Lyssna

Hållbara måltider

I samband med skapelsetid 2024 lades grunden för ett måltidsprojekt inom Visby stift, med målet att skapa goda förutsättningar för mer näringsrika mellanmål och måltider i våra församlingsverksamheter. Det är en viktig del av vårt uppdrag att erbjuda något som både mättar och gör gott – även med begränsad tid och budget.

Projektets ambition var att samlas kring enkla, hållbara och närproducerade alternativ med så lite matsvinn som möjligt. Genom att planera smart och förbereda i god tid kan vi sträva efter att göra måltiden till en både nyttig och värdefull del av vår gemenskap.

Webbsidan är ett resultat från projektet där vi tillsammans med dietisten Pernilla Hjortenskog har inspirerats till att välja mer klimatsmarta alternativ.

I projektet har vi också inspirerats av Astri Sorby Sandell som lärt oss mer om härodlat och närodlat – att odla egen mat. Läs mer om Astri här.

Sidan kommer att leva vidare som en gemensam plattform, där församlingar och andra kan fortsätta inspireras till att välja mer näringsriktiga måltider - i den mån det går.

Har du frågor eller vill komma i kontakt med projektet mejla till  pernilla.hallbom@svenskakyrkan.se, Klimat- och miljösamordnare, Visby stift


Hållbara måltider

Hållbara måltider är ett projekt inom Svenska kyrkans färdplan 2030 för klimatet som undersöker hur måltider kan bli mer klimatsmarta. 

Läs mer om projektet

Klimatmat

Samlade recept klimatmat med dietisten Pernilla Hjortenskog

Klimatsmarta mellanmål

Samlade klimatsmarta mellanmål med dietisten Pernilla Hjortenskog

Hållbara måltider

Läs mer om projektet hållbara måltider, lärdomar och erfarenheter.