Dop

Välkommen att låta döpa ditt barn eller dig själv i någon av Uppåkra församlings kyrkor, eller i församlingsgårdens kyrksal. På den här sidan kan du läsa om vad dopet innebär, hur dopgudstjänsten går till och hur du bokar dop. Dopklänning och lokal för dopkalas finns att låna.

Boka dop eller ställ frågor om dop

Ring, e-posta eller preliminärboka via webben

Telefon: 040-46 13 16 måndag, tisdag, torsdag, fredag kl. 10–12.30, onsdagar kl. 13–15.  

E-post: uppakra.forsamling@svenskakyrkan.se

Preliminärboka dop i Uppåkra församling

Preliminärboka dop

Dop i Uppåkra församling

Alla dagar är bra dagar för dop! I Uppåkra församling kan du boka dop alla veckans dagar, även om det vanligaste är dop på en lördag eller en söndag. 

Kyrksalen, någon av kyrkorna eller hemma 

Det går att boka dop i kyrksalen i församlingsgården i Hjärup eller i någon av församlingens kyrkor. Knästorps-, Tottarps-, Särslövs- och Mölleberga kyrkor är kallställda under vinterhalvåret och kan bara bokas för dop maj-oktober. 

Det går också bra att ha dopet i hemmet, men då är det bara prästen som kommer. Ingen musiker följer med. 

Låna dopklänning

Uppåkra församling har två dopklänningar och en dopskjorta som man gärna får låna. Till klänningarna finns det rosettband i olika färger. Dopklänningen hämtar du på församlingens expedition under dess öppettider i samma vecka som dopet ska äga rum. Självklart får du gärna komma tidigare för att titta på och prova klänningen om du vill, men utlånet sker i samma vecka som dopet så att fler får möjlighet att låna klänningarna. 

Låna lokal för dopkalas

Uppåkra församling har två lokaler som du kan låna för dopkalas: cafédelen i församlingshemmet i Hjärup och Görslövs kyrkstuga. Det är gratis att låna lokal för dig som är församlingsmedlem i Uppåkra församling. Övriga betalar 1000 kronor för församlingsgården och 800 kr för Görslövs kyrkstuga.

Cafédelen i församlingsgården i Hjärup

Lördagar och söndagar får max 30 personer vistas i lokalen eftersom alla utrymningsvägar inte är öppna på helgen. På vardagar får max 60 personer vara i lokalen, men lokalen lämpar sig bäst för max 40 sittande gäster.

Lokalen ligger på Stationsstigen 14 i Hjärup.

Görslövs kyrkstuga

I Görslövs kyrkstuga får det vistas max 60 personer. Görslövs kyrkstuga har äldre standard än församlingsgården i Hjärup. Här saknas bland annat diskmaskin, och det finns endast en om än rymlig och fräsch toalett med skötbord. 

Lokalen ligger intill Görslövs kyrka på Görslövs kyrkoväg 30 i Staffanstorp.

Faddrar

Tänk på att om du vill ha faddrar till ditt barn, så ska de själva vara döpta.

Läs mer om att välja faddrar på svenskakyrkan.se

Det finns ingen åldersgräns för dop

Om du inte döptes som liten kanske du tänker att det är för sent. Men så är det verkligen inte. Alla är välkomna att döpas oavsett om ålder.

Läs mer på svenskakyrkan.se om att döpas som vuxen 

Innan dopet pratar du några gånger med en präst om vad kristen tro är, vad dopet innebär och andra viktiga frågor som rör tro och liv. Är det flera som vill bli döpta kan samtalen ske i grupp.  

Kontakta Simon Cederhag för mer information. 

Lyssna på doppsalmer

Här kan du lyssna på första versen av några vanliga doppsalmer.

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

En liten flicka i famnen på sin fadder, en ung man.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

En bebis med nyckelpigor på kläderna ligger på mage på golvet.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?