Ett stort antal röstande – så här ser det slutliga resultatet ut

Nyhet Publicerad Ändrad

I Visby stift kunde man under valdagen se ett klart ökat antal röstande. Det märktes också när det gällde förtidsröstningen som tog rejäl fart under de sista dagarna före valdagen.

Visby stift hade vid valet 2013 11,7 % valdeltagande och kan i år konstatera en ökning med över 5 % till drygt 17 %. Det är dock något lägre än riksgenomsnittet som blev 18,2%. Det här är en trend som är tydlig över hela landet. Inte sedan 1950-talet har så många valt att rösta i kyrkovalet som i år.  

– Det är glädjande att så många fler har valt att rösta och därmed engagera sig i Svenska kyrkan, säger biskop Sven-Bernhard Fast, Visby stift.

- Valet har uppmärksammats mer i olika medier, inte  minst i tidningar och radio, och så klart, det har försts engagerade diskussioner på tidningarnas ledar och insändarsidor, vilket kan vara några av anledningarna till att röstandet har ökat,  konstaterar Lars Bäckman, kommuikationsansvarig på Visby stift.

Tre val i kyrkovalet
De röstande i kyrkovalet väljer till tre nivåer: lokalt till kyrkofullmäktige, regionalt till stiftsfullmäktige och nationellt till kyrkomöte. I valet till stiftsfullmäktige deltog 17,89 % av de 33 500 röstberättigade i Visby stift.

Sverigedemokraterna får två mandat i stiftsfullmäktige där de tidigare inte har varit representerade.  Centerpartiet och POSK ökar med tre mandat och de två övriga nomineringsgrupperna tappar mandat.  Utifrån mandatfördelningen i stiftsfullmäktige tillsätts de 11 platserna i stiftsstyrelsen.

Det slutliga valresultatet är klart för stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige. Kyrkomötets valresultat publiceras när alla stift är färdiga med den slutliga sammanräkningen.

Här kan du se det slutliga reslutatet: Valresultat för kyrkovalet 2017

Preliminära resultat för val till Kyrkomötet: se preliminärt resultat