Foto: Mikael Posth

Norra Billings pastorat

De fyra församlingarna Berg, Frösve, Götlunda och Väring bildar tillsammans Svenska kyrkan i Norra Billings pastorat. Sedan kristen tro kom till våra bygder för ca 1000 år sedan finns vi med i människors liv. Det vill vi få fortsätta att vara, i glädje och sorg. Dop, konfirmation, vigsel och begravning är viktiga tillfällen i livet. Att få sitta i kyrkbänken och låta ord, toner och stillhet möta vardagen i mitt liv är också betydelsefullt. Vi firar gudstjänster i våra 14 kyrkor, vi har många grupper för barn och tonåringar, fina körer och mycket annat som händer. Välkommen!

Vad händer med kalendern på hemsidan?

I tisdags lanserade Svenska kyrkan nationellt ett nytt kalender-API. Det vill säga ett nytt sätt att paketera alla Svenska kyrkans externa kalenderhändelser. Det gick nästan enligt plan men inte riktigt och just nu finns ett smärre kalenderkaos på våra hemsidor. Arbete pågår för att rätta till allt som just nu är lite upp och ner. Bland annat finns information om att någon aktivitet sänds digitalt, vilket inte alls är fallet. Dessutom har det smugit sig in en extra Bergs kyrka i vår kalender. Det är Bergs kyrka i Jämtland som för tillfället även syns i Norra Billings pastorats kalender. Hav tålamod då detta kommer att lösas bit för bit. Nationell nivå jobbar för fullt för att få allt rätt.

Här anmäler ni till er våra barn- och ungdomsgrupper

Välkommen med din anmälan! Vi startar grupperna vecka 36 igen och tar emot anmälningar löpande under läsårets gång. Vi tar emot begränsat antal barn per grupp. Observera att du behöver skicka en anmälan per barn.

Välkommen på lunchmusik

Första onsdagen i varje månad, med start den 6 september, hälsas du välkommen till Värings kyrka för lunchmusik.

Leva vidare grupp för anhöriga

Att förlora en nära anhörig innebär ofta en stor förändring. Ibland kan det vara bra att dela tankar och erfarenheter med andra i liknande situation. Att få berätta och känna igen sig kan vara en hjälp i sorgen. Därför är du välkommen till pastoratets leva vidare-grupp. Vi ses för att prata, lyssna och dela erfarenheter. Ny grupp startar hösten 2023.

Gravskötsel

Här kan du ladda ner och läsa priserna för våra olika gravskötselavtal

Ideella uppdrag - Du behövs!

Vill du vara med och sprida ditt ljus i Norra Billings pastorat? Du är välkommen att anmäla ditt intresse som ideell medarbetare. Det finns en rad olika möjligheter för dig som vill vara med och hjälpa till vid olika tillfällen. Hör av dig till vår diakoniassistent Sara Lager så kan hon berätta mer och notera ditt namn och kontaktuppgifter så att vi lätt kan nå dig. Saras kontaktuppgifter E-post: sara.lager@svenskakyrkan.se Telefon: 0733-67 83 76

Information om askgravplatser & minneslundar

Här kan du ladda ner och läsa vårt dokument om askgravplatser och minneslundar på våra kyrkogårdar i pastoratet.

Film om möjligheternas rum

Se Skara stifts film om hur bland annat Flistads kyrka byggts om för att ge fler möjligheter.

Klockringning och bön för fred

Varje dag klockan 12:00 ringer kyrkklockor runtom i Skara stift för att mana till bön för fred. Initiativet kommer från biskop Åke Bonnier som uppmanat församlingarna att be för situationen i Ukraina.

Klimat och Miljö

Här kan du läsa om miljöarbetet i vårt pastorat. Du får också smarta miljötips och ställen att besöka både i och utanför Norra Billings pastorat. Sidan är under uppbyggnad och mer information kommer.

Musik & Sång

Det finns körer för alla sångglada i pastoratet. Kontakta gärna respektive körledare om du har frågor.

Barn och familj

I våra församlingar finns ett brett utbud av verksamhet riktad till barn i alla åldrar. Varmt välkommen! Hör av dig till våra pedagoger för mer information.

Mitt i livet

Varmt välkommen att delta i våra dagträffar, caféer, kyrkvandringar och bibelstudiegrupper!

Medlemskap

I Svenska kyrkan finns det plats för dig som tror – eller tvivlar. För dig som längtar efter rättvisa och en bättre värld, för dig som vill sjunga i kör eller ha gemenskap.

Expeditionen

På expeditionen i Väring hjälper vi dig att besvara dina frågor, boka dop och vigsel, beställa gravskötsel m.m. Expeditionen är öppen måndag-torsdag klockan 09.00-12.00. Välkommen att besöka oss eller ring oss på telefonnummer 0500-44 02 70. Vi nås även via e-post: norrabillings.pastorat@svenskakyrkan.se

Spam-mail

Det förekommer att det skickas ut spam-mail inom Svenska kyrkan. Om du får e-post från någon i pastoratet med ett tveksamt innehåll. Kika på avsändaradressen och kontakta gärna oss innan du besvarar det. Och framförallt, klicka inte på någon länk.

Så behandlar vi dina personuppgifter - GDPR

Din personliga integritet är viktig för oss i Norra Billings pastorat. Därför vill vi informera om var dina personuppgifter hämtas ifrån, hur vi använder dem och vilka rättigheter du har.

Kyrkobladet

Vårt kyrkoblad i Norra Billings pastorat utkommer fyra gånger om året. Där publicerar vi vår predikotur och information om löpande verksamhet med reservation för eventuella ändringar. Läs mer och ladda ner innehåll från kyrkobladet här.

Verksamhetsplan & församlingsinstruktion

Här kan du ladda ner och läsa vår verksamhetsplan samt församlingsinstruktion.

Kyrkguiden

Det finns en app att ladda ner till din telefon! Den heter Kyrkguiden. Där kan du se information om landets kyrkor, församlingshem och kyrkogårdar m.m.

Följ oss i sociala medier

Du har väl inte missat att vi nu för tiden finns på Facebook och Instagram. Följ oss gärna där. Vi heter Svenska kyrkan Norra Billings pastorat.

Spotify Business lägger ner

Endast musik via e-tjänster och cd-skiva får spelas vid förrättningar i kyrkan.

Händer formade till hjärta framför morgonsol.

Medmänsklighet är vägen till #innanförskap

Varannan svensk engagerar sig ideellt för ett bättre samhälle. Många av dem genom Svenska kyrkan. Tillsammans med fem andra stora organisationer i civilsamhället lyfter nu Svenska kyrkan frågan om medmänsklighet och #innanförskap. Vi uppmanar alla att agera för ett mer inkluderande Sverige.

En liten sten i jorden med texten Här vilar spindeln och ett litet kors av små pinnar.

Tankar inför helgen – präster funderar utifrån söndagens texter

"Och är det verkligen så enkelt? När man dör kommer man till himlen och får träffa Jesus? Den som läst lite teologi vet att det är en snårig och mångfacetterad del av tron. " Läs tankar inför helgen av prästen Charlotte Frycklund.