Lyssna

Projekt: Orgelrenässans i Marstrand

Det pågår ett projekt med att bygga en rekonstruktion av Sveriges äldsta spelbara orgel - en renässansorgel som fanns i Marstrands kyrka mellan åren 1604 och 1804. Planen är att, med 1500-talets hantverksmetoder, bygga en rekonstruktion av denna Brebusorgel.

1604 fick Marstrand sin första orgel, en unik orgel av högsta europeiska klass – en renässansorgel. Under 1700-talet byggdes orgeln om och såldes sedan 1804 till Morlanda församling på Orust. Denna orgel restaurerades 2001 och är idag Sveriges äldsta spelbara orgel.

Hur klingade den ursprungliga orgeln i Marstrands kyrka 1604? Detta ska vi ta reda på med hjälp av projektet  ”Orgelrenässans i Marstrand” 

Om projekt Orgelrenässans i Marstrand

Med hjälp av senaste forskningsrön byggs med 1500-talets hantverksmetoder en rekonstruktion av Brebus-orgeln. Sveriges äldsta orgel återskapas, den enda i vårt land med placering i koret på en sidoläktare, som också rekonstrueras.

Ett unikt centrum för dansk och svensk renässansmusik skapas. Marstrands kulturarv återuppväcks, ön berikas och kan på nytt bli ett europeiskt kultur- och musikcentrum. 

Läs mer om projekt Orgelrenässans Marstrand (pdf)

Den 14 oktober 2021 fick många uppleva en unik konsert i Marstrands kyrka i samarbete med Göteborgs Internationella orgelfestival. Titta på konserten här.

Frågor?

Kontakta Hans Davidsson, konstnärlig ledare för Göteborgs Internationella Orgelakademi. E-post: hans.davidsson@organacademy.se  eller
församlingsmusiker
Louise Jansson. E-post: louise.jansson@svenskakyrkan.se