Foto: Syda productions/ Shutterstock

Boka vigsel

Information om vad som är bra att veta innan ni bokar en vigsel finns nedan. För att skicka in ett önskemål om vigsel fyller ni i formuläret som ligger längre ner. När vi fått in erat önskemål kommer vi att kolla upp om datumet och kyrkan ni önskat är ledigt och sedan återkopplar vi till er. Undrar ni något är ni välkomna att kontakta expeditionen, se kontaktuppgifter nedan.

  • Vilken kyrka vill ni gifta er i? Vi har fyra olika kyrkor som går att boka för vigsel. För att se hur dem ser ut, klicka här.

•  Vi har vigseltider på lördagar. Vi har fasta vigseltider på lördagar. På vardagarna kan vi vara mer flexibla. Observera att schemat för präster och musiker läggs med ett par månaders framförhållning - detta innebär att det kanske inte bestämt vem som tjänstgör den dagen om ni bokar lång tid i förväg.

  • Vigseln är öppen för alla. Svenska kyrkan viger både par av olika och av samma kön. Det viktiga är att två människor säger ja till varandra  – och till kärleken.

  • Minst en av er behöver vara medlem i Svenska kyrkan för att gifta er i kyrkan.  

  • Ni måste ha en giltig hindersprövning. Skriv ut blanketten från Skatteverket, www.skatteverket.se och skicka in i god tid. Hindersprövningen måste vara godkänd innan vigseln och är giltig i fyra månader. Ta med ert Intyg om hindersprövning redan till vigselsamtalet.

•  Prästen kontaktar er för ett vigselsamtal ett par veckor före vigseln.

  • Val av musik som ska framföras under vigseln gör ni i samråd med vigselpräst och musiker. De kan även ge tips på psalmer och musikstycken som passar bra.

  • Det finns alltid en blombukett på altaret. Det finns brudkrona för utlåning genom församlingen.

  • Det kostar inget att viga sig för kyrkans medlemmar med undantag för extra musik och sång. Präst, musiker, kyrka och vaktmästare ingår.

  • Det är möjligt att ha ”egen” präst men denna måste godkännas av kyrkoherden och den prästen bör kontakta kyrkoherden direkt efter bokningen. 

  • Måste man ha stort bröllop? Nej, vigseln kan ske i alla enkelhet med bara brudpar, präst och två vittnen närvarande och dom två kan vara musikern och vaktmästaren. 

  •  Församlingshemmet finns tillgängligt att hyra för bröllopsmingel i 3 timmar, i anslutning till vigseln. Boka i god tid, för att vara säker på att det är ledigt. Undantag är Marstrands församlingsgård under perioden juni, juli och augusti. Då är det stängt för bokningar i samband med vigsel.

Önskemål om vigsel

GDPR Dataskyddsförordningen

Läs om hur Svenska kyrkan hanterar personuppgifter. 

Svenska kyrkan välkomnar Dataskyddsförordningen. Respekten för varje människas integritet är en del av vår identitet som kyrka. Vi vill vårda det förtroende som du som medlem eller anställd, förtroendevald och ideell medarbetare ger oss genom att hantera dina personuppgifter på ett tryggt och säkert sätt.

Enkelt är vackert

Det behöver inte vara stora kalas och dyra kläder för vigas. Det viktiga är vigselgudstjänstens innersta djup. Vi erbjuder även drop-in vigslar.   

Drop-in vigslar

Kontakta Torsby pastorat

Expeditionen är öppen för besök och telefonsamtal måndag och fredag klockan 9.00-12.00 och torsdag 13.00-16.00.
Kyrkogårdsexpeditionen är öppen fredag klockan 9.00-12.00. 
E-post besvaras även utanför öppettiderna.

E-post: torsby.pastorat@svenskakyrkan.se

Telefon: 0303-20 68 40

Adress: Torsby 170, 442 73 KÄRNA
Hitta via Google Maps