Foto: Roland Eek

Gudstjänster

Plats för tro och hopp

I gudstjänsten ber vi, sjunger, delar bröd och vin och tar del av bibelns berättelser. Det som du bär på – ditt liv, får ta plats i ett större sammanhang av tro och hopp. Välkommen till gudstjänst i Masthuggskyrkan!

I gudstjänster med nattvard gör vi det tryggt för alla att delta genom att använda särkalkar, dvs kalken delas inte utan alla får en egen.

Gudstjänst på söndagar

SÖNDAGAR, KL. 11

Från och med den 6 juni öppnar vi för ordinarie gudstjänster sön- och helgdagar i Masthuggskyrkan. För att skapa en säker miljö sitter gudstjänstdeltagare på angiven plats under hela gudstjänsten. Platser anvisas genom utlagda psalmböcker.

Vi gör det tillsammans

Vill du vara med och läsa bibeltext, dela ut nattvard eller läsa förbönen så träffas vi i kyrkan kl. 10.30 och går igenom gudstjänsten.

I Masthuggskyrkan har vi olika gudstjänster på söndagar och helgdagar. De flesta är med nattvard. Under sommaren är de lite kortare i tid.

Barnens gudstjänst

En gång i månaden är det Barnens gudstjänst. Barnen är med och skapar gudstjänsten genom att vara präster, änglar, musiker, läsa, predika och sjunga – allt utifrån sin lust att vara med. De har tillsammans i Äventyret-verksamheten funderat över predikans innehåll.

Gudstjänster med olika tema

Några gånger per år är det Pilgrimsmässa på söndagarna. De gudstjänsterna präglas av rörelse och pilgrimslivets förhållningssätt till livet och tron. Ibland är det temamässa eller musikgudstjänst. Titta i hemsidans kalender för tider och teman för dessa.

Pilgrimsmässa

TISDAGAR, KL. 18

Pilgrimsmässa firas regelbundet i Masthuggskyrkan. Foto: Olof Björkman

På tisdagskvällar är det en enkel och kort pilgrimsmässa framme vid altaret eller ljusbäraren. Mässan utgår från olika aspekter av pilgrimens livet som till exempel enkelhet, frihet, bekymmerslöshet och delande.

I anslutning till mässan pågår flera verksamheter, körövningar och ibland vandringar eller inspirationskvällar som Pilgrimscentrum arrangerar.

Plats för barnen i kyrkan

I Masthuggskyrkan har vi en lekkyrka som är anpassad för barn. Under vardagarna kan de komma för att leka och utforska kyrkans värld och på söndagarna när vi firar gudstjänsten blir lekkyrkan en plats för stillhet och tystnad där barnen kan vara en del av andakten för en stund. Blir benen fulla av spring kommer det att finnas en lekplats där barnen kan leka inne i glasrummet.

I Masthuggskyrkan förbereder och leder barn från STUDION familjegudstjänsterna.

Masthuggskyrkans öppettider

Kyrkan är öppen tisdagar kl. 10–18, torsdagar kl. 10–14, övriga dagar kl. 10–16. Välkommen in för att tända ett ljus eller bara sitta en stund. Gudstjänst firas söndagar kl. 11 och tisdagar kl. 18.

Tjugoförsta söndagen efter trefaldighet

Denna söndags bildtecken visar jorden med två människor som håller varandra i hand. Denna är en bild som hör samman med kyrkans internationella arbete. Symboliskt framställs hur kristen tro leder till solidaritet och sammanhållning över alla gränser. Som tecken på hur människan mätt upp jorden, men hur Gud med sin kärlek är med i allt och håller samman allt, bildar ekvatorn och nord-syd-axeln är ett kors.

Samhällsansvar

Liturgisk färg

Grön

Altardekoration

På altaret ställer vi blommor i blandade färger och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Jeremia kapitel 29, vers 4-7

”Så säger Herren Sebaot, Israels Gud, till alla de deporterade som han fört bort från Jerusalem till Babylonien: Bygg er hus och bo i dem. Plantera trädgårdar och ät frukten från dem. Ta er hustrur och avla söner och döttrar, ta hustrur åt era söner och ge era döttrar åt män, så att de föder söner och döttrar. Bli flera där, inte färre! Gör allt för att den stad jag har deporterat er till skall blomstra, och be till Herren för den. Ty dess välgång är er välgång.

Romarbrevet kapitel 13, vers 7-10

Ge alla vad ni är skyldiga dem, åt var och en det han skall ha: skatt, tullar, respekt, vördnad. Stå inte i skuld till någon, utom i er kärlek till varandra. Ty den som älskar sin medmänniska har uppfyllt lagen. Buden 'Du skall inte begå äktenskapsbrott', 'Du skall inte dräpa', 'Du skall inte stjäla', 'Du skall inte ha begär' och alla andra bud sammanfattas ju i ordet: 'Du skall älska din nästa som dig själv.' Kärleken vållar inte din nästa något ont. Kärleken är alltså lagen i dess fullhet.

Matteusevangeliet kapitel 22, vers 15-22

Då gick fariseerna bort och kom överens om att försöka få fast honom för något han sade. De lät sina lärjungar och några av Herodes anhängare söka upp honom och säga: ”Mästare, vi vet att du är uppriktig och verkligen lär oss Guds väg. Du faller inte undan för någon och ser inte till personen. Säg oss vad du anser: är det rätt eller inte att betala skatt till kejsaren?” Jesus märkte deras onda avsikt och sade: ”Hycklare, varför vill ni sätta mig på prov? Visa mig ett mynt som man betalar skatt med.” De räckte honom en denar, och han frågade: ”Vems bild och namn är det här?” — ”Kejsarens”, svarade de. Då sade han till dem: ”Ge då kejsaren det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud.” När de hörde detta blev de häpna. De lät honom vara och gick sin väg.

Psaltaren

Psaltaren psalm 40, vers 14-18

Jag ber dig, Herre, befria mig! Herre, skynda till min hjälp! Skam och smälek må drabba alla som vill beröva mig livet. Låt dem vika tillbaka med vanära, de som vill mig ont. Må de rysa av skam, de som nu skrattar hånfullt åt mig. Men alla som kommer till dig skall jubla av glädje över dig. De som längtar efter din hjälp skall alltid säga: ”Herren är stor.” Jag är betryckt och fattig. Herre, skynda till mig! Min hjälp och min räddare är du. Min Gud, dröj inte!