Att leva i en föränderlig värld
– i den stora världen och det personliga planet.
Hur kan man hjälpa sig själv när det sker förändringar i världen?
Kan man hjälpa sig själv när förändring sker i det personliga.
Ett samtal mellan Katarina Tingström, präst och leg psykoterapeut och Kristina Ekhem, församlingspräst.
Katarina Tingström har under många år varit handledare och verksam inom försvarsmakten och polisen, främst med överlämnande av dödsbud.
Frukostmöte torsdag 7/11 kl. 08.00, Vår Gård. Frukostfralla från 07.00.
Anmälan senast 3/11: saltsjobaden.forsamling@svenskakyrkan.se.
I samarbete med Vår Gård.
TIDIGARE SAMTAL I DENNA SERIE
Foto: Magnus Aronsson
Allt som är fast förflyktigas: spaningar i samtidens inre landskap
I den rika delen av världen har vi ett överskott på allt utom sammanhang och mening. Vår tid, våra kroppar och känslor kommersialiseras och ”varugörs”. På arbetsmarknaden och i sociala medier uppmanas vi att odla vårt ”varumärke” för att stå oss i konkurrensen med andra. I en sådan tid blir själen hemlös och de kurvor som mäter livskvalitet pekar nedåt. Vart kan vi kanalisera vår längtan efter mening i en sekulariserad tid?
Medverkande: Mikael Kurkiala, docent i kulturantropologi, forskare och omvärldsbevakare vid Svenska kyrkans enhet för forskning och analys.
Frukostmöte torsdag 3/10 kl. 08.00, Vår Gård.
Frukostfralla från 07.00.
Anmälan senast 30/9: saltsjobaden.forsamling@svenskakyrkan.se.
I samarbete med Vår Gård.
Foto: Theresia Köhlin
Varför måste vi ta humor på större allvar?
Karin Adelsköld
Vårens program avslutas i april med föreläsaren, komikern och inspiratören Karin Adelsköld. Hon är en flitigt anlitad föreläsare inom områdena hälsa, stress och arbetsmiljö, entreprenörskap och teknik samt humor och kommunikation.
Att kunna skratta i tuffa tider kan vara det svåraste som finns men det kan också vara ett väldigt bra sätt att ta sig igenom en kris. Vad är det som gör humor så effektivt mot stress och press och hur kan man hitta glädje även i det mest mörka?
Som prisbelönt komiker varvar Karin alltid allvar och fakta med erfarenheter och upplevelser som lockar skratt och tänkvärda insikter.
Frukostmöte
Måndag 8/4 kl. 08.00, Vår Gård. Frukostfralla från 07.00.
Anmälan senast 2/4: saltsjobaden.forsamling@svenskakyrkan.se.
I samarbete med Vår Gård.
Säg som det är - en musikalisk dialog med livet som insats
Kristina H Herngren och Peter H Hallström.
Du har hört dom. Melodierna som fastnar. Björn Skifs som med nerv framför med ”Håll mitt hjärta”. ”Kärleksvisan” som Sarah Dawn Finer uruppförde vid den hyllningskonsert som föregick bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. ”Viskar en bön” med Mauro Scocco. Listan kan göras lång när det kommer till kompositioner som Peter H Hallström ligger bakom.
10 mars kl 18 kommer han till Uppenbarelsekyrkan tillsammans med sin fru, Kristina H Herngren, handledare och coach.
- Vi delar vår gemensamma berättelse om längtan efter att bli de vi människor någonstans redan är men har tappat bort, om mod, sårbarhet, försoning och kärlek. Vi bjuder på en blandning av Peters sånger, inspirationsföreläsning och samtal - både mellan oss och er som deltar, berättar Peter och Kristina.
Söndag 10 mars kl 18, Uppenbarelsekyrkan
Framtidsspaning
Lisbeth Gustafsson
Under februari möter du journalisten och författaren Lisbeth Gustafsson. Lisbeth är en återkommande röst i Sveriges Radios Tankar för dagen.
Frukostmöte
Tisdag 27/2 kl. 08.00, Vår Gård. Frukostfralla från 07.00.
Anmälan senast 22/2: saltsjobaden.forsamling@svenskakyrkan.se.
I samarbete med Vår Gård.
Ann-Christine Ruuth, transperson, transföreläsare, präst
Frukostmöte
Fredag 8/12 kl. 08.00, Vår Gård. Frukostfralla från 07.00.
Anmälan senast 5/12: saltsjobaden.forsamling@svenskakyrkan.se.
I samarbete med Vår Gård.
Om att slå följe en stund – samtal som förändrar
Allan Linnér blev välkänd genom Radiopsykologen i P1. Han har under flera år samtalat med enskilda, par och familjer.
2019 släppte han boken: ”Vi slog följe en stund: Möten och minnen från terapirum och radio”.
Tillsammans med Anders Nyman har han även skrivit ”Kärlekens koreografi - Du och jag och vi hos psykologen” som utkom 2017.
Frukostmöte
Torsdag 9/11 kl. 08.00, Vår Gård. Frukostfralla från 07.00.
Anmälan senast 6/11: saltsjobaden.forsamling@svenskakyrkan.se.
I samarbete med Vår Gård.
Foto: Thron Ullberg
Från skranket till pennan
Hur advokatyrket fick mig att börja skriva och påverkade min syn på tjuvar.”
Jens Lapidus, författare.
Jens Lapidus var i femton år verksam som jurist och advokat. 2006 debuterade han med Snabba cash, som blev en av 2000-talets mest omtalade och sålda böcker. Sedan dess har han skrivit många succéböcker och är idag en av Sveriges mest populära författare. 2020 debuterade Jens Lapidus som barnboksförfattare tillsammans med Gustaf Lord: Dillstaligan – fartfylld och rolig läsning för lågstadieåldern.
Frukostmöte
Tisdag 26/9 kl. 08.00, Vår Gård. Frukostfralla från 07.00.
Anmälan senast 21/9: saltsjobaden.forsamling@svenskakyrkan.se.
I samarbete med Vår Gård.
Att använda sin röst- och andras…
Om ett liv i konsten, på barrikaden och ute i fält.
Ett samtal om mod, empati och viljan att förändra.
Frukostmöte
Eva Röse, skådespelare.
Fredag 12 maj kl 08.00, Vår Gård, fri entré
Frukostfralla från 07.00. Anmälan senast 8 maj: saltsjobaden.forsamling@svenskakyrkan.se
I samarbete med Vår Gård
Hälsosamma relationer
Satu Hirsch, psykoterapeut, teolog, föreläser utifrån ny forskning och igenkännande berättelser om Hälsosamma relationer
Människan är sammanlevande och vi behöver förstå oss själva och varandra för att få kontakt på riktigt. Det är inte en lyx utan ett viktigt behov vi alla har, inte minst med våra tonåringar. Hälsosamma relationer uppstår enkelt om vi ändrar inställning och gör rätt saker.
Satu Hirsch Fjellstedt, leg psykoterapeut och parterapeut. Satu är speciellt intresserad av hur den goda kommunikationen mellan människor kan se ut. Satu kommer att bjuda på konkreta verktyg och rön från ett nytt forskningsområde som heter IPNB, interpersonell neurobiologi.
Under de senaste åren har Satu också varit engagerad på SVT, i både "Gift vid första ögonkastet" och "Hotell Romantik”. Hur gör vi för att starta och underhålla de goda relationerna i livet.
Kvällsföreläsning
Söndag 2 april kl 17.00,
Uppenbarelsekyrkan, fri entré
Foto: Ola Hedin
Konsten att leva innerligt
Vem är jag? Vad vill jag? Och vad är meningen? Ann Lagerström, författare och existentiell samtalsledare, låter oss möta filosofen Søren Kierkegaards tankar som har mycket att säga om vår samtid.
Livet ställer frågor till oss – om vad det är att vara människa, hur vi ska leva våra liv och om det finns någon mening med alltihop.
Den danske filosofen Søren Kierkegaard levde i och för sig för 200 år sedan men hans tankar är minst lika aktuella idag som då.
Søren oroade sig för att människorna. För att vi inte längre vet vilka vi är och vad vi vill. Och så uppmanade han oss att lära oss leva innerligt.
Ann Lagerström är författare, existentiell samtalsledare och fil. mag i praktiskt kunskap och har skrivit en bok om den gamle filosofen.
Må 6/2 I 08.00 I Vår Gård
Frukostfralla från 07.00. Anmälan senast 2/2: saltsjobaden.forsamling@svenskakyrkan.se
I samarbete med Vår Gård
Foto: Katarina Harrison Lindbergh/Unsplash
Jesus vem var han egentligen? En historikers uppfattning.
Jesus är utan tvekan en av de människor som har påverkat världen allra mest. Vad händer om vi applicerar vanlig källkritisk historieforskning på Jesus?
Författaren och historieprofessorn Dick Harrison har svaret.
Författarsamtal
On 18/1 2023 I 18.30 I Uppenbarelsekyrkan
Foto: Erica Wessman
Back to the future
Vad äter vi i framtiden och hur smakar det? Kocken Paul Svensson som brinner för att inspirera till en grön matfilosofi tar oss med på en spännande kulinarisk resa tillbaka till framtiden…
Må 12/12 I 08.00 I Vår Gård
Frukost från 07.00. Anmälan senast 8/12: saltsjobaden.forsamling@svenskakyrkan.se
I samarbete med Vår Gård
Foto: Richard Ryan
Att utforska trauman i det förflutna
Författaren Pauline Riccius har skrivit en roman där hon utforskar hur trauman ärvs i det fördolda och hur svårt det kan vara att göra sig av med bagage av oförrätter som burits i generationer.
Författarsamtal
Sö 4/12 I 18.30 I Uppenbarelsekyrkan
Foto: Pierre Björk
Pontus Hultén - visionären som skapade det moderna museet
Författaren Claes Britton har skrivit en bok om Pontus Hultén (1924–2006) som anses av många vara nittonhundratalets mest banbrytande curator och museichef, en beundrad och omstridd förkämpe för den moderna konsten.
Under sitt långa yrkesliv hade han del i att på ett genomgripande sätt forma den nya tidens konstmuseer och fick uppleva både triumfer och skandaler. Claes Brittons rikt illustrerade verk ”Pontus Hultén : den moderna konstens anförare - en biografi” är den första heltäckande biografin om Pontus Hultén.
Claes Britton är nominerad till Augustpriset för Årets Fackbok 2022 för denna bok. Nomineringen lyder
Pontus Hultén är nog idag okänd för de flesta, ändå var han konstpionjären som under 1960-talet satte Moderna museet på världskartan. Claes Britton ger i sitt storverk på nästan 900 sidor ett nyanserat porträtt av den omstridde museimannen. Han vurmade för den moderna konsten och ville göra den tillgänglig för alla. Nu får läsaren sig till livs även en hel del av 1900-talets konsthistoria i denna livliga och underhållande biografi.
Claes Britton, född 1963, är författare och creative director, verksam både i Sverige och internationellt. Han debuterade skönlitterärt 2004 med Sekelskifte i Stockholm, en lovordad samling satiriska litterära reportage från nittiotalets och det tidiga nollnolltalets Stockholm. I april 2010 utkom Min mamma är död, om Claes mors insjuknande och död i cancer, men också en diskussion om vård i livets slutskede med moderns läkare Ulla Zachrisson.
Författarsamtal
Sö 13/11 I 18.30 I Uppenbarelsekyrkan
Foto: Magnus Aronsson/Arkiv
Man blir människa igen
Tankar och sånger om sorg och hopp tillsammans med Göran Larsson, präst och psykoterapeut, och Cecilia Kyllinge, sångerska och artist.
”Jag har nyss tagit min döde son i famnen och försiktigt lagt ner honom på garagegolvet. Jag får svårt att andas och det krampar i hjärtat. Jag… bara står där … Sekundvis anar jag vidden av det som hänt …”
Göran Larssons son Isak väljer att avsluta sitt liv en aprildag 2004 strax innan han ska fylla 18 år. Katastrofen drabbar Göran och hans familj från ingenstans.
Vad hjälper det att han är präst och psykoterapeut och har stått vid otaliga sjuksängar, dödsbäddar och olycksplatser? Nu tappar han fotfästet i tillvaron. ”Man blir människa igen”, säger en vän efter en tid. Men kan man egentligen bli människa igen när det ofattbara har hänt?
2020 kom boken ”Man blir människa igen” där vi får vi följa Göran och hans fru Solveig den första tiden efter Isaks död och genom de skakiga sorgeår då de försöker komma tillbaka till livet. Bokens avslutande delar har ett mer psykologiskt och själavårdande perspektiv, utifrån författarens egna och yrkesmässiga erfarenheter. Liten kris- och sorgeskola ger hjälp att orientera sig efter stora kriser: Läkevägar visar vad som kan lindra och läka i sorgearbetet så att man kan bli människa igen.
Nu kommer Göran Larsson till Saltsjöbaden tillsammans med sångerskan Cecilia Kyllinge, som ger en extra upplevelsemässigt djup åt kvällen med vacker sång som anknyter till temat.
Välkommen till en kväll om sorg och hopp!
Kvällsföreläsning
Söndag 9/10 I 18.30 I Uppenbarelsekyrkan