Foto: Tore Johansson

Orgel i Masthuggskyrkan

Masthuggskyrkans orgel byggdes ursprungligen 1914 av , och är den största kyrkorgeln i Göteborgs stift.

Film om Masthuggskyrkans orglar

Organist Berit Palmgren visar Masthuggskyrkans alla orglar och bjuder på musikaliska smakprov. Inspelat under hösten 2021, Göteborg. 

Klicka på videon nedan för att lyssna och se!

Ombyggnad, omdisponering och utökning

Under 2017 gjordes en stor satsning på läktarorgeln i Masthugget. Tostareds Kyrkorgelfabrik gjorde ett omfattande arbete i ombyggnad, omdisponering och utökning av stämmor. Spelbordet fick en ny placering, och orgeln har nu sex bälgar istället för en, och instrumentet stoltserar med 5410 pipor.

Tostareds kyrkorgelfabrik har under de 60 år firman verkat, byggt cirka 200 orglar, främst i västsverige. Hantverksstoltheten tar sig bland annat uttryck i att de fortfarande själva tillverkar det mesta av orglarnas delar, även metallpipor.

Kung Gustav V i samband med invigningen av Masthuggskyrkan. Foto: foto från Göteborgs Stadsmuseum

I Orgelforum nr 3 2018 skrev det om ombyggnaden av orgeln (PDF, 3 sidor)

Orgelns historia

Masthuggskyrkans orgel är den största kyrkorgeln i Göteborgs stift. Den byggdes  av orgelbyggare Johannes Magnusson, Magnussons Orgelbyggeri, och invigdes 1914, samma år som kyrkan. Den hade då en huvudorgel med 31 stämmor, fördelade på tre manualer och pedal samt ett så kallat fjärrverk placerat bakom altaret om 6 stämmor.

Ursprungligen hade orgeln rörpneumatisk överföring för läktarde­len av orgeln och elektrisk överföring för altarverket. Sedan 1952 är all överföring elektrisk, då en stor ombyggnation utfördes. Orgeln har pneumatiska väderlådor.

Utdrag om orgeln i Göteborgstidningen år 1914:

”Samklangen av hela orgelverket verkar ståtligt och imponerande, men på samma gång mild och behaglig. Utarbetningen är i minsta detalj väl gjord och allt ter sig prydligt och solitt. Det rörpneumatiska systemet fungerar på ett utmärkt sätt och alla smådelar arbeta tyst och lätt. Då sålunda orgelbyggare J. Magnusson på ett i alla hedrande och utmärkt sätt fullgjort sitt uppdrag, få vi, sluta besiktningsmännen, härmed godkänna detta orgelverk och lyckönska Masthuggsförsamlingen till att ha fått ett instrument, som är fullt värdigt sitt höga ändamål.”

Livestream på storbild

Nyfiken på hur det ser ut när organisten spelar? I samband med orgelkonserter filmas ibland orgelläktaren. Då kan du som besökare också kan se organisten som spelar live på storbildsskärm nere i kyrkan. Håll utkik bland kommande konserter eller i vår kalender - en upplevelse för både öga och öra! 

Invigning efter renovering 2018

Under helgen 13 - 15 april 2018 invigdes Masthuggskyrkans då nyrenoverade läktarorgel. Masthuggskyrkans dåvarande diplomorganist Berit Palmgren spelade vid den inledande konserten, som också livestreamades till storbildsskärm i kyrkan. 

Helgens andra två orgelkonserter spelades av konsertorganisterna Mikael Wahlin och Anders Johnsson. Jan H Börjesson, orgelkonsult och domkyrkoorganist i Kalmar Domkyrka spelade i söndagens högmässa, då också Masthuggskyrkans Kammarkör medverkade under ledning av Berit Palmgren. 

Jan H Börjesson, orgelkonsult och domkyrkoorganist berättade om orgelns historia och ombyggnad tillsammans med orgelbyggare Tore Johansson från Tostareds Kyrkorgelfabrik.

Audioguide

Vill du veta lite mer om kyrkans historik och interiör, kan du lyssna på vår ljudguide.

Kung Gustav V och hans följe går in på gården framför huvudingången till Masthuggskyrkan.

Arkitektur och historik

Masthuggskyrkan stod klar i oktober 1914. Med sin karakteristiska stil och sitt läge har den blivit ett landmärke och symbol för Göteborg.

Do-orgel

Hur fungerar en orgel? Upptäck orgeln som instrument och gör ett orgelbygge på mindre än en timme. En perfekt grupp- och familjeaktivitet!

Gudstjänster

Det som du bär på - ditt liv, får ta plats i ett större sammanhang av tro och hopp.

Masthuggskyrkans Kammarkör

En väletablerad kör i församlingen som samarbetar med professionella musiker och sångare.

Orglar i Carl Johans pastorat

Närbild på orgelpiporna på orgeln i S:ta Birgittas kapell.

Orgeln i S:ta Birgittas kapell

Den nuvarande orgeln byggdes 2007 av Mårtenssons Orgelfabrik.

Orgeln i Kungsladugård

Orgeln i Kungsladugårds kyrka

Orgeln i Kungsladugård byggdes 1966 av A. Magnussons orgelbyggeri.

Läktarorgeln i Carl Johans kyrka.

Orglarna i Carl Johans kyrka

Carl Johans kyrka har två orglar, en på läktaren och en vid koret.