Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Halmstads församling Besöksadress: Kyrkogatan 11, 30242 Halmstad Postadress: Box 261, 30107 Halmstad Telefon:+46(35)2822000 E-post till Halmstads församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

S:t Nikolai kyrka

Kyrkogatan vid Stora torg

Så började det...

Övraby kyrkoruin, belägen 2½ km i norr om den nuvarande kyrkan, är ett vackert minne av Halmstads äldsta kyrka. Den går troligen tillbaka till 1100-talet.

Halmstad flyttades i början av 1300-talet närmare kusten. Man började då bygga S:t Nikolai kyrka, uppkallad efter de sjöfarandes skyddshelgon. Den blev färdig i slutet av 1400-talet. Den ligger idag mitt i staden vid Stora torg och inbjuder med sin klockklang alla inom hörhåll att komma.

Om kyrkan

I kyrkan finns 8 färgfönster i koromgången, av konstnär Einar Forseth 1953-78. Dessutom finns i kyrkan 2 runda färgfönster norr och söder om mittgången. De är skapade av Halmstadkonstnären Erik Olsson. Det sista av kyrkans 11 målade fönster finns i dop- och vigselkapellet och är skapat av Einar Forseth.

Kyrkan bär spår av gångna tiders händelser. En sådan var branden 1619. Många renoveringar har förändrat utseendet. Ändå rymmer hon den plats som varit samlingspunkten för generationer av kristna i Halmstad.

Sankt Nikolaus

Kyrkan bär sitt namn av Biskop Nikolaus av Myra (hamnstad i nuvarande södra Turkiet) som är ett av kyrkohistoriens mest populära helgon. Han levde i början av 300-talet och det finns många spännande berättelser om hans godhet. Hans kvarlevor finns bevarade i Bari, på Italiens "häl". Han betraktas som skyddshelgon för sjöfolk, fångar, bagare m.fl. Han avbildas som biskop med olika attribut: skepp, tre guldklimpar eller penningpungar. Vi firar hans dag den 6 december som är Nikolausdagen.

Välkommen

Kom in i kyrkan för en stunds andakt och stillhet, historia, konst.
Kyrkan är öppen alla dagar kl 9.00-16.00 

Antal platser i kyrkan är 600
  

Församlingshem

Gerekegården är en mindre korsvirkesbyggnad i närheten av S:t Nikolai kyrka, Kyrkogatan 11. Här kan du bjuda på dopkaffe eller ha minnesstund i samband med en mindre begravning. Lokalen går också att hyra till en mindre sammankomst. Samlingslokalen ligger på 2 våning och har ej tillgång till hiss.

S:t Nikolai församlingshem ligger ca 5 minuters promenad från S:t Nikolai kyrka på Karl XI:s väg 4.  Här kan du delta i församlingsverksamhet, bjuda på dopkaffe eller ha minnesstund i samband med begravning. Det finns också möjlighet att hyra lokalen för andra sammankomster. Stora salen på 1 vån. rymmer 120 personer. Köket är fullt utrustat och det går att servera både mat och kaffe. Bokning tel. 035 282 20 60.