Förberedelser inför söndagsmässa!
Foto: Anna Gunneström

Vad händer på gudstjänsten?

Nyhet Publicerad

Följ med innanför kulisserna när församlingen firar gudstjänst. Text: Anna Gunneström.

Ånej, diskmaskinen är trasig!

Victoria är i köket och är riktigt bekymrad. Redan vid nio-tiden börjar de två volontärerna Victoria och Mira att förbereda kyrkkaffet, de är kaffevärdar.

Det ska bryggas kaffe, ordnas med smörgåsar och kakor, dukas upp kaffekoppar – ja, listan är lång. En gör små fina blombuketter att ha på borden under tiden den andra skär gurka. Ibland hjälper kaffevärdarna till med annat men mest förbereder de kyrkkaffet. Hur ska det gå med diskningen?

Det är söndag och högmässa i Säby kyrka i Salems centrum. Vad händer under en gudstjänst? Jag får komma in bakom kulisserna och följa medarbetarna.

Nu träffar jag Susanne. Vi sätter oss i sakristian en liten stund. SUSANNE GENBERG arbetar som vaktmästare i kyrkan. Hon är först på plats och låser upp och larmar av. Förbereder nattvarden, ser till att det är rätt antal ljus på altaret, rätt färg på duken och blommorna. Till sin hjälp har hon en bok, Dagboken, där allt står. I dag ska det vara fyra ljus och färgerna är lila och vitt.

Susanne sköter ljudet

En av Susannes största uppgifter är att sköta ljudet under gudstjänsten. Men innan dess har hon satt upp dagens psalmer på väggen. Susanne hälsar välkommen i dörren tillsammans med kyrkvärden. De delar ut agendan, ett program som gör det lätt att följa med i gudstjänsten. Idag är MATS ERSHAMMAR kyrkvärd.

Hur länge har du varit kyrkvärd?

– Det har jag varit i 35 år eller mer, skrattar Mats. Som kyrkvärd är man församlingens ansikte utåt. Man möter människorna när de kommer och hälsar välkommen. I den här församlingen är man öppen för att kyrkvärden får göra många arbeten, som att läsa dagens texter och bön, hjälpa till vid nattvarden och samla in kollekt. Sedan är han med i gemenskapen vid kyrkfikat.

Flera körer i Salem

Nu är klockan 10 – Kyrkokören sjunger upp. TOBIAS LUNDMARK är organist och körledare. Det finns flera körer i Salem: tre barnkörer, dagledighetskören, Säbykören och Kyrkokören. Det är alltid roligt med nya körmedlemmar, säger Tobias på sjungade norrländska. Främst herrar, men alla är välkomna! Vi övar på torsdagskvällar, det är bara att komma hit och känna hur det känns.

Snabbt planeringsmöte

MARIA JACOBS är vikarierande präst i församlingen. Dagens gudstjänst ska planeras i detalj, hon kallar till ett litet möte med kyrkvärden Mats, och Diana, som har hand om en av barngrupperna.

–Kan någon av barnen bära korset när vi går in, undrar Maria.

–Vi bär in nattvardsgåvorna, och du, Mats, läser en text ur Jobs bok, den är kort, kan du ta episteltexten också?

–När vi tänt barnens ljus tar vi med barnen till söndagsskolan, säger Diana.

Ska kören sjunga mellan textläsningarna? Vilken bön ska vi ta? Idag går kollekten till Sankt Lukas-stiftelsen, vi tar upp den vid utgången. Många ämnen avhandlas i rask takt.

–Jag hälsar alla välkomna innan vi börjar och tackar kaffevärdarna. Diskmaskinen är trasig så jag passar på att meddela att det blir plastmuggar idag, säger Mats.

Nu börjar det komma lite fler människor. Kören sorterar de sista noterna och tar stående en kopp kaffe.

Välkomna!

Mats och Susanne hälsar välkomna i dörren och delar ut agendan för dagens gudstjänst. Prästen Maria sätter på sig sin klädsel i sakristian. Allt är förberett!

Gudtjänsten börjar kl 11.00

Susanne sköter klockringningen. Ett av barnen står beredd med korset för att gå in först i kyrkan. En liten bit in i gudstjänsten tänder barnledarna tillsammans med barnen, ett ljus, barnens ljus. Efter det går de iväg till söndagsskolan.

Vad gör de på söndagsskolan?

Jag hälsar på i gruppen för de stora barnen, de är mellan 6 och 10 år. De sitter i en ring på golvet och talar om dagens ämne: döden. Vad brukar du tänka på när du tänder ett ljus i kyrkan?

–Jag tänker på min mammas gammelfarmor.

–Jag tänker på min pappas moster som blivit död.

EVA BJÖRKDAHL, församlingspedagog och en av barnledarna, berättar att söndagsskolan är barnens gudstjänst. Först pratar vi lite, oftast utifrån en bibelberättelse. Sedan målar vi eller håller på med lera. Alla bär på berättelser, en del har svåra erfarenheter och vi delar det med varandra. Skapandet är ett verktyg för att våga prata med varandra. Det finns en mening, men inga krav.

DIANA WESTERBERG har hand om de mindre barnen, upp till sex år, de yngsta har ofta med sig en förälder. Här är det mest samling och lek! Det finns många roliga leksaker. Två systrar klistrar "diamanter".

Kyrkfika

När gudstjänsten är slut är det dags för kyrkfika, en gemytlig stämning sprider sig. Alla hälsar och småpratar och tar för sig av kaffe, smörgås och kakor. Barnen kommer till fikat med sina barnledare. En del sitter kvar länge och pratar. Det är ett bra tillfälle för icke svenskfödda att träna på språket med svenskfödda.

De sista lämnar kyrkfikat vid 13.30. Det är dags för mig att ge mig ut i kylan igen efter en stunds fin gemenskap.