Lyssna

Nyhet / Publicerad 16 december 2016

Frälsarkransen

Frid tittar närmre på ett litet armband med stor betydelse. Text: Martin Reberg.

Mitt första möte med frälsarkransen var för femton år sedan. Det var i hallen hemma hos dess upphovsman biskop emeritus Martin Lönnebo. Då var jag en sökare – beredd att pröva den kristna vägen – för att hitta en riktning och mening med mitt liv. Martin såg min längtan. Så innan jag åkte hem knöt han ihop en frälsarkrans och gav mig. Jag minns ännu orden som han sa när han överräckte kransen ”Varsågod, den enda uppgift den här har är att vara tillhands om det skulle behövas”. Och så har det verkligen varit.

Kanske har du sett det. Armbandet med de olikfärgade pärlorna som vid en första anblick mest påminner om något som ett barn gjort i slöjden. Idag bärs Frälsarkransen av tiotusentals människor världen över. En del har det runt handleden, andra i väskan, i fickan, eller på nattygsbordet.

Frälsarkransens historia tog sin början i den grekiska övärlden. Martin Lönnebo berättar hur han var på medelhavet i en för passagerare omgjord fiskebåt. Höststormen tvingade båten att gå i nödhamn. Och där på ön i ett uthus med vinden vinande runt öronen, började Martin skissa på ett radband. Han tänkte – att om båten hade förlist och han trillat i havet och någon kastat i en frälsarkrans skulle det varit hans räddning. Och att detsamma kanske gäller själen. Att vi liksom behöver något att hålla i för att överleva rent själsligt. Ett redskap i en splittrad och på många sätt förvirrad tid som kan hjälpa oss att leva det liv vi är tänkta att leva.

Frälsarkransen består av 18 pärlor och alla har en speciell betydelse eller funktion. Där finns tolv runda pärlor, sex avlånga tystnadspärlor och tre hemlighetspärlor. De tolv runda pärlorna kan ses som de tolv portarna in i himmelriket som det talas om i Bibeln. Varje port är en pärla. Och varje pärla en port som väntar på att öppnas. Man kan fokusera på en pärla i taget, eller gå ett varv runt kransen. Att endast låta pärlorna rinna mellan fingrarna är rofyllt.

Den där dagen då jag fick frälsarkransen från Martin ställde jag en fråga. ”Är det något särskilt man bör tänka på när man har en Frälsarkrans?” Martin svarade: "Nej tänk så lite som möjligt. Men en sak är bra att veta. Du måste vara beredd att verkligen använda den innan du skaffar dig en Frälsarkrans. Endast då får den en mening".

Frälsarkransen med tillhörande instruktionsbok går att köpa i Säby församlingshem.

Lycka till och Gud välsigne dig!

Martin Reberg, präst i Salems församling