Foto: Roland Eek

Gudstjänster

Digitala gudstjänster

På grund av restriktionerna med anledningen av pandemin firar vi inga gudstjänster i kyrkorna. I stället sänder vi gudstjänster på YouTube, välkommen att delta!

Länk till Carl Johans pastorats YouTube-kanal

Plats för tro och hopp

I gudstjänsten ber vi, sjunger, delar bröd och vin och tar del av bibelns berättelser. Det som du bär på - ditt liv, får ta plats i ett större sammanhang av tro och hopp. Välkommen till gudstjänst i Masthuggskyrkan!

I gudstjänster med nattvard gör vi det tryggt för alla att delta genom att använda särkalkar, dvs kalken delas inte utan alla får en egen.

Gudstjänst på söndagar

SÖNDAGAR, KL. 11

Vi gör det tillsammans

Vill du vara med och läsa bibeltext, dela ut nattvard eller läsa förbönen så träffas vi i kyrkan kl. 10.30 och går igenom gudstjänsten.

I Masthuggskyrkan har vi olika gudstjänster på söndagar och helgdagar. De flesta är med nattvard. Under sommaren är de lite kortare i tid.

Barnens gudstjänst

En gång i månaden är det Barnens gudstjänst. Vid dessa gudstjänster leder barn bön och textläsning och har de har tillsammans i Äventyret-verksamheten funderat över predikans innehåll.

Gudstjänster med olika tema

Några gånger per år är det Pilgrimsmässa på söndagarna. De gudstjänsterna präglas av rörelse och pilgrimslivets förhållningssätt till livet och tron.

Ibland är det temamässa eller musikgudstjänst. Titta i hemsidans kalender för tider och teman för dessa.

Pilgrimsmässa

TISDAGAR, KL. 18 - inställd

Pilgrimsmässa firas regelbundet i Masthuggskyrkan. Foto: Olof Björkman

På tisdagskvällar är det en enkel och kort pilgrimsmässa framme vid altaret eller ljusbäraren. Mässan utgår från olika aspekter av pilgrimens livet som till exempel enkelhet, frihet, bekymmerslöshet och delande.
I anslutning till mässan pågår flera verksamheter, körövningar och ibland vandringar eller inspirationskvällar som Pilgrimscentrum arrangerar.

I Masthuggskyrkan förbereder och leder barn från STUDION familjegudstjänsterna.

Masthuggskyrkans öppettider

Välkommen in för att tända ett ljus eller bara sitta en stund. Kyrkan är bemannad söndagar och helgdagar.

Måndag–fredag kl. 9–16
Lördag, söndag och helgdagar kl. 11–15

Septuagesima

Nåd och tjänst

Liturgisk färg

Violett eller blå

Altardekoration

På altaret ställer vi blå eller violetta blommor och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Jeremia kapitel 9, vers 23-24

Så säger Herren: Den vise skall inte vara stolt över sin vishet, den starke inte över sin styrka, den rike inte över sin rikedom. Den som vill vara stolt skall vara stolt över detta: att han har insikt och kunskap om mig, om att jag, Herren, verkar i kärlek, i rätt och rättfärdighet på jorden, ty däri har jag min glädje, säger Herren.

Första korinthierbrevet kapitel 1, vers 1-3

Från Paulus, genom Guds vilja kallad att vara Kristi Jesu apostel, och från vår broder Sosthenes till Guds församling i Korinth, till dem som helgats genom Kristus Jesus och kallats att vara heliga tillsammans med alla dem på varje plats som åkallar vår herre Jesu Kristi namn, deras och vår herre. Nåd och frid från Gud, vår fader, och herren Jesus Kristus.

Matteusevangeliet kapitel 20, vers 1-16

Med himmelriket är det som när en jordägare vid dagens början gick ut för att leja arbetare till sin vingård. Han kom överens med dem om en dagspenning på en denar och sände i väg dem till vingården. Vid tredje timmen gick han ut igen och fick se några andra stå sysslolösa på torget. Till dem sade han: ’Gå bort till vingården, ni också. Jag skall ge er skäligt betalt.’ Och de gav sig dit. Sedan gick han ut vid sjätte timmen och vid nionde och gjorde likadant. Vid elfte timmen gick han ut igen, och när han såg några andra stå där sade han: ’Varför står ni här hela dagen utan att arbeta?’ De svarade: ’Därför att ingen har lejt oss.’ Då sade han: ’Gå bort till vingården, ni också.’ På kvällen sade vingårdens ägare till förmannen: ’Kalla samman arbetarna och ge dem deras lön. Börja med dem som kom sist och sluta med de första.’ De som hade lejts vid elfte timmen kom fram och fick en denar var. När sedan de första steg fram trodde de att de skulle få mer, men fick var sin denar de också. Då protesterade de och sade till ägaren: ’De där som kom sist har bara hållit på en timme, och du jämställer dem med oss som har slitit hela dagen i solhettan.’ Då sade han till en av dem: ’Min vän, jag är inte orättvis mot dig. Vi kom ju överens om en denar, ta nu vad du skall ha, och gå. Men jag vill ge den siste lika mycket som du fick. Har jag inte rätt att göra som jag vill med det som är mitt? Eller ser du med onda ögon på att jag är god?’ Så skall de sista bli först och de första sist.”

Psaltaren

Psaltaren psalm 25, vers 4-11

Herre, lär mig dina vägar, visa mig dina stigar. Led mig i din sanning, lär mig, du som är min Gud, min räddare, ständigt hoppas jag på dig. Herre, kom ihåg din barmhärtighet, den godhet du alltid har visat. Glöm min ungdoms synder, allt jag brutit, tänk på mig i din trofasthet, Herre, du som är god. Herren är pålitlig och god, därför visar han syndarna vägen. Han leder de ödmjuka rätt, de ödmjuka lär han sin väg. Allt vad Herren gör är nåd och trofasthet mot dem som håller hans förbund och hans bud. Herre, min synd är stor, förlåt den, ditt namn till ära.