Kontakt

Masthuggs församling Besöksadress: Storebackegatan 15, 41318 GÖTEBORG Postadress: Carl Johans kyrkoplan 1, 41455 GÖTEBORG Telefon:+46(31)7319200 E-post till Masthuggs församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Gudstjänster

Plats för tro och hopp

I gudtjänsten ber vi, sjunger, delar bröd och vin och tar del av bibelns berättelser. Det som du bär på - ditt liv, får ta plats i ett större sammanhang av tro och hopp. Välkommen till gudstjänst i Masthuggskyrkan!

Pilgrimsmässa

TISDAGAR, KL. 18

På tisdagskvällar är det en enkel och kort pilgrimsmässa framme vid altaret eller ljusbäraren. Mässan utgår från olika aspekter av pilgrimens livet som till exempel enkelhet, frihet, bekymmerslöshet och delande.

Gudstjänst på söndagar

SÖNDAGAR, KL. 11

Pilgrimsmässa firas regelbundet i Masthuggskyrkan. Bild: Olof Björkman

Vi gör det tillsammans

Vill du vara med och läsa bibeltext, dela ut nattvard eller läsa förbönen så träffas vi i kyrkan kl. 10.30 och går igenom gudstjänsten.

I Masthuggskyrkan har vi olika gudstjänster på söndagar och helgdagar. De flesta är med nattvard. Under sommaren är de lite kortare i tid.

Barnens gudstjänst

En gång i månaden är det Barnens gudstjänst. Vid dessa gudstjänster leder barn bön och textläsning och har de har tillsammans i Äventyret-verksamheten funderat över predikans innehåll.

Gudstjänster med olika tema

Några gånger per år är det Pilgrimsmässa på söndagarna. De gudstjänsterna präglas av rörelse och pilgrimslivets förhållningssätt till livet och tron.

Ibland är det temamässa eller musikgudstjänst. Titta i hemsidans kalender för tider och teman för dessa.

I Masthuggskyrkan förbereder och leder barn från STUDION familjegudstjänsterna.

Masthuggskyrkans öppettider

Alla dagar kl. 9-16, utom tisdagar då vi har öppet ända till kl. 18, och torsdagar då kyrkan stänger kl. 15.

Se kalender för verksamheter i kyrkorummet och andra lokaler.

Under sommaren, juni - augusti, har vi utökade öppettider: alla dagar kl. 09.00-18.00, utom torsdagar då vi stänger kl. 15.00.

Artonde söndagen efter trefaldighet

Att lyssna i tro

Liturgisk färg

Grön

Altardekoration

På altaret ställer vi blommor i blandade färger och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Femte Moseboken kapitel 30, vers 11-16

Denna lag som jag i dag ger dig är inte ofattbar eller ouppnåelig för dig. Den finns inte uppe i himlen, så att du måste fråga: Vem kan fara upp till himlen och hämta den åt oss, så att vi får höra den och kan följa den? Den finns inte bortom havet, så att du måste fråga: Vem kan fara över havet och hämta den åt oss, så att vi får höra den och kan följa den? Nej, dess ord är mycket nära dig, i din mun och i ditt hjärta, och därför kan du följa den. Se, jag ställer dig i dag inför liv och lycka eller död och olycka. Om du lyssnar till Herrens, din Guds, bud, som jag i dag ger dig, och om du älskar Herren, din Gud, vandrar hans vägar och följer hans bud, stadgar och föreskrifter, då skall du få leva och bli talrik, och Herren, din Gud, skall välsigna dig i det land som du kommer till och tar i besittning.

Jakobsbrevet kapitel 2, vers 8-13

Om ni uppfyller lagens kungsbud, det som enligt skriften lyder: 'Du skall älska din nästa som dig själv', då gör ni rätt. Men om ni gör skillnad på människor begår ni synd, och lagen stämplar er som överträdare. Den som håller hela lagen men överträder ett enda bud har brutit mot dem alla. Ty han som har sagt: 'Du skall inte begå äktenskapsbrott' har också sagt: 'Du skall inte dräpa.' Om du inte bryter äktenskap, men dräper, är du en lagöverträdare. Tala och handla så som den som skall dömas efter frihetens lag. Domen blir obarmhärtig över den som inte har varit barmhärtig, men barmhärtigheten triumferar över domen.

Markusevangeliet kapitel 10, vers 17-27

När han skulle fortsätta sin vandring sprang en man fram och föll på knä för honom och frågade: ”Gode mästare, vad skall jag göra för att vinna evigt liv?” Jesus svarade: ”Varför kallar du mig god? Ingen är god utom Gud. Du kan budorden: 'Du skall inte dräpa', 'Du skall inte begå äktenskapsbrott', 'Du skall inte stjäla', 'Du skall inte vittna falskt', 'Du skall inte ta ifrån någon det som är hans', 'Visa aktning för din far och din mor'. ”Mästare”, sade mannen, ”allt detta har jag hållit sedan jag var ung.” Jesus såg på honom med kärlek och sade: ”Ett fattas dig. Gå och sälj allt du har och ge åt de fattiga; då får du en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig.” Vid de orden mörknade mannen och gick bedrövad sin väg, för han ägde mycket. Jesus såg sig om och sade till sina lärjungar: ”Hur svårt blir det inte för dem som har pengar att komma in i Guds rike!” Lärjungarna blev bestörta över hans ord, men Jesus sade igen: ”Mina barn, hur svårt är det inte att komma in i Guds rike! Det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike.” De blev ännu mer förskräckta och sade till varandra: ”Vem kan då bli räddad?” Jesus såg på dem och sade: ”För människor är det omöjligt, men inte för Gud. Ty för Gud är allting möjligt.”

Psaltaren

Psaltaren psalm 19, vers 8-15

Herrens lag är utan brist, den ger liv på nytt. Herrens lära är sann, den gör den oerfarne vis. Herrens påbud är rätta, de ger hjärtat glädje. Herrens befallningar är klara, de gör blicken ljus. Herrens ord är rena, de skall alltid bestå. Herrens stadgar är sanna, de är alla rättfärdiga, mer åtråvärda än guld, än rent guld i mängd, och sötare än honung, än självrunnen honung. Genom dem blir din tjänare varnad, att följa dem ger riklig lön. Vem känner sina fel? Fria mig från synder jag inte vet om, men hindra mig också från öppet trots, låt det inte få makt över mig! Då är jag utan brist och fri från svåra synder. Ta i nåd emot mina ord, mitt hjärtas bön till dig, Herre, min klippa, min hjälpare.