Gudstjänster

Plats för tro och hopp

I gudstjänsten ber vi, sjunger, delar bröd och vin och tar del av bibelns berättelser. Det som du bär på - ditt liv, får ta plats i ett större sammanhang av tro och hopp. Välkommen till gudstjänst i Masthuggskyrkan!

I gudstjänster med nattvard gör vi det tryggt för alla att delta genom att använda särkalkar, dvs kalken delas inte utan alla får en egen.

Gudstjänst på söndagar

SÖNDAGAR, KL. 11

Vi gör det tillsammans

Vill du vara med och läsa bibeltext, dela ut nattvard eller läsa förbönen så träffas vi i kyrkan kl. 10.30 och går igenom gudstjänsten.

I Masthuggskyrkan har vi olika gudstjänster på söndagar och helgdagar. De flesta är med nattvard. Under sommaren är de lite kortare i tid.

Barnens gudstjänst

En gång i månaden är det Barnens gudstjänst. Vid dessa gudstjänster leder barn bön och textläsning och har de har tillsammans i Äventyret-verksamheten funderat över predikans innehåll.

Gudstjänster med olika tema

Några gånger per år är det Pilgrimsmässa på söndagarna. De gudstjänsterna präglas av rörelse och pilgrimslivets förhållningssätt till livet och tron.

Ibland är det temamässa eller musikgudstjänst. Titta i hemsidans kalender för tider och teman för dessa.

Pilgrimsmässa

Från 1 september firas veckomässa i Masthuggskyrkan igen!

Pilgrimsmässa firas regelbundet i Masthuggskyrkan. Bild: Olof Björkman

TISDAGAR, KL. 18

På tisdagskvällar är det en enkel och kort pilgrimsmässa framme vid altaret eller ljusbäraren. Mässan utgår från olika aspekter av pilgrimens livet som till exempel enkelhet, frihet, bekymmerslöshet och delande.
I anslutning till mässan pågår flera verksamheter, körövningar och ibland vandringar eller inspirationskvällar som Pilgrimscentrum arrangerar.

I Masthuggskyrkan förbereder och leder barn från STUDION familjegudstjänsterna.

Masthuggskyrkans öppettider

När öppnar kyrkan igen?

Masthuggskyrkan är för tillfället endast öppen i samband med verksamheter och gudstjänster. Det har varit oroligt i och runt kyrkan den senaste tiden och vi har därför valt att hålla stängt. Vi hoppas att snart kunna hålla öppet igen som vanligt.

Vill du se kyrkan går det bra att ringa på i Annexet så öppnar vi för dig! Se kalendern för verksamheter i kyrkorummet och andra lokaler.

Sextonde söndagen efter trefaldighet

Döden och livet

Liturgisk färg

Grön

Altardekoration

På altaret ställer vi blommor i blandade färger och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Job kapitel 14, vers 13-15

Om du ändå ville gömma mig i dödsriket, hålla mig dold tills din vrede lagt sig, glömma mig, men blott för en tid — kan en som har dött få liv igen? — då skulle jag hålla ut på min post tills min avlösning kom. Du skulle ropa på mig, och jag skulle svara, du skulle längta efter den du skapat.

Filipperbrevet kapitel 1, vers 20-26

Jag väntar och hoppas att jag aldrig skall stå där med skam, utan att jag nu som alltid öppet skall våga lovprisa Kristus med min kropp, vare sig den skall leva eller dö. Ty för mig är livet Kristus och döden en vinning — såvida inte ett fortsatt liv här på jorden ger mig en vinst genom mitt arbete, för då vet jag inte vad jag skall välja. Jag slits åt båda hållen: jag längtar efter att bryta upp och vara hos Kristus, det vore ju det allra bästa. Men för er skull är det viktigare att jag lever kvar här, det är jag övertygad om, och jag vet att jag kommer att bli kvar och stanna hos er alla för att hjälpa er till framsteg och glädje i tron. Och genom mig, genom att jag kommer till er igen, skall ni bli allt stoltare över att tillhöra Kristus Jesus.

Markusevangeliet kapitel 5, vers 35-43

Medan han ännu talade kom det bud till synagogföreståndaren från hans hem: ”Din dotter är död. Du skall inte besvära Mästaren längre.” Men Jesus, som hörde deras ord, sade till föreståndaren: ”Var inte rädd, tro bara.” Sedan lät han ingen mer än Petrus och Jakob och hans bror Johannes följa med, och de gick hem till föreståndaren. Där såg han upprörda människor som grät och klagade högt. Han gick in till dem och sade: ”Varför ropar ni och gråter? Flickan är inte död, hon sover.” Då skrattade de åt honom. Men han körde ut allesammans och tog med sig flickans far och mor och lärjungarna och gick in där hon låg. Så tog han barnets hand och sade: ”Talita koum!” (det betyder: Lilla flicka, jag säger dig, stig upp!). Och genast reste sig flickan och gick omkring, hon var tolv år gammal. De blev utom sig av förvåning, men han förbjöd dem att låta någon veta vad som hade hänt. Sedan sade han åt dem att ge flickan något att äta.

Psaltaren

Psaltaren psalm 107, vers 18-22

De ville inte se åt någon föda och närmade sig dödens portar. Då ropade de till Herren i sin nöd, och han hjälpte dem ur deras trångmål. Han gav en befallning och botade dem och räddade dem från graven. De skall tacka Herren för hans godhet, hans underbara gärningar mot människor, de skall frambära tackoffer och berätta om hans verk med jubel.