Påskens drama

Nyhet Publicerad

En tid för fest och gemenskap. Men också eftertanke. Utan påskens alla händelser skulle vi inte ha någon kyrka överhuvudtaget. Följ med i påskens drama om död och liv.

Skärtorsdagen 
Det är kväll i Jerusalem. Överallt äter man påskmåltid och firar minnet av hur Gud räddade det judiska folket från slaveriet i Egypten. Också lärjungarna och Jesus äter påskmåltid denna kväll. En vanlig enkel måltid med mat och vin och glädjen över att vara tillsammans. Jesus bryter brödet och skickar runt bägaren med vin. Tecknet på att allt hör ihop – ett enda bröd och en enda mänsklighet. Men glädje vänds i sorg. I nattens timmar blir Jesus förrådd, fängslad och dömd till döden på ett kors. 

Skärtorsdag 13 april

14.00 Skärtorsdagsmässa.Saltsjöbadens sjukhus.
15.15 Skärtorsdagsmässa. Sjötäppan.
18.30 Skärtorsdagsmässa. Uppenbarelsekyrkan. 
Annchristine Björk, präst
Helene Lebenberg, sång

Långfredagen
Det är fredag. Mörker, förnedring och död härskar. Jesus bär sitt kors på vägen mot Golgota, avrättningsplatsen. Där blir han uppspikad, torterad och hånad. Efter timmar av lidande ropar Jesus ut sin smärta, ropet som är alla övergivna människors rop:
”Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?”
Så dör han på korset. Man bär bort kroppen och lägger den i en grav och en stor sten rullas framför ingången. 

 

 

långfredagen 14 april

11.00 Långfredagsgudstjänst. Uppenbarelsekyrkan.
Anna Höglund, präst, Vokalensemblen Alicia
15.00 J Haydn: ”Jesu sju ord på korset” Uppenbarelsekyrkan.
Kvartett ur Nacka kammarorkester: Maria Haasnoot, violin, Johan Bertilsson, violin, Stina Möller, viola, Alf Westelius, cello.

Påskafton/Påskdagen
I gryningstimman går några kvinnor till graven. De vill smörja mästarens kropp med oljor som seden bjuder. Sorgsna och tysta kommer de fram och möts av en man i vita kläder. Han säger orden:
”Var inte rädda! Ni söker Jesus från Nasaret, han som blev korsfäst. Men han är inte här. Han har uppstått.” 
Förvirrade springer kvinnorna tillbaka till lärjungarna, de som gömmer sig och är rädda för att själva bli dödade. Nu får de höra det oerhörda - Han som var död är levande igen!
Och de minns hans ord:  ”På den tredje dagen skall jag uppstå”.
Är detta sant? Kan något sådant verkligen vara möjligt? 

 

 

påskdagen 16 april

11.00 Jubelmässa. Uppenbarelsekyrkan.
Annchristine Björk, präst,
Ensemble ur Saltsjöbadens kyrkokör
Mikael Sörensen, trumpet

Annandag påsk
Två män går från Jerusalem till byn Emmaus. Plötsligt går en man vid deras sida och frågar vad de pratar om. 
”Vet du verkligen inte vad som har hänt? Hela Jerusalem är ju i uppror. De har dödat Jesus, profeten från Nasaret och lagt hans kropp i en grav. Men nu säger några kvinnor att graven är tom. Vi är rädda och oroliga.”
Då berättar mannen om vad Mose och profeterna sagt. De sade att Messias kommer att lida och dö men på tredje dagen skall Gud göra honom levande igen. De båda männen vill veta mer. De bjuder mannen att äta tillsammans med dem. Och mannen tar brödet, läser tackbönen och bryter brödet och ger åt dem. Då öppnas deras ögon och de känner igen honom. Det är Jesus, mästaren.

 

 

annandag påsk 17 april

14.30 Emmausvandring. Samling Skogsö kyrkogård.
15.30 Enkel Måltid. Skogsö kapell.
16.00 Mässa. Skogsö kapell.
Claes-Otto Hammarlund, präst