Kontakt

Torsby pastorat Besöks- och postadress: Torsby 170, 44273 Kärna Telefon: +46(303)206840 E-post till Torsby pastorat

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Dop

Dopet är en gåva från Gud och dopets vatten är en inbjudan till ett liv med Gud. Genom dopet blir man en del av kyrkan i hela världen. Därför är det alltid extra roligt när vi får ha dop i våra gudstjänster.

I Torsby pastorat har vi dop i våra ordinarie gudstjänster i församlingarna.  Vi anpassar gudstjänsterna och  gör dem "dopvänliga". Ibland är det två barn som döps vid samma tillfälle, men inte fler.

Själva dopet bokas genom vår expedition. (Tel 0303-20 68 40, tel tid mån, ons och fre 9-12). När dopdagen närmar sig tar den präst som ska döpa kontakt med dopfamiljen för ett samtal. Vi ser med glädje att många är delaktiga vid dopet, t ex genom att läsa en text, be en bön eller kanske hälla upp dopvattnet.

I samband med dopet hängs en liten duva upp i vårt dopträd. Trädet symboliserar att vi alla är grenar, knoppar och blad på livets träd, där stammen är Jesus Kristus. Duvan är tillverkad för hand av olivträ i Betlehem. Duvan är en symbol för dopet, liksom för den heliga Anden, Guds livgivande vind som omsluter oss alla. Den lilla duvan har med sig ett blad av skinn, där den nydöptes namn och dopdatum skrivs. Genom dessa små duvor kan vise hur vår kyrka växer. En gång om året bjuder vi så in till dopfest, då alla de som döpts under året uppmärksammas lite särskilt och sedan får ta med sig sin duva hem.