Som kyrkvaktmästare blir Björn Busch en av dem som besökarna ofta ser. – Att träffa människor är en av de roliga sakerna i jobbet, säger han
Foto: Mona Davidsson

Ny vaktmästare i Martin Luther

Nyhet Publicerad

En gång vaktmästare – alltid vaktmästare? – Det här jobbet har jag längtat efter, säger Björn Busch. Han började sitt nya jobb i slutet av augusti och räknar med att vara kvar fram till pensionen.

– Jag älskar att jobba med händerna, är en typisk händig kille, säger Björn Busch. Att jobba som vaktmästare har jag drömt om, men det finns få lediga jobb – de som har dem slutar inte i första taget.
Han har tidigare jobbat många år på Hembergs och sedan på Halmstads frukt och grönt, på lager och som chaufför.
Men han är väl bekant med Martin Luther sedan länge, genom sin medverkan i barn- och ungdomsgrupper. Halmstadkillen Björn bor numera i Oskarström med sin familj, trivs i det mindre samhället och konstaterar nöjt att han tar sig till jobbet på en kvart.
För en kyrkvaktmästare spänner arbetet över ett brett fält. Det handlar om enklare underhåll, att se till att allt fungerar – från att byta glödlampor till att skotta snö. I tjänsten ingår också helger, då vaktmästaren förbereder inför gudstjänster, liksom att tjänstgöra vid olika förrättningar.
– I kyrkan händer saker hela året, säger Björn Busch.

Text: Mona Davidsson

– Mitt jobb är att se till att allt fungerar, säger Björn Busch, ny vaktmästare i Martin Luthers kyrka.
– Mitt jobb är att se till att allt fungerar, säger Björn Busch, ny vaktmästare i Martin Luthers kyrka. Foto: Mona Davidsson