Ann-Sofie Orrdal, Bitte Jonsson, Kristina Skogström och Susanna Tegberg ser fram emot att kunna välkomna inte bara till Olaus Petri kyrka, utan även till den nyrenoverade OP-gården
Foto: Mona Davidsson

Nystart för Olaus Petri

Nyhet Publicerad

Efter en omfattande renovering kan Olaus Petri öppna portarna för församlingsbor och andra intresserade. Lördagen den 10 september firas nystarten med bandklippning, musik och mat.

– Vi vill också ge besökarna chans att komma med förslag om olika verksamheter, och själva anmäla sitt intresse för att engagera sig, säger komminister Susanna Tegberg.
Hon och några kolleger började i slutet av juni planera för firandet – där förstås en väsentlig del är att kunna visa upp de nya lokalerna.
Kyrkan har fått en direkt anslutning till det som ska heta Olaus Petri-gården och där finns såväl samlingslokaler som arbets- och mötesrum. Och den nya samtalsmottagningen för unga får sin egen ingång från baksidan.
Sommaren 2015 köpte församlingen Olaus Petri av Halmstads kommun för knappt fyra miljoner kronor. I köpet ingick förutom kyrkan även den byggnad som tidigare varit kommunal förskola. Det är den delen som krävt omfattande inre renovering, men också en rad andra arbeten med dränering, fasad och tak har gjorts i år. En stor del av åtgärderna beror på eftersatt underhåll, medan annat görs i förtid för att slippa kommande störningar i verksamheterna. Även den omgivande trädgården ska fräschas upp för att bli inbjudande och tilltalande.
Satsningen ger fräscha och bra lokaler med centralt läge, och de hyrda ytorna i IOGT-NTO-huset kan därmed avvecklas.
Firandet den 10 september börjar klockan 13.00 med bandklippning. Sedan kan besökarna under några timmar se sig omkring, ta en bit mat från buffén och lyssna till tal och musik.
Det kommer också att finnas information om planerade verksamheter – och möjligheter att på enkelt sätt komma med egna förslag. Likaså finns talonger för att kunna anmäla sitt intresse och lämna kontaktuppgifter.

Text: Mona Davidsson

. 25-30 hantverkare av olika slag har varit inblandade, och den 5 juli bjöd församlingen alla på lunch.
. 25-30 hantverkare av olika slag har varit inblandade, och den 5 juli bjöd församlingen alla på lunch. Foto: Mona Davidsson

Nytt och fräscht i gammal stil

NCC:s platschef Hampus Leven Svensson tar efter Olaus Petri tag i nya projekt, både bostäder och annat. – Det byggs mycket i Halmstad nu och framöver, säger han.
Foto: Mona Davidsson

– Det är kul att församlingen valt att bevara den gamla stilen, säger Hampus Leven Svensson (bilden), platschef på NCC, och nämner innerdörrarnas handtag, gammalt taktegel, spegelfrästa dörrar och dörrfoder.
En annan sak, som kanske ingen besökare tänker på men är viktig för helhetsintrycket, är att man lyckats återskapa den gamla nyansen på fogmassan till fasaden.
– Mycket av det som gjorts var kanske inte nödvändigt just nu, men har gjorts av förebyggande skäl och för att slippa störa verksamheten längre fram. Nu har livslängden på husen ökat betydligt.
Som ofta i gamla hus dök det upp en del besvärliga överraskningar. Gamla ventilationskanaler visade sig innehålla material med asbest, och asbest fanns även i mattlim och värmerörsisolering.
– Eternit och annat med asbest har tillkommit under årens lopp, och då tyckte man att det var bra material, säger Hampus Leven Svensson.
En annan oväntad upptäckt var att en takkupa mer eller mindre satt lös och krävde en omfattande insats med att riktas om och förstärkas.
– Huset blir fint! Det var en byggnad med många små rum, anpassad för en annan verksamhet, men man har lyckats hitta bra lösningar att disponera huset effektivt.
Renoveringen inleddes i början av året och i mitten av augusti gjordes slutbesiktning.

Text: Mona Davidsson