Kontakt

Adolf Fredriks församling Besöksadress: Holländargatan 16, 11140 Stockholm Postadress: BOX 3270, 10365 STOCKHOLM Telefon: +46(8)207076 E-post till Adolf Fredriks församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Kyrkan öppen för besök, andakt och ljuständning: Mån kl 13-18. Tis-ons kl 10-16. Tors kl 10:30-16. Fre-sön kl 10-16.

Onsdag 13 december kl 18 och 20.30 Luciakonserter
”Var inte rädd för mörkret, ty ljuset vilar där” Adolf Fredriks kyrkas kammarkör. Instrumentalensemble. Per-Ove Larsson, orgel. Christoffer Holgersson,
dirigent. Konserten riktar sig till vuxna och barn från 7 år och uppåt.
Entré: 180/250 kr. Förköpet är stängt, biljetter säljs i kyrkan från kl 17.

Fredag 15 december kl 18 Julkonsert Mikaeli kammarkör.

Jeanette Köhn, sopran. Katija Dragojevic, mezzosopran. Carl Unander-Scharin, tenor. Blåsarensemble från Kungl. Filharmonikerna. Stockholm Bachsällskap. Katarina Bengtsson Dennis. Anders Eby, dirigent. Entré 150 kr. Förköp: www.biljettnu.se

Söndag 17 december 11.00 Högmässa Lena Olsson Fogelberg, präst. AVE – Adolf Fredriks kyrkas vokalensemble. Kyrkkaffe.
Tisdag 19 december 12.15 lunchmusik på orgel Musik av Buxtehude, Peeters, Brahms och Bach. Per-Ove Larsson, orgel. Fri entré.
13.00 Tisdagsträffen i Församlingslokalerna, Kammakargatan 30.
Träffen inleds med en lättare gemensam lunch. Dagens program: Dags för tomteverkstad och terminsavslutning!
Onsdag 20 december 12.15 Förbönsmässa  Lena Olsson Fogelberg, präst.
Torsdag 21 december 12.15 Mässa Anna Levin, präst.
Fredag 22 december 12.15 Mässa  Anna Levin, präst.
Söndag 24 dec – Julafton 11.00 Julspel Annika Millde. Adolf Fredriks kyrkas barnkör, diskantkör, (nya) ungdomskör och kammarkör. Cassandra Jenner. Lars Arvidsson. Erik Sunnerstam, flöjt. Per-Ove Larsson, orgel. Christoffer Holgersson, dirigent. Entré: 30 kr. Samtliga intäkter går till världens barn. OBS! Slutsålt.
17.00 Julbön Ingemar Claesson. Gaudete av A. Öhrwall. Adolf Fredriks Vokal-
ensemble. Instrumentalensemble. Christoffer Holgersson, dirigent. Erik Boström, orgel.
23.00 Julnattsmässa Anna Levin. AVE –Adolf Fredriks kyrkas vokalensemble. Hannah Holgersson, solist. Per-Ove Larsson, orgel. Christoffer Holgersson, dirigent.

Med Adolf Fredriks kyrkas kammarkör onsdag 13 december  kl 18 & 20.30

Luciakonserter - ”"Var inte rädd för mörkret ty ljuset vilar där””

Med Adolf Fredriks kyrkas kammarkör onsdag 13 december kl 18 & 20.30

Fredag 15 december kl 18 - Mikaeli kammarkör

Julkonsert – LAUDA per la Natività del Signore

Fredag 15 december kl 18 - Mikaeli kammarkör

Är du en av de som gärna går på våra konserter och vill göra
en insats för församlingen och vår musikverksamhet?

Välkommen som konsertvolontär!

Är du en av de som gärna går på våra konserter och vill göra en insats för församlingen och vår musikverksamhet?

Bild: Johannes Colding

Tredje söndagen i advent

Den tredje adventssöndagen berättar om Johannes döparen. Han som var kusin till Jesus och förberedde folket på att något nytt skulle komma.

Bana väg för Herren

Liturgisk färg

Violett eller blå

Altardekoration

På altaret ställer vi violetta blommor och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Jesaja kapitel 29, vers 17 - 21

Snart, om en liten tid, skall Libanon bli till en trädgård och trädgårdar räknas som skog. Den dagen skall de döva höra när man läser ur bokrullen, och de blindas ögon skall se, fria från dunkel och mörker. De förtryckta skall ständigt glädjas över Herren, de fattigaste jubla över Israels Helige. Ty då är det slut med tyrannerna, borta är de hänsynslösa, utplånade alla som hade ont i sinnet, de som anklagade oskyldiga inför domstolen, snärjde dem som förde rättvisans talan och med lögner fällde den som var utan skuld.

Första korinthierbrevet kapitel 4, vers 1 - 5

Vi bör alltså betraktas som Kristi tjänare och som förvaltare av Guds hemligheter. Nu krävs ju av en förvaltare att han skall visa sig pålitlig. Men mig är det likgiltigt om ni eller någon mänsklig domstol dömer mig. Inte heller dömer jag mig själv. Mitt samvete är rent, men det betyder inte att jag är frikänd. Den som dömer mig är Herren. Fäll därför ingen dom i förtid, innan Herren kommer. Han skall låta ljus falla över det som ligger dolt i mörkret och avslöja allt som människorna har i sinnet. Och då får var och en sitt beröm från Gud.

Evangeliet enligt Matteus kapitel 11, vers 2 - 11

Johannes fick i sitt fängelse höra om Kristi gärningar, och han skickade några av sina lärjungar för att fråga honom: ”Är du den som skall komma, eller skall vi vänta på någon annan?” Jesus svarade dem: ”Gå och berätta för Johannes vad ni hör och ser: att blinda ser och lama går, spetälska blir rena och döva hör, döda står upp och fattiga får ett glädjebud. Salig är den som inte kommer på fall för min skull.” När de hade gått började Jesus tala till folket om Johannes: ”Vad gick ni ut i öknen för att se? Ett strå som vajar för vinden? Nej. Vad gick ni då ut för att se? En man i fina kläder? Men de som bär fina kläder finns i kungapalatsen. Vad gick ni då ut för att se? En profet? Ja, och jag säger er: en som är mer än profet. Det är om honom det står skrivet: 'Se, jag sänder min budbärare före dig, han skall bereda vägen för dig.' Sannerligen, ingen av kvinna född har trätt fram som är större än Johannes döparen, men den minste i himmelriket är större än han.

Psaltaren

Psaltaren kapitel 146, vers 3 - 9

Lita aldrig på mäktiga män, människor som ingen hjälp kan ge. De ger upp andan och blir jord igen, då går deras planer om intet. Lycklig den som har sitt stöd i Jakobs Gud och sätter sitt hopp till Herren, sin Gud. Han som har gjort himmel och jord och hav och allt vad som finns i dem, han sviker aldrig sina löften. Han ger de förtryckta deras rätt, han ger de svältande bröd. Herren befriar de fångna, Herren öppnar blinda ögon, Herren rätar krökta ryggar, Herren älskar de trogna, Herren ger främlingar skydd, stöder faderlösa och änkor men korsar de ondas planer.