Katarina Hultstrand har sin bas i Andersbergskyrkan, men tillbringar sin mesta tid hos de asylsökande. – Barnen har hunnit lära sig svenska och kan översätta, några kan engelska och resten löser sig med Google translate, säger hon
Foto: Mona Davidsson

Katarina – en fast punkt i kaos

Nyhet Publicerad

Katarina Hultstrand låter inte sitt engagemang stanna vid ord, hon väljer att också göra något handfast. Hon har jobbat som volontär, startat projekt och stått mitt i den värsta misär i ett grekiskt flyktingläger. Nu är hon anställd i Halmstads församling och jobbar med asylsökande på boenden i staden.

– Mitt jobb nu handlar om att hjälpa de asylsökande att hitta en meningsfullhet i väntandet, säger Katarina Hultstrand.
Hennes intresse för andra kulturer går långt tillbaka i tiden, hon var bland annat med och startade en flyktingsluss på Vallås på 1990-talet, då strömmen av flyktingar från Balkan var som störst, och hon har också varit delaktig i ett adoptions- och biståndsprojekt.

Vid sidan av jobbet som barnmorska har hon fortsatt sitt engagemang. Hösten 2015, när flyktingarna från Mellanöstern sökte sig över Medelhavet, med hopp om en framtid, var Katarina en av volontärerna de mötte.
Hon ingick i ett sjukvårdsteam som fraktat ner 21 ton insamlade kläder och förnödenheter, allt sorterat enligt EU-reglerna.
– Vi var i gränsområden i Serbien-Kroatien, berättar hon och beskriver en ödslig grusväg där flyktingarna passerade till fots, och där hjälparbetare kunde lämna över påsar med mat och kläder.
Tillbaka på hemmaplan var Katarina med och startade ”Agera Halmstad”, som via sin Facebook-sida förmedlade kontakter mellan människor som på olika sätt ville hjälpa till.

Och i våras var hon i ett flyktingläger i den grekiska hamnstaden Pyreus.
– Flera tusen människor i ett tältläger på en parkeringsplats med terminalbyggnader. Det var en fullständig misär – varmt och kaotiskt, få toaletter, nästan inga tvättmöjligheter, apatiska föräldrar…
Och strax intill passerade semesterfirande turister till och från öarna med sina hotell och badstränder.
När annonsen om jobb som flyktingresurs dök upp, tvekade Katarina inte ett ögonblick.
– Det var dags för mig att göra något annat, och jag är otroligt tacksam över att få chansen.
Projektet är delvis finansierat av Göteborgs stift och sträcker sig i nuläget till sista maj 2017.
För Katarina har det under de veckor hon hittills jobbat mest handlat om att knyta kontakter med de asylsökande, att bygga upp kontakter och gradvis skapa tillhörighet med det svenska samhället.

Det var en fullständig misär – varmt och kaotiskt, få toaletter, nästan inga tvättmöjligheter, apatiska föräldrar…

Katarina Hultstrand

Olika projekt är på gång, till exempel en utställning med barns teckningar från flykten och annat som på olika sätt åskådliggör den långa och farliga resan till Sverige.
Intresset för språkcaféer och studiecirklar för att lära sig svenska är stort, och Katarina hoppas också kunna starta aktiviteter med skapande verksamheter.
Den som vill höra mer om Katarina Hultstrands bakgrund och nuvarande uppdrag har chansen den 17 november, då hon föreläser i Klarasalen, Halmstads bibliotek kl 14.30. Den 30 november kl 14.00 medverkar hon i ”Träffpunkt” i Martin Luthers kyrka.

Text: Mona Davidsson

Projektet har särskilt fokus på kvinnor och barn, där inte minst Katarina Hultstrands yrke som sjuksköterska och barnmorska är en tillgång.
Projektet har särskilt fokus på kvinnor och barn, där inte minst Katarina Hultstrands yrke som sjuksköterska och barnmorska är en tillgång. Foto: Mona Davidsson