Foto: Kristina Strand Larsson IKON

Dop

Ni nyblivna föräldrar.... Du som inte döptes när du var riktigt liten men som vill bli döpt nu.... Du som fick vänta med ditt dop tills du kunde bestämma själv.... Du som längtar efter dopet....

Vi erbjuder dop även om tiderna är annorlunda

Vi har anpassat oss så att det kan ske på ett ansvarsfullt sätt och följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och gränserna för hur många som får samlas. Mer information lämnas av församlingsexpeditionen.
Bjud in gäster till en filmad gudstjänst.
Om du ber någon av de närvarande att filma, så kan ni direktsända via sociala medier eller andra digitala tjänster. Eller så kan ni dela filmen i efterhand.
Kanske kan festen hållas längre fram.
Om du har planerat för en fest så kan du överväga att hålla den delen av högtiden längre fram, i stället för att ställa in den. Om en fest äger rum
senare kan man vara i församlingens lokaler.
Dopet behöver inte skjutas upp.
Har ni tankar kring barnets ålder och dop är det aldrig försent att döpa.
Prata med församlingsexpeditionen som hjälper er.

DOPANMÄLAN / DOPDAG / KYRKA / LOKAL

Dop bokas via Halmstads församlingsexpedition endast på telefon
035-282 20 60 eller mejl: sanktnikolai.forsamling@svenskakyrkan.se
Det finns möjlighet att låna lokal och dopdräkt i olika storlekar gratis.
(S:t Nikolai kyrka, Olaus Petri kyrka, Holms kyrka, Kärlekens kyrka, Sperlingsholms kyrka, Martin Luthers kyrka och Andersbergskyrkan)

Telefontid: Mån-tis, tors-fre 9.00-11.30 och 13-15 samt ons 13-15.
Du kan också fylla i formuläret nedan så tar expeditionen kontakt med er inom kort.

I Svenska kyrkan döps både barn, ungdomar och vuxna. Genom att döpas i Svenska kyrkans ordning tillhör den döpte Svenska kyrkan. Den som har döpts i ett annat kristet samfund är också välkommen som medlem. Som Svenska kyrkan ser det, gäller ett kristet dop för alltid. Föräldrar som vill avvakta med dop, kan ändå anmäla att barnet ska tillhöra Svenska kyrkan.

När ni meddelat församlingsexpedtionen att ni vill döpa ert barn tar en präst kontakt med Er. Familjen och prästen träffas för ett dopsamtal inför dopet. Detta samtal kan äga rum i hemmet, i någon av våra kyrkor, församlingshem eller på prästens expedition. Dopets ordning och dess teologi kan förklaras så att man är trygg inför gudstjänsten och samtidigt får en fördjupad förståelse för dopet och tron.

Man kan välja att ha faddrar till sitt barn. Enligt Svenska kyrkans ordning behöver faddern själv vara döpt. Fadderskapet handlar om viljan att finnas för den som döpts, som stöd och inspriation för att barnet ska kunna växa och mogna som människa och kristen.

Ibland är dopet en del av församlingens huvudgudstjänst, men vi har också särskilda dopgudstjänst tider.
Det finns möjlighet att låna dopklänning, om ni så önskar så meddela detta vid bokningen av dopet.
Vill man bjuda in till dopkaffe/dopkalas - så har församlingen bra lokaler som man har möjlighet att låna. Men ett dop kan lika gärna vara litet och intimt med den närmaste familjen.

Vill du veta mer - gå gärna in på Svenska kyrkans sida om dopet

Den som konfirmeras ska vara döpt - därför döps många tonåringar under konfirmandtiden. Svenska kyrkan erbjuder också vuxna som ännu inte är döpta undervisning om kyrkans tro, bekännelse och lära som förberedelse för dop.

Dopuppföljning - att växa med oss

Församlingen erbjuder öppen förskola, babysång, förskoleverksamhet m.m. och vill ge barnen en trygg miljö där de upplever gemenskap, närhet, ansvar, delaktighet och solidaritet i kristen anda. Det sker genom undervisning, lek och allvar under ledning av kvalificerade och utbildade pedagoger.

Fyll i formuläret så kontaktar expeditionen er inom kort.