Foto: Olof Björkman

Audioguide

Vill du veta lite mer om kyrkan, kan du lyssna på vår ljudguide.

Lyssna på audioguide om Masthuggskyrkan

Ljudguiden kan du lyssna på under tiden du går runt i kyrkan. Guiden är framtagen av Smedberg Produktion AB för Göteborgs stift.

Obs! Orgeln i Masthugget har renoverats sedan guiden gjordes. 

Öppettider för Masthuggskyrkan

Vi har öppet alla dagar 10-16 (utom tisdagar till kl. 18 och torsdagar till kl. 14). Välkommen in för att tända ett ljus, upptäcka kyrkorummet eller bara sitta en stund. Gudstjänst firas söndagar kl. 11.

Läsa istället för att lyssna?

Vill du hellre läsa dig till informationen finns den här nedan. 

Masthuggskyrkan 

Bygget av Masthuggskyrkan, som ritades av arkitekt Sigfrid Ericson, påbörjades i december 1910 och invigningen skedde nästan 4 år senare, den 14 oktober 1914, under ledning av biskopen Edvard Herman Rodhe. Men redan den 2 augusti hade kyrkan fått träda i tjänst, när dess klockor liksom stadens övriga kyrkklockor klämtade för den allmänna mobiliseringen mellan klockan 8 och 11 och med tio minuters mellanrum.

Fasaderna är av ovanligt stort handslaget, rött munktegel från Börringe i Skåne, och yttertaket av armerad betong är täckt med tegel från Slottsmöllans tegelbruk utanför Halmstad.

Dopfunten

Dopfunten ritades 1991 av arkitekten Arne Tollbom efter en skiss av Sigfrid Ericson och formades i gotländsk sandsten från Slite stenhuggeri på Gotland.

Altartavlan

Altartavlan är en så kallad triptyk, alltså uppdelad i tre bildfält, ritad av kyrkans arkitekt Sigfrid Ericson, skulpterades av konstnären Ninnan Santesson och målades 1923 av den svensk-finske konstnären Engelbert Bertel-Nordström.

Orgeln

Orgeln byggdes av orgelbyggaren J Magnusson och är med sina 65 stämmor, fyra manualer och pedal, och med över 4000 pipor i orgelhuset Göteborgs stifts största kyrkoorgel. Obs! Orgeln i Masthugget har renoverats sedan guiden gjordes. 

Guiden är producerad av Christer Smedberg, kyrkoguiden.se

Audiguider till Göteborgs andra kyrkor

Det finns motsvarande ljudguider för alla kyrkor i Göteborg. Du hittar samtliga på Kyrkoguiden.se/goteborg.

Oscar Fredriks kyrka

En samlingspunkt för gemenskap, andlighet, musik, samtal och livets alla skeden.

Drönarbild av Carl Johans kyrka.

Carl Johans kyrka

På toppen av Sågberget vid Carl Johans kyrkoplan står Carl Johans kyrka. Invigd 1826 av biskop Carl Fredrik af Wingård.