Vitt kors med videkvistar i förgrunden.
Foto: Jane Vikberg

Härjedalens pastorat

Välkommen till Härjedalen! Bueriebåeteme Herjedaelien gåajka!

Härjedalens pastorat omfattar Hedebygdens församling, Svegsbygdens församling, Tännäs-Ljusnedals församling samt Ytterhogdal, Överhogdal och Ängersjö församling. Här bor drygt 10 000 invånare, men under turistsäsongerna rör sig hundratusentals människor i området. 

Vi ber tillsammans för fred.

På bönewebben kan du tända ett ljus eller be en digital bön för fred.

En tjej er ut över fjället.

Lediga tjänster

Är du vår nya kollega? Vill du arbeta i ett pastorat med fantastisk natur, engagerade människor, sommar- och vinterturism och där kyrkan har en självklar plats i det som händer, kom då till oss.

Lokalförsörjningsplan

Härjedalens pastorat 2021-2031

Församlingsinstruktion för Härjedalens pastorat

En tjej er ut över fjället.

Lediga tjänster

Är du vår nya kollega? Vill du arbeta i ett pastorat med fantastisk natur, engagerade människor, sommar- och vinterturism och där kyrkan har en självklar plats i det som händer, kom då till oss.

Hede kyrka vinter

Hedebygdens församling

Välkommen! Hedebygdens församling finns geografiskt från Vemhån till Storsjö via Vemdalen, Hede, Långå och Ljungdalen i fjällandskapet Härjedalen. Inom församlingens gränser finns drygt 2600 invånare, men under turistsäsong rör sig tiotusentals människor i området. Välkommen att ta del av vår verksamhet oavsett om du bor här eller vistas här tillfälligt!

Svegs kyrka vinter

Svegsbygdens församling

Svegsbygdens församling finns geografiskt i området från Sveg till Älvros Lillhärdal och Linsell. Här bor cirka 5 000 personer året runt. På denna plats har Gud slösat med allt som är gott för människan. Välkommen hit!

Högvålens kapell

Tännäs-Ljusnedals församling

Vi finns i västra Härjedalen, Sveriges högst belägna landskap. Församlingen har cirka 1 500 medlemmar med en bred församlingsverksamhet. Den innefattar också Fjällkyrkan som även vänder sig till de cirka 1,2 miljoner turister som besöker vårt område varje år.

Inne i Överhogdals kyrka, bänkrader, altare och predikstol.

Ytterhogdals, Överhogdals och Ängersjö församling

Ytterhogdals, Överhogdals och Ängersjö församling är den minsta församlingen i Härjedalens pastorat. Här finns cirka 900 bofasta varav de flesta är medlemmar i Svenska kyrkan. Välkommen till vår församling oavsett om du bor här eller gästar oss tillfälligt!

Appar

Här kan du läsa om några av Svenska kyrkans appar. Kyrkguiden som hjälper dig hitta kyrkor och evenemang, Kyrkan – en interaktiv app för barn i förskoleåldern och utlandskyrkans app.

Ett led människor går på en stig bland lövträd.

Pilgrimsvandring

I Sverige finns över 40 pilgrimsleder. Du kan vandra själv eller tillsammans med andra. På en pilgrimsvandring vårdar du både kropp och själ.

Dop, konfirmation, vigsel och begravning

Genom alla dagar, både de ljusaste och de mörkaste, följer Guds omsorg oss. I kyrkan kan livets stora och viktiga dagar välsignas. De kyrkliga handlingarna, dop, konfirmation, vigsel och begravning, förmedlar Guds närvaro i människors glädje, svårigheter och sorg.

En kvinnlig diakon sitter tillsammans med en kvinna och samtalar. De sitter ute på en bänk under ett räd.

Enskilda samtal och själavårdssamtal

Alla kan vi hamna i lägen då livet känns tufft och du är ledsen, orolig eller rädd. Då gör det skillnad att få samtala med någon som tar sig tid att lyssna på vad du tänker och känner.

Fjällvy med ledkryss

Fjällkyrka

Härjedalen är Sveriges högst belägna landskap med troligen Nordens högst belägna kapell i Högvålen och en av Sveriges högst belägna kyrkor, Tännäs kyrka.. I Härjedalen bor drygt 10 000 invånare, men under turistsäsongerna rör sig hundratusentals människor i Härliga Härjedalen för att bl. a uppleva skidåkning, jakt, vandring, bär och svampplockning.

Fåglar i flock

Medlemskap i Svenska kyrkan

Cirka 61 procent av Sveriges befolkning är medlemmar i Svenska kyrkan - det är vi glada för! Är du inte redan medlem är du varmt välkommen att bli det!

Några unga kvinnor sitter och fikar utomhus.

Du behövs

Kom som du är. För att dela din historia, för att du saknas när du inte är här, för att du är unik. Här finns många möjligheter. Du kan bli volontär i din församling eller åka på utbyte. Du kan också ge en gåva. Och du - välkommen som medlem i Svenska kyrkan om du inte redan är det. För Gud älskar dig gränslöst.

Ett litet barn med hatt sitter utomhus.

Anledningar att vara medlem

De flesta kommer ibland i kontakt med Svenska kyrkan. Det kan vara när livet känns som bräckligast eller absolut bäst. Oavsett när ska mötet med kyrkan stärka och ge hopp. Du som medlem gör det möjligt!

Bild ovanifrån på en dator, en kaffekopp, en hand som håller i en penna och en skrivbok.

Så behandlar Svenska kyrkan dina personuppgifter

Här får du veta var dina personuppgifter hämtas ifrån, hur vi använder dem och vilka rättigheter du har. Du får också veta vart du ska vända dig om du har frågor kring Svenska kyrkans hantering av personuppgifter.

Val i Svenskkyrkan

Förtroendevalda i Härjedalens pastorat

Härjedalens pastorat består av fyra unika församlingar med ett gemensamt uppdrag: Att göra gott!

Brev angående osäker gravanordning skickas ut till er som berörs. På Kyrkogårdsförvaltningens sida kan du läsa mer om detta och om de regler och föreskrifter som gäller.

Kyrkogårdsförvaltningen

Välkommen att höra av dig till kyrkogårdsförvaltningen med frågor som rör begravningar, gravregister, skötsel av kyrkogårdar och övrigt som rör begravningsväsendet.

Appar

Här kan du läsa om några av Svenska kyrkans appar. Kyrkguiden som hjälper dig hitta kyrkor och evenemang, Kyrkan – en interaktiv app för barn i förskoleåldern och utlandskyrkans app.

Barn använder appen kyrkan på iPad.

Kyrkan – en app för barn

Kyrkan är Svenska kyrkans app för barn i förskoleåldern. I den får du besöka en kyrka för att bland annat spela på orgeln, hälla vatten i dopfunten och måla ett kyrkfönster. I appen finns också korta filmer om dop, begravning, vigsel, jul och påsk.

Flicka håller i sin mobil och bibel.

Digital pilgrimsvandring

Telefonen bär vi alltid med oss. Har du tänkt på att den kan vara din bönbok?

Kalender

Här ser du vad som är på gång i alla kyrkor och församlingshem.

Kontakt

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter till alla anställda i Härjedalens pastorat. Vet du inte vem du ska kontakta, har du en allmän fråga eller vill du boka dop, vigsel eller begravning? I så fall kontaktar du kansliet i respektive församling.

Dop i en av våra kyrkor.

Kyrkor och kapell

18 vackra kyrkor har Svenska kyrkan i Härjedalen. Rum för bön, andakt och livets stora stunder: dop, konfirmation, bröllop och begravning.

Kontakt härjedalens pastorat

Telefon:
010-470 01 00

 

Postadress:
Råndalsvägen 12, 840 93 HEDE

 

E-postadress:
harjedalens.pastorat@svenskakyrkan.se

 

Fakturor via post
Härjedalens pastorat
Fack 77801827
Box 15018
75015 Uppsala  

Fakturor via e-post
Svenska fakturor i SEK:
77801827@faktura.svenskakyrkan.se

 

Bärbar dator. På skrämen syns himmelsbild med texten #kaffemedhopp.

Kaffe med hopp

Med #Kaffemedhopp gör vi skillnad tillsammans. Genom att vara med och bjuda in till fika där vi även swishar en summa, kan vi tillsammans göra vårt fika extra gott.

Ring jourhavande präst

Jourhavande präst har öppet alla kvällar kl. 21.00–06.00. Ring 112 och fråga efter jourhavande präst.

Chatta med jourhavande präst

Genom vår chatt når du Jourhavande präst alla kvällar kl. 20.00–24.00.

Skriv digitalt brev till jourhavande präst

Du kan skicka ett digitalt brev till Jourhavande präst när du vill. Brevlådan är alltid öppen och du får svar inom 24 timmar.

Texten #Gåtillkällan på bakgrund av vatten.

Gå till källan

I tider när rykten snabbt sprids på internet är det viktigt att kunna gå till källan och ta del av ursprungsinformationen. Den här sidan, som uppdateras utifrån aktualiteter, riktar sig till dig som vill ta reda på var Svenska kyrkan står i frågor där olika tolkningar eller missuppfattningar har spridits. Det kan gälla förhållandet till andra religioner, förhållandet till samhället eller vår egna kristna tro. Välkommen och tack för att du väljer att gå till källan.

GDPR logga.

Dataskyddsförordningen - GDPR

Svenska kyrkan välkomnar nya dataskyddsförordningen. Respekten för varje människas integritet är en del av vår identitet som kyrka. Vi vill vårda det förtroende som du som medlem eller anställd, förtroendevald och ideell medarbetare ger oss genom att hantera dina personuppgifter på ett tryggt och säkert sätt.

Vi samarbetar med Sensus

Sensus logga.
Vi samarbetar med Sensus Foto: Sensus

Genom samarbetet med studieförbundet Sensus kan vi erbjuda många olika tillfällen till att lära något nytt, att få nya upplevelser och nya gemenskaper. Sensus är en resurs i vårt församlingsarbete.