Traditionen att tända ljus på allhelgona växer fram på nätet också
Foto: Kristin Lidell /Ikon

Ljuständning på nätet betydelsefull

Antalet tända digitala ljus på Svenska kyrkans bönewebb ökar stadigt. 2022 tändes över 11 000 ljus, vilket är en ökning med 34 procent från föregående år. Flest digitala ljus tändes dock under pandemins första år med över 12 000 ljus.

Runt om på landets kyrkogårdar tänds tusentals ljus vid gravar och på minneslundar. Många församlingar bjuder in minnesgudstjänster och håller kyrkorna öppna för ljuständning, bön och samtal. Under allhelgonahelgen når Svenska kyrkan fler människor än under jul- och nyårshelgen tillsammans.

Samtidigt växer traditionen att även uppmärksamma helgen digitalt. På Svenska kyrkans bönewebb kan man tända digitala ljus på en karta, var man vill i Sverige eller världen.

– De digitala ljusen hjälper oss att visa omtanke och omsorg även på distans. Mitt hjärta blir varmt när jag ser alla böner och ljus. Omsorgen och kärleken blir så synlig, säger nätprästen Charlotte Frycklund.

Även på sociala medier delar vi sorgen och minnen med varandra. På Svenska kyrkans facebooksida delar hundratals människor sina tankar om sorg och ställer frågor till sidans präster.

– Vi behöver trygga digitala mötesplatser, där vi kan dela sorg och tröst med varandra. Därför finns kyrkan på nätet, säger Charlotte Frycklund.

Se kartan med de redan tända ljusen 2023

Tänd ett ljus på bönewebbens karta under allhelgonahelgen.

Fakta om Bönewebben

Med kartfunktionen är det möjligt att placera ut ljuset på en särskild kyrkogård, eller på en annan valfri plats, i Sverige eller någon annanstans i världen. Ljuset lyser tillsammans med andra ljus som via bönewebben tänts på samma plats. Översiktskartor visar hur ljusen lyser upp kyrkogårdar, städer och länder

2020: 12 791 digitala ljus
Första pandemiåret – MSB och Svenska kyrkan råder människor att undvika folksamlingar på kyrkogården

2021: 8 608 digitala ljus
Det är åter möjligt att besöka kyrkogården och tända gravljus.

2022: 11 500 digitala ljus
Antalet tända digitala ljus ökar med 34% jämfört med 2021. En ny tradition verkar sätta sig.

Dopet – livets första fest

Allt du behöver veta om dopet