Foto: Mona Davidsson

Vi är med på seglatsen!

Nyhet Publicerad Ändrad

När fartygen i Tall Ships Races lämnade Halmstad har Halmstads församling två ungdomar ombord, som trainees.

Halmstads Kristna Råd, HKR, där Halmstads församling ingår, bemannade tillsammans ett tält under helgen.
– Vi är glada att kunna erbjuda en mötesplats för dem som besökte området denna festhelg, säger diakon Gunne Björhag.

Kyrkorådet beslutade i april att församlingen betalar två så kallade trainee-platser under seglatsen. Moa Anderberg och Erik Kronholm seglar med det holländska fartyget De Gallant, B-klass med fyra i besättningen och sjutton trainees ombord, från starthamnen Halmstad till Kotka i Finland.
– Jag hoppas på en rolig erfarenhet och att jag lär mig mer om segling, säger Moa Anderberg.
Moa är bland de yngre ombord, hon är femton år och gick ut nian nyligen. Efter den egna konfirmandtiden har hon hunnit med att vara ledare under ett år.
– Det är kul att känna att man representerar något dagarna ombord, säger hon.
Moa har en del seglarvana sedan tidigare, men inte från stora fartyg. Erik Kronholm, som också representerar församlingen, har i princip inte seglat alls.
– Jag blev tipsad om det här, och tyckte det lät som en spännande möjlighet, säger han. Det ska bli väldigt kul!
Erik är nitton år, gick ut gymnasiets byggprogram i juni och jobbar nu som snickare. Han har erfarenhet som konfirmandledare med mera, bland annat i Martin Luthers kyrka.
Under seglatsen kommer Moa och Erik att dokumentera sina upplevelser och – när det finns tillgång till internet – lägga ut bilder på församlingens instagram.

Totalt 63 halmstadsungdomar mellan 15 och 25 år seglar den första sträckan. De får prova på alla tänkbara arbetsuppgifter från matlagning, hålla vakt och skura däck till att klättra i riggen och hissa segel. Ytterligare 22 ungdomar har placerats på andra race i tävlingen. Sammanlagt 220 ungdomar ansökte om en plats.

Text: Mona Davidsson