Föredrag, retreat & inspiration

Samtal, föredrag och workshops, vi ses i Masthuggskyrkan!

Inspirationskväll på Pilgrimscentrum

Tisdagskvällar i Masthuggskyrkan är en mötesplats pilgrimer.  Det spelar ingen roll om du är helt grön och nyfiken på att börja vandra eller om du har lång erfarenhet av pilgrimslivet. Alla är välkomna!

Varje tillfälle inleds med en enkel mässa, och fortsätter sedan med kvällens program i Klingnersalen. 

Tisdagar kl. 18

Inspirationskväll uppstart (Rekviem över det Sverige som var)- 3 september

Daniel Boyacioglu, poet och stå-uppare och Lisa Westberg, präst samtalar om efterföljelse, konstnärskap, samhällskroppen, och om likgiltighet inför dödandet. Musik av och med Daniel, text och trumpet, och Mikael Augustsson, bandoneon. 

Dörrarna står öppna från 18.30, fri entré. 
Enklare mat och dryck kan köpas under kvällen.

Caminokväll - 10 september

Vi får dela med oss av sommarens erfarenheter och vandringar, till exempel från Assissi, Camino Norte, PWFF.  Meddela gärna oss om ni vill ta lite mer plats, kanske visa bilder, så att vi kan planera kvällen.  

Boksamtal på temat ”Att leva och att dö.” - 17 september

Kvällens gäster är författarna Petra Hellberg, “I mina händer” och Isabella Murray, “En stund på jorden.”  

Skapelsetid - 24 september

Temat för skapelsetid 2024 är ”Hopp och Handling – tillsammans med skapelsen” Skapelsetid är ett världsvitt initiativ där kyrkor och samfund i bön, gudstjänst och handling söker vägar att värna den jord Gud älskar. Skapelsetid börjar alltid den 1 september, på världsböndagen för skapelsen, och avslutas den 4 oktober, på den Helige Franciskus dag. 

Boksamtal med Göran Hember - 1 oktober

Göran Hember om sin bok “Jesus skulle gillat volleyboll”. Om tillhörighet till en församling i en ung människans liv, och hur våra olika uppväxtmiljöer påverkar våra livsval.   

 

Filmkväll: Det omätbara - 8 oktober 

En film om den omtanke och hänsyn som ständigt sker i stunden på förskola, äldreboende och inom hemtjänsten. Regissören Nils Petter Löfstedt vänder kameran mot en yrkeskår han själv varit en del av. Det omätbara påvisar brister i samhällets syn på omsorg och är en initierad och djupt berörande skildring av olika arbetsplatser och en arbetarklass dominerad av kvinnor.

 

Samtal med Cleas Blixt - 15 oktober

Claes Blixt, slöjdläraren som blev känd som kist-byggare, men som framför allt försöker göra något gott med den tid han är given på jorden.  

Film: Sveriges saltaste kust - 22 oktober

Av fotograf / producent Peter Muld och Stefan Edman. En dokumentär om Sveriges saltaste hav längs med Bohusläns kust.  Förundras över Skageraks magiska växt - och djurvärld, möt forskare och fiskare som berättar om hoten och hoppet för miljön och de biologiska mångfalden, och inspireras av folk som städar stränder, återvinner material och hittar nya lösningar.   

Föreläsning med Niels Krabbe - 29 oktober

Niels Krabbe om ”den största segern inom naturvård,” enligt Greenpeace – Havsrättskonventionen (BBNJ). Niels Krabbe är postdoktor i internationell rätt vid GU med särskild inriktning mot folkrätt och klimat, internationell havsrätt och miljörätt, och havsförvaltningsrätt.  Som kansliråd i Utrikesdepartementets folkrättsgrupp var Niels involverad i slutförhandlingarna av FN:s nya havsavtal (BBNJ) och han ledde under det svenska EU-ordförandeskapet arbetet i EU:s rådsarbetsgrupp för havsrätt (COMAR). 

Om att mjölksyra vitkål och andra grönsaker - Tisdag 5 november  

Rastplats för pilgrimer

En person har slagit sig ner vid rastplatsen för att läsa.
Rastplatsen i Masthuggkyrkan är för dig som vill be en bön, inspireras av andras vandringar eller bara vila fötterna en stund.

I Masthuggskyrkan finns en plats för pilgrimsvandrare, med rum för både meditation och inspiration. Slå dig ner för att bläddra i pilgrimslitteratur, eller låna hem om du vill. 

Pilgrimscentrum i Göteborg är en del av Masthuggs församling. Här samlas vandrare från hela Göteborg i gemensamma vandringar, inspirationsföredrag och olika sorters retreater eller kurser.

Öppettider för Masthuggskyrkan

Våra öppettider är måndag 9-16, tisdag 9-18, onsdag, torsdag, fredag 9-15 och lördag, söndag, röd dag 10-16. Välkommen in för att tända ett ljus, upptäcka kyrkorummet eller bara sitta en stund. Gudstjänst firas söndagar kl. 11.

En vandrare sitter på Storeberget och blickar ut över Gamlestaden och östra Göteborg.

Följ med på pilgrimsvandring!

Vandra tillsammans med andra i och kring Göteborg. Här hittar du hela programmet!

Några personer sitter på kanten på Järntorgets fontän.

Lunchvandring

En torsdag i månaden ses vi för en timmes promenad i centrala Göteborg. Gör oss sällskap!

Gudstjänster

Det som du bär på - ditt liv, får ta plats i ett större sammanhang av tro och hopp.