Kontakt

Masthuggs församling Besöksadress: Storebackegatan 15, 41318 GÖTEBORG Postadress: Carl Johans kyrkoplan 1, 41455 GÖTEBORG Telefon:+46(31)7319200 E-post till Masthuggs församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Orgeln i Masthuggskyrkan

Masthuggskyrkans orgel byggdes ursprungligen 1914 av , och är den största kyrkorgeln i Göteborgs stift.

Ombyggnad, omdisponering och utökning

Under 2017 gjordes en stor satsning på läktarorgeln i Masthugget. Tostareds Kyrkorgelfabrik gjorde ett omfattande arbete i ombyggnad, omdisponering och utökning av stämmor. Spelbordet fick en ny placering, och orgeln har nu sex bälgar istället för en, och instrumentet stoltserar med 5410 pipor.

Tostareds kyrkorgelfabrik har under de 60 år firman verkat, byggt cirka 200 orglar, främst i västsverige. Hantverksstoltheten tar sig bland annat uttryck i att de fortfarande själva tillverkar det mesta av orglarnas delar, även metallpipor.

Kung Gustav V i samband med invigningen av Masthuggskyrkan. Bild: foto från Göteborgs Stadsmuseum

I Orgelforum nr 3 2018 skrev det om ombyggnaden av orgeln (PDF, 3 sidor)

Orgelns historia

Masthuggskyrkans orgel är den största kyrkorgeln i Göteborgs stift. Den byggdes  av orgelbyggare Johannes Magnusson, Magnussons Orgelbyggeri, och invigdes 1914, samma år som kyrkan. Den hade då en huvudorgel med 31 stämmor, fördelade på tre manualer och pedal samt ett så kallat fjärrverk placerat bakom altaret om 6 stämmor.

Ursprungligen hade orgeln rörpneumatisk överföring för läktarde­len av orgeln och elektrisk överföring för altarverket. Sedan 1952 är all överföring elektrisk, då en stor ombyggnation utfördes. Orgeln har pneumatiska väderlådor.

Utdrag om orgeln i Göteborgstidningen år 1914:

”Samklangen av hela orgelverket verkar ståtligt och imponerande, men på samma gång mild och behaglig. Utarbetningen är i minsta detalj väl gjord och allt ter sig prydligt och solitt. Det rörpneumatiska systemet fungerar på ett utmärkt sätt och alla smådelar arbeta tyst och lätt. Då sålunda orgelbyggare J. Magnusson på ett i alla hedrande och utmärkt sätt fullgjort sitt uppdrag, få vi, sluta besiktningsmännen, härmed godkänna detta orgelverk och lyckönska Masthuggsförsamlingen till att ha fått ett instrument, som är fullt värdigt sitt höga ändamål.”

Livestream på storbild

Nyfiken på hur det ser ut när organisten spelar? I samband med orgelkonserter filmas ibland orgelläktaren. Då kan du som besökare också kan se organisten som spelar live på storbildsskärm nere i kyrkan. Håll utkik bland kommande konserter eller i vår kalender - en upplevelse för både öga och öra!

Berit Palmgren

Masthuggs församling

Invigning efter renovering 2018

Under helgen 13 - 15 april 2018 invigdes Masthuggskyrkans då nyrenoverade läktarorgel. Masthuggskyrkans diplomorganist Berit Palmgren spelade vid den inledande konserten, som också livestreamades till storbildsskärm i kyrkan.

Helgens andra två orgelkonserter stod konsertorganist Mikael Wahlin och Jan H Börjesson, orgelkonsult och domkyrkoorganist i Kalmar Domkyrka för, då också Masthuggskyrkans Kammarkör medverkade.

Jan H Börjesson, orgelkonsult och domkyrkoorganist berättade om orgelns historia och ombyggnad tillsammans med orgelbyggare Tore Johansson från Tostareds Kyrkorgelfabrik.