Tankar & samtal

Välkommen till författarsamtal, frukostmöten och kvällsföreläsningar!

Foto: Richard Ryan

Att utforska trauman i det förflutna

Författaren Pauline Riccius har skrivit en roman där hon utforskar hur trauman ärvs i det fördolda och hur svårt det kan vara att göra sig av med bagage av oförrätter som burits i generationer.

Författarsamtal
Sö 4/12 I 18.30 I Uppenbarelsekyrkan

 

Foto: Erica Wessman

Back to the future

Vad äter vi i framtiden och hur smakar det? Kocken Paul Svensson som brinner för att inspirera till en grön matfilosofi tar oss med på en spännande kulinarisk resa tillbaka till framtiden…

Må 12/12 I 08.00 I Vår Gård

Frukost från 07.00. Anmälan senast 8/12: saltsjobaden.forsamling@svenskakyrkan.se

I samarbete med Vår Gård

 

 

Foto: Katarina Harrison Lindbergh/Unsplash

Jesus vem var han egentligen? En historikers uppfattning.

Jesus är utan tvekan en av de människor som har påverkat världen allra mest. Vad händer om vi applicerar vanlig källkritisk historieforskning på Jesus? 
Författaren och historieprofessorn Dick Harrison har svaret.

Författarsamtal
On 18/1 2023  I 18.30 I Uppenbarelsekyrkan

 

 

TIDIGARE SAMTAL I DENNA SERIE

Foto: Ola Hedin

Frukostmötet med Ann Lagerström på Vår Gård i morgon måndag den 21 november är INSTÄLLT på grund av rådande väderlek. Nytt datum meddelas inom kort. Lars Viper, kyrkoherde 

Konsten att leva innerligt

Vem är jag? Vad vill jag? Och vad är meningen? Ann Lagerström, författare och existentiell samtalsledare, låter oss möta filosofen Søren Kierkegaards tankar som har mycket att säga om vår samtid.

Livet ställer frågor till oss – om vad det är att vara människa, hur vi ska leva våra liv och om det finns någon mening med alltihop.

Den danske filosofen Søren Kierkegaard levde i och för sig för 200 år sedan men hans tankar är minst lika aktuella idag som då.

Søren oroade sig för att människorna. För att vi inte längre vet vilka vi är och vad vi vill. Och så uppmanade han oss att lära oss leva innerligt.

Ann Lagerström är författare, existentiell samtalsledare och fil. mag i praktiskt kunskap och har skrivit en bok om den gamle filosofen.

Må 21/11 I 08.00 I Vår Gård

Frukost från 07.00. Anmälan senast 17/11: saltsjobaden.forsamling@svenskakyrkan.se

I samarbete med Vår Gård

 

Foto: Pierre Björk

Pontus Hultén - visionären som skapade det moderna museet

Författaren Claes Britton har skrivit en bok om Pontus Hultén (1924–2006) som anses av många vara nittonhundratalets mest banbrytande curator och museichef, en beundrad och omstridd förkämpe för den moderna konsten.

Under sitt långa yrkesliv hade han del i att på ett genomgripande sätt forma den nya tidens konstmuseer och fick uppleva både triumfer och skandaler. Claes Brittons rikt illustrerade verk ”Pontus Hultén : den moderna konstens anförare - en biografi” är den första heltäckande biografin om Pontus Hultén.

Claes Britton är nominerad till Augustpriset för Årets Fackbok 2022 för denna bok. Nomineringen lyder
Pontus Hultén är nog idag okänd för de flesta, ändå var han konstpionjären som under 1960-talet satte Moderna museet på världskartan. Claes Britton ger i sitt storverk på nästan 900 sidor ett nyanserat porträtt av den omstridde museimannen. Han vurmade för den moderna konsten och ville göra den tillgänglig för alla. Nu får läsaren sig till livs även en hel del av 1900-talets konsthistoria i denna livliga och underhållande biografi.

Claes Britton, född 1963, är författare och creative director, verksam både i Sverige och internationellt. Han debuterade skönlitterärt 2004 med Sekelskifte i Stockholm, en lovordad samling satiriska litterära reportage från nittiotalets och det tidiga nollnolltalets Stockholm. I april 2010 utkom Min mamma är död, om Claes mors insjuknande och död i cancer, men också en diskussion om vård i livets slutskede med moderns läkare Ulla Zachrisson.  

Författarsamtal
Sö 13/11 I 18.30 I Uppenbarelsekyrkan

 

Foto: Magnus Aronsson/Arkiv

Man blir människa igen

Tankar och sånger om sorg och hopp tillsammans med Göran Larsson, präst och psykoterapeut, och Cecilia Kyllinge, sångerska och artist.

”Jag har nyss tagit min döde son i famnen och försiktigt lagt ner honom på garagegolvet. Jag får svårt att andas och det krampar i hjärtat. Jag… bara står där  … Sekundvis anar jag vidden av det som hänt …”

Göran Larssons son Isak väljer att avsluta sitt liv en aprildag 2004 strax innan han ska fylla 18 år. Katastrofen drabbar Göran och hans familj från ingenstans.  

Vad hjälper det att han är präst och psykoterapeut och har stått vid otaliga sjuksängar, dödsbäddar och olycksplatser? Nu tappar han fotfästet i tillvaron. ”Man blir människa igen”, säger en vän efter en tid. Men kan man egentligen bli människa igen när det ofattbara har hänt?

2020 kom boken ”Man blir människa igen” där vi får vi följa Göran och hans fru Solveig den första tiden efter Isaks död och genom de skakiga sorgeår då de försöker komma tillbaka till livet. Bokens avslutande delar har ett mer psykologiskt och själavårdande perspektiv, utifrån författarens egna och yrkesmässiga erfarenheter. Liten kris- och sorgeskola ger hjälp att orientera sig efter stora kriser: Läkevägar visar vad som kan lindra och läka i sorgearbetet  så att man kan bli människa igen.

Nu kommer Göran Larsson till Saltsjöbaden tillsammans med sångerskan Cecilia Kyllinge, som ger en extra upplevelsemässigt djup åt kvällen med vacker sång som anknyter till temat. 

Välkommen till en kväll om sorg och hopp!

Kvällsföreläsning
Söndag 9/10 I 18.30 I Uppenbarelsekyrkan