Bra att veta inför dop

Att bli döpt, eller att låta döpa sitt barn, är inget som är svårt eller komplicerat. Men det kan ändå dyka upp frågor och funderingar. Inför dopet får du/ni träffa prästen och prata igenom vad dopet innebär och hur det går till. Nedan finns också lite praktisk information.

Hur gör jag för att boka tid för dop?

Du vänder dig till expeditionen.

Hur går dopet till?

Dopet firas i söndagens gudstjänst eller vid särskild dopgudstjänst i anslutning till ordinarie gudstjänst. När du bokat tid för dopet tar den ansvarige prästen kontakt för att boka tid för dopsamtal.

Vad gör man på dopsamtalet?

Före dopet får familjen alltid träffa prästen som ska döpa barnet. Då samtalar man om dopets innebörd och pratar om vad som ska hända i dopgudstjänsten. Kanske har ni önskemål om någon psalm eller sång i samband med dopet, kanske vill ni att någon läser ett bibelord eller en dikt. Välj gärna faddrar, det är ett viktigt uppdrag och faddern ska själv vara döpt.

Vem ska vi välja som fadder?

Att vara fadder är något av ett hedersuppdrag. Ett annat namn på fadder är gudmor/gudfar. Att vara fadder innebär att känna lite extra ansvar för sitt gudbarn, ge kärlek och omsorg och vara en förebild. Men att vara fadder är också en gåva, att få vara nära och följa barnet. Man kan ha en eller flera faddrar. Någon särskild åldersgräns finns inte men faddern måste vara döpt. Det kan vara klokt att välja faddrar som familjen har god kontakt med – nära vänner eller släktingar - och att tänka igenom beslutet. Det är svårt att ”ta bort” fadderskapet i efterhand.

Vad kostar det?

Dopet kostar inget. Det är en gåva från Gud. Dopet kräver inte heller att föräldrarna är medlemmar i Svenska kyrkan.

Får inte barnet något namn om det inte döps?

Det är en vanlig missuppfattning att barnet får sitt namn vid dopet. Men namnet anmäls till Skatteverket och har inte med själva dopet att göra. Prästen frågar efter barnets namn, men dopet är ingen namngivningsakt. Namnet nämns för att påminna om att dopet är något personligt, det gäller just denna människas liv. Dopet är alltid en relation mellan Gud och den som döps.

Vi har ingen dopklänning. Hur gör vi då?

Det finns en dopklänning att låna. Det finns också rosa och blåa band till. Hör av dig till expeditionen.

Måste man ha fest efteråt?

Det är dopet som är det viktiga. Det är den stora gåvan från Gud till ert barn. Men många vill också passa på att fira denna stora händelse tillsammans med nära och kära. Kanske är det också första gången som alla träffas tillsammans efter barnets födelse. Om gästerna är många kan det vara praktiskt att låna församlingshemmet. Det är gratis i samband med dop och bokas på församlingsexpeditionen.

Det blev inte av att vårt barn döptes som baby. Nu har det gått några år. Är det för sent då?

Det är aldrig för sent att döpas. Det går utmärkt att döpa även barn som ”springer omkring”. Ett lite äldre barn deltar förstås också i dopsamtalet och får vara med och prata om vad som ska hända.

Expeditionen

Öppet måndag, onsdag och fredag klockan 9.00-12.00