Foto: Skota hem

Skota hem

Nyhet Publicerad

-När man seglar lämnar man rullstolen på bryggan. I våra båtar är det ingen skillnad om man har funktionsnedsättning eller inte, säger Emma Hallén när Saltaren besöker Skota Hem i Baggenstugan, bredvid KSSS klubbhus vid marinan i Saltsjöbaden.

Skota Hem är en stiftelse som möjliggör segling för personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Den grundades 1987 av Claes Hultling, som själv blev ryggmärgsskadad vid en dykolycka 1984. När han upptäckte att han kunde fortsätta segla ville han dela den insikten med andra och grundade Skota Hem.
Claes Hultling är fortfarande en drivande kraft i stift-
elsens styrelse och för sponsring och donationer från näringsliv och privatpersoner. Sedan 1995 finns Skota Hem permanent i Saltsjöbaden. Under sommarhalvåret ordnas aktiviteter nästan varje dag. Då behövs många medarbetare för att verksamheten ska fungera och vara säker. Den dagliga verksamheten året runt sköts av Emma Hallén, som jobbat med Skota Hem på heltid sedan 1998. Emma är en saltistjej som vuxit upp med segling i alla dess former. Direkt efter skolan seglade hon halva jorden runt på en 80-fots segelbåt och nästan alla jobb Emma haft har handlat om segling.
–Det är svårt att hitta något som slår det här jobbet. Det är otroligt varierande. Jag gör allt från kontorsjobb med bokföring och att söka projekt, till att laga båtar, lära folk att segla och att lära andra hur man lär ut segling, säger Emma Hallén.

Det är svårt att hitta något som slår det här jobbet.

Foto: Arne Hyckenberg

Med sin bas i Saltsjöbaden jobbar Skota Hem runt om i Sverige och världen för att bredda kunskapen om parasegling (eller segling för personer med funktionsnedsättning). Under de första åren besöktes ett tjugotal platser varje sommar i ett projekt med Allmänna Arvsfonden och Skandia. Det ledde till att det etablerades liknande verksamheter på ett tiotal platser i landet, några fortfarande aktiva. I senare projekt med Arvsfonden har Skota Hem verkat för att inspirera segelklubbar att inkludera personer med funktionshinder istället för att skapa separata verksamheter.
–Skota Hem är nog ett av de tio center i hela världen som hållit på med detta bredast och djupast. Vi är en spetsverksamhet som, förutom aktiviteterna här, är ett kunskapscenter. Vi visar båtmaterial och ger tips. Vi har kunskap om alla typer av funktionsnedsättningar och en bredd på båtmaterialet som gör att vi kan ta emot alla.

 

 

De båtar Skota Hem använder är bland annat så kallade tvåfyror (2.4mR), som också är en internationell kappseglingsklass. Man behöver inte flytta sig i båten för att segla och den kan inte välta. Det betyder, att nästan alla kan segla den. Alla kan tävla mot alla, med eller utan funktionsnedsättning.
–Kan du bara kontrollera din egen andning så kan du segla själv. En annan av våra båtar har en elmodul med ett sug- och blåsmunstycke med två sugrör. Ett justerar seglet och ett styr rodret. Samma elmodul kan användas med en joystick för dem som kan röra några fingrar. Det är få aktiviteter, som man kan utöva med en så omfattande funktionsnedsättning, som ger samma frihetskänsla och naturupplevelser som seglingen. Det är häftigt! Många personer med ryggmärgsskador är aktiva personer som fått sina skador när de utmanat sig själva och testat sina gränser på olika sätt. Många av dem gillar att göra det nu också. De behöver fortfarande adrenalinkickarna, som seglingen kan ge.

De behöver fortfarande adrenalinkickarna, som seglingen kan ge.

 

 

Under perioden maj till september är det något som händer nästan dagligen. Då har Skota Hem mellan fem och sju aktiviteter i veckan. Det är tre kategorier av aktiviteter som erbjuds.
–En kategori är rehabiliteringsaktiviteter som vi erbjuder i samarbete med olika rehabiliteringscenter i Storstockholm. Många gånger är det personer med relativt nya skador som kommer hit. En del av dem har aldrig seglat. För det mesta är det någon del av seglingen som är helt ny för dem. När man kommer första gången, ofta bara några månader efter en traumatisk ryggmärgsskada, är målet inte att lära sig segla, utan bara att de ska få en positiv upplevelse av segling. Vi vill att de ska få mersmak och känna: det här kan jag klara av! Det ska vara en ”eye opener” att livet inte är slut. De kommer hit och får kickar som hjälper dem vidare i livet i en situation, när de undrar hur det ska bli med allt. När de ser att de kan behärska seglingen kan det hjälpa dem komma vidare med andra bitar av livet också.

 

 

Foto: Skota hem

Den andra kategorin handlar om träning och tävling för dem som provat på segling och vill fortsätta.
–Förhoppningsvis fastnar man för segling och vill ta den till en idrottslig nivå. Vi har träningsgrupper i olika båtar beroende på vilken åldersgrupp de är. Vi stöttar dem vidare på tävlingsnivå och har instruktörer som åker med och transporterar båtar till tävlingar nationellt och internationellt.
I den tredje kategorin är målet att höja livskvaliteten för deltagarna.
–Det är för dem som kanske inte har potential att bli självständiga seglare, men som ändå vill komma med ut på sjön, känna vinden i håret, få lite vattenstänk på kinden och bara ha det bra. Det är många särskolor som kommer hit och många elever har multifunktionsnedsättningar. En del har inget språk alls. Även om de inte kan förmedla det i ord märker man att de påverkas. Ute på sjön kan en del som normalt är mycket spastiska (spända) slappna av på ett sätt som de aldrig gör annars. Att komma ut i en segelbåt med dess ljud och rörelser ger många nya upplevelser för dem.

 

Skota Hem har funnits i Saltsjöbaden i 20 år. På många sätt är verksamheten väl etablerad med stöd från bland andra kommunen, Rotary och Lions. Saltsjöbadens församling har tagit upp kollekter för Skota Hem och Emma har föreläst på diakonimöten och i andra sammanhang i församlingen. Trots det vill Emma se att fler får upp ögonen för Skota Hem.
–I seglingskretsar vet förstås alla vilka vi är och förstår hur viktigt vårt arbete är. Men ändå är det många i Saltsjöbaden som inte känner till oss. Jag önskar att alla visste vilka vi är och hur speciellt arbetet vi gör här i Saltis är, säger Emma Hallén.

Foto: Arne Hyckenberg

Emma Hallén

Familj: Sambo och två barn

Bor: Älgö, Saltsjöbaden,
Fritidsintressen: Emma gillar att sjunga i kör. Hon var nyligen med i ”Gospel i Saltis” en projektkör i Uppenbarelsekyrkan. Vid sidan av segling och båtliv gillar hela familjen att cykla mountainbike och är aktiva i Saltsjöbadens cykelklubb.