Foto: Syda productions/ Shutterstock

Boka vigsel

Vi har fyra kyrkor som går att boka för vigsel. Ring eller maila vår expedition för att boka. Det vi behöver veta finns nedan.

Vigsel i tider av Corona

Ni som planerar ett bröllop har säkert många frågor med tanke på coronaviruset. Kontakta er församling – de hjälper er att planera och anpassa vigselgudstjänsten så att den sker på ett ansvarsfullt sätt.

• Vilken kyrka vill ni gifta er i? Bokning av kyrkan görs genom församlingsexpeditionen på kontorstid eller via mail. Se kontaktuppgifter nedan.

•  Vi har vigseltider på lördagar. Vi har fasta vigseltider på lördagar och på sommaren lägger vi till en tid. På vardagarna kan vi vara mer flexibla. Observera att schemat för präster och musiker läggs med ett par månaders framförhållning - detta innebär att det kanske inte bestämt vem som tjänstgör den dagen om ni bokar lång tid i förväg.

• Vigseln är öppen för alla. Svenska kyrkan viger både par av olika och av samma kön. Det viktiga är att två människor säger ja till varandra  – och till kärleken.

• Minst en av er behöver vara medlem i Svenska kyrkan för att gifta er i kyrkan.

• Ni måste ha en giltig hindersprövning. Skriv ut blanketten från Skatteverket, www.skatteverket.se och skicka in i god tid. Hindersprövningen måste vara godkänd innan vigseln och är giltig i fyra månader. Ta med ert Intyg om hindersprövning redan till vigselsamtalet.

•  Prästen kontaktar er för ett vigselsamtal ett par veckor före vigseln.

• Val av musik som ska framföras under vigseln gör ni i samråd med vigselpräst och musiker. De kan även ge tips på psalmer och musikstycken som passar bra.

• Det finns alltid en blombukett på altaret. Det finns brudkrona för utlåning genom församlingen.

• Det kostar inget att viga sig för kyrkans medlemmar med undantag för extra musik och sång. Präst, musiker, kyrka och vaktmästare ingår.

• Det är möjligt att ha ”egen” präst men denna måste godkännas av kyrkoherden och den prästen bör kontakta kyrkoherden direkt efter bokningen.

• Måste man ha stort bröllop? Nej, vigseln kan ske i alla enkelhet med bara brudpar, präst och två vittnen närvarande och dom två kan vara musikern och vaktmästaren.

•  Församlingshemmet finns tillgängligt att hyra för er bröllopsfest. Boka i god tid, för att vara säker på att det är ledigt. Undantag är Marstrands församlingsgård under perioden juni, juli och augusti. Då är det stängt för bokningar i samband med vigsel.

Enkelt är vackert

Det behöver inte vara stora kalas och dyra kläder för vigas. Det viktiga är vigselgudstjänstens innersta djup. Vi erbjuder även drop-in vigslar.

Drop-in vigslar