S:t Nikolai kyrka

Kyrkogatan vid Stora torg

Så började det...

Övraby kyrkoruin, belägen 2½ km i norr om den nuvarande kyrkan, är ett vackert minne av Halmstads äldsta kyrka. Den går troligen tillbaka till 1100-talet.

Halmstad flyttades i början av 1300-talet närmare kusten. Man började då bygga S:t Nikolai kyrka, uppkallad efter de sjöfarandes skyddshelgon. Den blev färdig i slutet av 1400-talet. Den ligger idag mitt i staden vid Stora torg och inbjuder med sin klockklang alla inom hörhåll att komma.

Om kyrkan

I kyrkan finns 8 färgfönster i koromgången, av konstnär Einar Forseth 1953-78. Dessutom finns i kyrkan 2 runda färgfönster norr och söder om mittgången. De är skapade av Halmstadkonstnären Erik Olsson. Det sista av kyrkans 11 målade fönster finns i dop- och vigselkapellet och är skapat av Einar Forseth.

Kyrkan bär spår av gångna tiders händelser. En sådan var branden 1619. Många renoveringar har förändrat utseendet. Ändå rymmer hon den plats som varit samlingspunkten för generationer av kristna i Halmstad.

Sankt Nikolaus

Kyrkan bär sitt namn av Biskop Nikolaus av Myra (hamnstad i nuvarande södra Turkiet) som är ett av kyrkohistoriens mest populära helgon. Han levde i början av 300-talet och det finns många spännande berättelser om hans godhet. Hans kvarlevor finns bevarade i Bari, på Italiens "häl". Han betraktas som skyddshelgon för sjöfolk, fångar, bagare m.fl. Han avbildas som biskop med olika attribut: skepp, tre guldklimpar eller penningpungar. Vi firar hans dag den 6 december som är Nikolausdagen.

Välkommen

Kom in i kyrkan för en stunds andakt och stillhet, historia, konst.
I vårt Kalendarium kan du se vad som händer i kyrkan.

Antal platser i kyrkan är 600