet.

Skrudarna

Det textila kulturarvet i svenska kyrkor är unikt. Prästens kläder, eller skrudar, berättar historien om hur prästens vigning tolkats. Kyrkoherde Lars Viper tar oss med in i sakristian i Uppenbarelsekyrkan och visar ett kulturarv väl bevarat.

Två män i blå hjälporganisationsjackor lastar av vattenflaskor från ett lastbilsflak.

Kriget i Ukraina

Vi är många som vill hjälpa till när människor drabbas av kriget. Du kan engagera dig på flera sätt. Tillsammans står vi enade i medmänsklighet och solidaritet.

När livet brister finns kyrkan där

Närhelst en allvarlig olycka inträffar eller andra kriser drabbar människor även känslomässigt så finns en kyrka att samlas i för stöd och tröst. Särskilt när barn och ungdomar drabbas är denna samlingsplats viktig. Saltaren möter tre aktiva medlemmar som berättar om vad de ser att Saltsjöbadens församling kan bidra med i samhället.

Ett steg i en annan riktning

Vem har sagt att en relation ska vara enkel? Till kyrkans familjerådgivning söker sig både par och enskilda för att få hjälp med svårigheter i en nära relation. Trenden visar att allt fler yngre tar hjälp i ett tidigt skede.

Saltsjöbadens församling

Saltsjöbadens församling vill utifrån den kristna tron bidra till det goda livet, så att de som lever, bor och vistas i Saltsjöbaden finner en tro som bär och fördjupar ett liv i kärlek.

Saltsjöbadens Diakoni

Saltsjöbadens Diakoni är till för att utifrån kristen grund se och bistå människor i livets olika skeden. Vi verkar lokalt i Saltsjöbaden men också internationellt via Act Svenska kyrkan. En stor del av arbetet görs av volontärer – frivilliga krafter

Uppenbarelsekyrkan

Uppenbarelsekyrkan är en unik kyrka, ritad av Ferdinand Boberg, utsmyckad med skulpturala arbeten av Carl Milles och målningar av Olle Hjortsberg och Filip Månsson.

Barn tittar intresserat ner i en dopfunt

Dop

Dopet ger ett sammanhang, en tillhörighet till familj, släkt och tradition och är ett sätt att säga tack för livet. Dörren öppnas till en större gemenskap och visar att vi människor hör ihop, med varandra och med Gud. Dopet är början på något nytt. Välkommen till dop i Svenska kyrkan i Saltsjöbaden!

Par som trär på vigselringar

Vigsel/välsignelse

Att fira kärleken i kyrkan är en av livets stora höjdpunkter. Som blivande vigselpar har ni säkert en bild av hur ni vill att ceremonin ska vara. Här kan ni läsa mer om vad det är som är möjligt för att det ska bli en dag att minnas.

Gravsten på Skogsö kyrkogård

Begravning

I begravningsgudstjänsten finns utrymme att på olika sätt gestalta saknaden och sorgen efter en avliden. Vi vill hjälpa dig som är anhörig att få en vacker och minnesvärd stund.

Aktuellt från Saltsjöbadens församling

Prenumerera via RSS

Skogsö kapell återöppnat

Publicerad:

På Kristi himmelsfärds dagen var det återöppning av Skogsö kapell efter höstens och vårens renovering.

Vår på Skogsö

Publicerad:

Skogsö kyrkogård är en viktig plats för dem som bor i Saltsjöbaden. Många har nära och kära som vilar där, ibland sedan flera generationer. Kyrkogården ligger vackert belägen nära vattnet vid Baggensstäket, vilket gör att många besöker den för att njuta av miljön, eller för promenader.

Alltid närvarande

Publicerad:

På Kristi himmelsfärds dag lämnade Jesus jorden efter den fyrtio dagar långa uppståndelsen. Innan han lämnade världen gav han oss ett löfte om att alltid vara närvarande hos oss, men på ett annat sätt. Kristi himmelsfärds dag firas ofta med gudstjänst ute i naturen.

Världen som väntar

Publicerad:

Vårt liv i klimatförändringarnas Sverige. Lyssna till Peter Alestig, klimatredaktör på Dagens Nyheter söndag 14 april kl 19.00, Saltsjöbadens församlingshem. Samarrangemang med Syrenparkens klimatklubb.

Jubelmässa

Publicerad:

J S Bach: Påskkantat nr 4 ”Christ lag in Todesbanden”. G F Händel: Hallelujakören. Saltsjöbadens Kammarkör, Susanne Francett, sopran, Maria Nordstedt, alt, Love Bergman, tenor, Staffan Alveteg, bas, musiker ur Stockholms Bachsällskap, Katja Själander, dirigent. Lars Viper, präst, Kristina Ekhem, präst. Påskadagen 31 mars kl 11.00, Uppenbarelsekyrkan