Flaggor som används i Uppåkra församling

I Uppåkra församling är alla välkomna. Här flaggas det med Svenska kyrkans flagga, transflaggan och regnbågsflaggan.

Svenska kyrkans flagga vajar mot en blå himmel.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Svenska kyrkans flagga

Den röda och gula färgen är Svenska kyrkans officiella färger. I färgerna finns en symbolik där den röda färgen står för elden, blodet och kärleken. Rött kan även vara ”Guds färg”, symboliserande Guds kärlek. Guldfärgen är en symbol för det eviga ljuset, Guds härlighet och makt, överjordisk storhet (himmel), Guds godhet, trohet och välvilja gentemot människor.

Kronan i mitten av flaggan representerar Kristi segerkrona, och färgerna är arrangerade i en bakgrund och ett kors, likt många landsflaggor, där korset symboliserar kristendom.

Transflaggan

Transflaggans skapare Monica Helms har beskrivit innebörden av transflaggan så här:

"Ränderna på toppen och botten är ljusblå, den traditionella färgen för pojkbebisar. Ränderna bredvid dem är rosa, den traditionella färgen för flickbebisar. Randen i mitten är vit, för dem som är intersexuella, genomgår könskorrigerande behandling eller anser sig ha ett neutralt eller odefinierat kön.” 

Transflaggan hissas ofta under pridefestivaler och på Transgender Day of Remembrance, minneshögtiden den 20 november då man minns och visar respekt för de transpersoner som dödats i hatbrott.

En regnbågsflagga vajar utanför en kyrka.
Foto: Alex Giacomini /Ikon

Regnbågsflaggan

Regnbågsflaggan – som ofta också kallas prideflaggan – har sedan 1970-talet varit den samlande symbolen för hbtq-personers rättigheter och hbtq-rörelsen runtom i världen. Den är skapad för att stå för mångfald, respekt och fred, för tolerans, öppenhet och synliggörande. Flaggan består av regnbågens färger där färgerna symboliserar mångfalden inom hbtq-rörelsen.