Program för vigsel

Många brudpar väljer att göra ett så kallat psalmkort, ett programblad som delas ut till gästerna. Då kan det vara bra att läsa igenom nedanstående punkter som en hjälp på vägen.

Ordningen för vigsel i Svenska kyrkan brukar se ut ungefär så här:

Inledningsmusik

Gudstjänsten inleds ofta med orgelmusik eller annan instrumentalmusik. Därefter kan man ha solosång eller instrumentalmusik

Psalm

Två eller ibland tre psalmer väljs till vigseln. I Den Svenska Psalmboken finns psalmerna indelade i olika ämnesområden. Vigselpsalmer eller psalmer som anknyter till årstiden är vanliga vid vigslar. Diskutera era önskemål med prästen.

Inledningsord och bibelläsning

Prästen läser inledningsorden. Bibeltexterna kan läsas av någon av bröllopsgästerna.

Vigselakt

Här följer vigselakten som inleds med frågorna, där paret säger ja till varandra. Sedan följer bön över ringarna, löftena och ringväxlingen innan denna del avslutas med tillkännagivandet där prästen förklarar paret för äkta makar. Församlingen står upp under hela vigselakten.

Ev. psalm

Här kan en psalm sjungas, om så önskas.

Förbön

Förbönen kan ledas av prästen eller någon av gästerna. Det finns två förböner att välja på enligt kyrkohandboken, men det går också bra med en fritt formulerad bön.

Herrens bön

Här ber man bönen Vår Fader

Välsignelsen

Psalm

Avslutningsmusik

Instrumentalmusik eller solosång kan framföras innan utgångsmusiken.