Kontakt

Torsby pastorat Besöks- och postadress: Torsby 170, 44273 Kärna Telefon: +46(303)206840 E-post till Torsby pastorat

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Kyrkogårdar

Torsby pastorat har fyra kyrkogårdar. I Harestad, Torsby och Lycke ligger de i anslutning till respektive kyrka. Marstrands kyrkogård finns inte på Marstrandsön utan på Koön i Marstrand. På Koöns kyrkogård finns även ett litet kapell. För den som vill kan man ha begravningsgudstjänsten här. På alla fyra kyrkogårdarna sker såväl jordbegravning som urnnedsättning. Det finns också minneslundar på alla kyrkogårdarna.

Gravrätter

Varje grav ska ha en – eller flera - gravrättsinnehavare som ansvarar för att graven sköts. Då en gravrättsinnehavare avlider är det viktigt att vi får veta vem som övertar ansvaret för graven. Blanketter för detta fås från kyrkogårdsförvaltningen. Anmälan om ny innehavare ska ske inom sex månader.

Bra att veta om gravskötsel

Ibland kan det vara svårt att sköta en grav så att den hålls fin. Kanske bor man långt bort eller har svårt att klara det av andra skäl. Då finns möjlighet att betala för en gravskötsel.
Gravskötselavtalen följer kalenderår. Kontakta expeditionen för mer information och prisuppgifter.

Beställning av ny gravskötsel ska ske senast 15 april det år man vill ha skötsel.

Om gravstenar

Det är viktigt att gravstenar är ordentligt förankrade. Under 2014/15 kommer vi att kontrollera gravsäkerheten på våra kyrkogårdar. I samband med detta kommer vi att lägga ner eller säkra upp gravstenar som inte är godkända och allmänfarliga.

I de fall gravstenen inte är godkänd kommer vi kort efter kontrollen att kontakta gravrättsinnehavaren med uppmaning att säkra gravstenen. I de fall vi saknar uppgifter om gravrättsinnehavare kommer vi sätta upp kontaktskyltar på gravarna, där vi ber anhöriga kontakta oss för uppgifterna.

Alla nymonteringar bör ske enligt CGKs monteringsanvisningar. Dessa finns för nedladdning längst ned på den här sidan. OBS att limning av gravstenar inte längre är tillåtet.

Att tänka på

Förvara ingenting bakom gravstenarna. Vaktmästarna måste kunna komma åt att klippa/trimma gräs.

Använd inte glasvaser på kyrkogården. Det är en säkerhetsfråga, splittrat glas är farligt.

De gröna vaserna som finns för utlån ska lämnas tillbaka när de är färdiganvända, så att även andra kan nyttja dem.