Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Frid på jorden

Nyhet Publicerad

Läs Hanna Nybergs ledare från Frid nr 3 2016.

Det kan sannerligen upprepas: Frid på jorden. Det är inte riktigt vad vi ser runt omkring oss. Ändå står änglarna står här, med den hälsningen. Frid. På. Jorden. Vet vi ens vad det är?

Jag behöver inte stå länge vid tidningshyllan på pressbyrån för att läsa åtskilliga rubriker om julen, de flesta med andemeningen ”så fixar dudet härligaste julmyset”. Det är bilder av paradis och kärleksgemenskap som målas upp, och vägen dit i ett antal väl definierade steg. För att vi fortfarande går på det. Paradiset lockar oss på djupet.

Frid är ett ”paradisord” på riktigt, till skillnad från julmyset, som det kan gå lite hur som helst med. Frid betyder att allt är väl, inuti oss, mellan oss och runt omkring oss. Allt är som det ska vara och det är gott. Helhet, harmoni och jämvikt. Så som det en gång var i paradiset. Det är den friden som änglarna berättar om på ängen hos herdarna. Gud ger oss den friden: En frälsare är född och ligger lindad i en krubba.

Ordet för fred och frid (Shalom på hebreiska och Salam på arabiska) finns i ordet Salem. Därför vill Salems församling ta vara på freden och friden. Vi vill vara en fredens och fridens församling. Vi kan inte göra det själva. Tillsammans kan vi bereda väg i vår vardag och be Gud skapa fred och frid hos oss.

Välkommen till läsning om fred och frid, i tidningen Frid, som heter så av samma skäl. Vi skriver om julen och det som händer under början av nästa år, vi skriver om fred och om vem det egentligen är, som föds där i krubban. Och mycket annat. Välkommen till våra kyrkor, att be och sjunga, fika och fira gudstjänst, att verka för fred och frid. Med en hälsning från Jesus själv enligt Johannes evangelium: Frid lämnar jag kvar åt er, min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Känn ingen oro och tappa inte modet.

Guds frid!

Hanna Nyberg, kyrkoherde i Salems församling