Dop

Dopet visar Guds villkorslösa kärlek- gud älskar dig precis som du är, inte för vad du gör.

Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan.

Du ger ditt barn en tillhörighet där det blir en del av något större, både Svenska kyrkan och kyrkan över hela världen. Det blir en plats att börja leta efter sin andliga utveckling för ditt barn.

Visste du att dopet inte kostar någonting? Präst, musiker, vaktmästare och kyrka ingår och du kan döpa ditt barn i valfri församling. Det går bra att döpa sitt barn även utan att vara medlem i Svenska Kyrkan.

Alla får döpas – åldern spelar ingen roll. Förr i tiden döptes barn så snabbt som möjligt, oftast bara ett par dagar gammal, men idag döps de flesta mellan 4-8 månader. Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Du behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som bara är att ta emot. Den som döps blir i och med dopet medlem i Svenska kyrkan och får ta emot nattvarden.

Hur vill ni ha ert dop?
Dopet kan se ut på många olika sätt. Kanske vill du ha många vänner och hela familjer samlade och avsluta med en stor fest? Eller så har du inte tid med så mycket planering utan väljer att ha ett lite mindre enklare dop.

Ett Drop-in dop ger dig möjligheten att döpa dit barn, utan timmar av planering. Församlingen ordnar allt, från musik till fika. Ta med släkt och vänner och kom som ni är! Många församlingar ordnar drop-in dop, håll utkik på webben eller kontakta församlingen för mer information.

Ni kan välja att ha ert dop i samband med någon av våra gudstjänster eller i en egen ceremoni. Kontakta oss så berättar vi mer!

så här bokar du ett dop

Bestäm datum och tid för dopet i god tid. Ha ett extra datum i reserv, ifall det första är upptaget i kyrkan.
Kontakta oss och boka tid för dopet. Sedan blir ni kontaktade av prästen för ett dopsamtal. Då kan ni tillsammans gå igenom hela dopet steg för steg, välja musik och prata om era eventuella särskilda önskemål.

Kontakta församlingsexpeditionen för bokning av dop

Församlingsexpeditionen .

Adolf Fredriks församling

Kontakta Göta Levin för bokning av dopkaffe i församlingslokalerna

Göta Levin

Göta Levin

Adolf Fredriks församling

Husmor

körsång

I samband med dop/ vigsel/ begravning finns det möjlighet att engagera någon av församlingens körer (ensembler), både för körsång och för att stärka församlingssången. Kontakta någon av församlingens musiker!

Tips på doppsalmer

Psalm 21 Måne och sol 
Psalm 248 Tryggare kan ingen vara 
Psalm 381 Gud har en famn 
Psalm 383 Med vår glädje över livets under 
Psalm 386 Upp ur vilda, djupa vatten 
Psalm 606 Det gungar så fint 
Psalm 607 Jag är hos dig, min Gud 
Psalm 730 Må din väg gå dig till mötes 
Psalm 744 Barn och stjärnor 
Psalm 787 Nära marken 
Psalm 791 Du vet väl om att du är värdefull 
Psalm 897 Det sker ett under i världen 
Psalm 898 Vid dopets källa 
Psalm 899 Innan 
Psalm 900 Barn döps i nådens hav 
Psalm 901 Lilla liv 
Psalm 928 Sov du lilla 
Psalm 929 När du går från dopets källa