Hatte Bärtilsson, Marianne Sopo och Hampus Anveden är kockarna bakom soppteatern.
Foto: Mona Davidsson

Soppteater på lunchmenyn

Nyhet Publicerad

För första gången bjuder Halmstads församling in till soppteater. Den 27 februari kryddas lunchen med Dario Fo-monologen ”Gycklarens födelse”. – Jesus uttryckte sig ju ofta med dramatiska bilder och uttryck i sin förkunnelse och därför känns det rätt att ta dramaformen till hjälp när man vill säga något om livet och tron. Dessutom känns det rätt att samverka med kulturarbetare av olika slag, säger Bosse Wallén, präst i Martin Luthers kyrka, där premiären äger rum.

Idén om soppteater har puttrat en längre tid, efter inspiration från andra orter. Och nu föll alla ingredienser på plats – regissör, skådespelare och ett lämpligt tillfälle.
För regin står Hatte Bärtilsson, känd teaterman i Halmstad med omnejd och på senare tid engagerad i Mord på Wapnö. Monologen framförs av Hampus Anveden, skådespelare och teaterpedagog med rötter i Halmstad. Och för grytornas innehåll ansvarar församlingsvärdinnan Marianne Sopo.
– Det blir en god soppa med bröd, samt kaffe och kaka, utlovar hon.
Serveringen börjar kl 11.30, och cirka 12.15 går ridån upp. Prislappen är satt till 100 kronor, och överskottet går till Svenska kyrkans fasteinsamling.
I mitten av januari inleddes repetitionerna med en första genomläsning av manuset.
– Monologen är en del av flera fristående akter, berättar Hatte Bärtilsson. Där bekänner gycklaren hur och varför han blev gycklare. I texten ryms kritik mot överheten och uppmaningen att inte vara för snabb med att döma andra.
Om försöket med soppteater faller väl ut, blir det troligen en aktivitet som återkommer.
– Ja, det ser jag gärna och jag hoppas till exempel på att få igång någon form av samarbete med dramaeleverna på Sturegymnasiet., säger Bosse Wallén.

Text: Mona Davidsson

Först soppa och bröd, sedan skådespel i form av en Dario Fo-monolog framförd av Hampus Anveden.
Foto: Mona Davidsson